ЕС отстъпи от позицията си за едновременно приемане на новите страни членки в ОИСР
ЕС отстъпи от позицията си за едновременно приемане на новите страни членки в ОИСР / netinfo
Европейският съюз отстъпи от досегашната си позиция, че осем от новоприетите членки, в това число България и Румъния, трябва да бъдат приети едновременно във влиятелната Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) , пише малтийският вестник "Молта индипендънт".

От 2005 г. насам, пише вестникът, Европейският съюз настоява осемте държави, които са подали молби за членство в ОИСР - Кипър, Естония, Латвия, Литва, Малта, Словения, Румъния и България - да бъдат приети едновременно в организацията. На заседание на посланиците на страните членки в ЕС миналата седмица е било взето решение осемте да бъдат приемани по различно време "в средносрочна перспектива".

Турция, която е член на ОИСР, заплаши, че ще наложи вето върху членството на Кипър заради неуредените спорове около Севернокипърската турска република, посочва вестникът. Това накара ЕС да отстъпи от първоначалната си позиция, посочва "Молта индипендънт", като се позовава на серия публикации в европейския печат през миналата седмица.

Други членове на ОИСР, в това число и САЩ, изтъкват, че осемте членки на ЕС, които кандидатстват и за ОИСР, нямат "необходимата икономическа тежест, за да станат част от екслузивния клуб", и настояват за незабавното присъединяване към него на страни като Китай, Индия, Бразилия и Русия.

Следващото заседание на ОИСР е насрочено за 15 май. На тази среща ще се вземе решение за приемането на около десет страни. Сред фаворитите от групата на новоприетите страни-членки на ЕС са Естония и Словения, заедно с Чили и Израел.

В ОИСР членуват 19 от 27-те страни в ЕС. Доскоро настоящите 30 членки на тази организация създаваха 80 на сто от обема на световното производство, пише "Молта индипендънт". Според вестника сега този дял е намалял на 60 на сто, тъй като редица развиващи се икономики извън ОИСР постепенно настигат по-богатите държави.