Екстрадирането в ЕС при поискване подкопава правосъдието
Екстрадирането в ЕС при поискване подкопава правосъдието / netinfo

"Осама бин Ладен е направил повече за европейската интеграция от всеки друг след Жак Делор", казва Греъм Уотсън, член на парламента от партията на либералдемократите. Твърдението му звучи перверзно – докато не си спомним колко убедителна беше заплахата на тероризма, та да накара страните членки да приемат общоевропейски стъпки "за интегриране на процедурите за криминалното правосъдие".

Привържениците на все по-тясната интеграция в наказателното право твърдят, че онези, които са против, отслабват борбата срещу тероризма. Техният аргумент се оказа много ефикасен, за което може да се съди по мярката, приета от Европейския парламент преди две седмици, която бе одобрена от британското правителство.

Новият закон ще означава, че никоя страна членка не може да откаже да екстрадира лице, издирвано от друга страна членка, дори ако е получило тежка присъда затвор на процес, на който не е присъствало, не е могло да се защити и дори може да не е знаело за него.

Нима правото да се защитиш лично не е задължително за честен процес - толкова фундаментално, че е закрепено в Европейската конвенция за човешките права? Е, да, но както гласи преамбюлът на новата наредба, това право само по себе си "не е абсолютно". Така евробюрократи, адвокати и парламентаристи заключиха, че може да минат и без него, щом това повишава "ефективността".

И наистина, няма спор, че е много неефективно да се съобразяваш с всички тези неудобни мерки за защита на хората, обвинени в престъпления. Те пречат на държавата да осъжда хората бързо и евтино. Така че новата регулация на ЕС ще ги измете всичките - ако сте признат за виновен задочно от съд в друга държава от ЕС, британското правителство няма да има друг избор, освен да ви екстрадира, за да излежите там присъдата си.

Тази мярка ще бъде заплаха за свободата на законопослушните британци, дори ако всяка страна от ЕС има еднакво високи стандарти за правосъдие. Нито един процес in absentia не може да бъде справедлив и процедурата може да бъде оправдана само като последно отчаяно средство в най-изключителни и трудни условия.

Правилото на ЕС обаче не поставя съществени ограничителни условия за всички задочни процеси. "Гаранциите", които според твърденията щели да предотвратят съдебните грешки, може да бъдат изпълнени само с отмятане на квадратчетата във формуляра.

Нещо повече, идеята за "общи стандарти" на правосъдието в целия ЕС е бюрократична фантазия.

Стандартите се различават колосално в Европа - съдилищата в някои от страните от бившия източноевропейски блок като България и Румъния не спазват същите мерки за защита на лицата, обвинени в престъпления, като съдилищата във Великобритания. Проучване на самия ЕС установи, че корупцията в Румъния процъфтява и че "румънските антикорупционни усилия постепенно се изпаряват". България е единствената страна членка, която претендира, че е приложила "100 процента всички европейски директиви" - твърдение, също толкова достоверно, колкото декларациите на комунистите, че партията печели "100 процента от гласовете".

"Феър трайълс интернешънъл" Fair Trials International (международна организация справедлив процес) – благотворителна организация, която наблюдава стандартите за правосъдието, преобладаващи в чуждите страни, е разследвала случая с британец, който бил на почивка в Румъния през 2004 г. и бил обвинен в сексуални отношения с непълнолетно лице. Задържан е в Румъния по това обвинение три месеца. Предполагаемата му жертва не може да бъде открита и не се явила да даде показания на нито едно съдебно заседание. През ноември 2004 г. е освободен със заповед да напусне Румъния в срок от пет дни - което и сторил.

През март 2007 г. получава имейл от британското посолство в Румъния, което го информира, че румънските съдилища са провели процес, който задочно го осъдил за сексуално престъпление. Присъдата е седем години затвор, потвърдена на втора инстанция. Румънското правителство издава европейска заповед за арест и британецът е изпратен обратно в Румъния. След още един процес, който продължил по-малко от час и на който предполагаемата жертва отново не присъства, седемгодишната присъда е потвърдена. Британецът сега е в затвор в Румъния, където ще остане, докато излежи присъдата.

Този случай не е пропагандна антиевропейска измислица. Това действително се е случило. Нито една от съществуващите "гаранции" на ЕС не е помогнала ни най-малко, а новият закон ще отстрани дори и тях. "Феър трайълс интернешънъл" има още няколко такива случая, включително един, при който британски гражданин открил, че е бил признат за виновен за нанасяне на тежка телесна повреда и осъден на затвор от съд в Германия чак когато бъдещ работодател направил проверка за него в бюрото за криминална съдимост.

Почти липсва организирана опозиция срещу новото предложение на ЕС. Баронеса Патриша Скотланд, главиният прокурор, настоява, че новият закон ще укрепи един "фундаментален крайъгълен камък" на британското правосъдие. Ако е права, то тогава "британското правосъдие" се трансоформира, под фалшивия претекст за "борба с терористичната заплаха", в система, която има всички предпазни мерки и почтеност на румънския или българсикя вариант. Когато това се случи, няма да бъде победа над тероризма, а пример за него. (БТА)