Джон Маккейн, войник с личен номер 624787, се хвърля в бой
Джон Маккейн, войник с личен номер 624787, се хвърля в бой / снимкa: БГНЕС

Политическият ветеран Джон Маккейн в сряда бе избран от конгреса на републиканците в Сейнт Пол (северния щат Минесота) за техен кандидат в президентските избори. Кален в битки, той се впуска в една последна може би голяма схватка, за да превземе Белия дом. Белокос и бледолик, избродил вече толкова пътища в политиката, той винаги е намирал достатъчно сили, за да излиза отново и отново на авансцената. Роден през 1936 г., той е наследник на военна династия, отдала се на служба на САЩ от самото обявяване на независимостта през 18-и век. Маккейн е герой от войната във Виетнам с личен номер 624787. Прекарал е пет години като военнопленник в подземните тъмници на затвора, наричан иронично "Ханой Хилтън".

Мъченията и времето, прекарано в изолация, са оставили следи и до ден днешен - Маккейн се движи с вдървена походка, мъчно повдига ръцете си. Има и белези по лицето след рак на кожата, лекуван през 2000 г., който не му позволява да се излага на слънчевите лъчи. А слънцето в Аризона пече твърде силно - сенаторът представя този югозападен щат в Конгреса от 21 години насам. В речта на Маккейн се прокрадват понякога войнствени интонации от бойното му минало - или "войнолюбиви" според негови опоненти, които критикуват поведението му в политиката. Републиканският кандидат бе сред първите членове на своята партия, критикували Буш заради нахлуването в Ирак с твърде малко войници. Днес той твърди, че американската армия трябва да остане в страната до победа, "дори сто години, ако трябва", и че би предпочел "да изгуби изборите, само не и войната". Руско-грузинският конфликт също хвърли светлина върху неговото схващане за дипломацията. Бившият президент Владимир Путин? "Опасен човек", казва той. Амбициите на Москва? Да възстанови "руската империя".

Ще добавим, че с армейския си опит и участието в многобройни парламентарни комисии за отбраната и външната политика Маккейн среща голямо уважение в тези сфери. По-скоро човек на убежденията, а не апаратчик, той е действал понякога независимо, обръщайки гръб на парламентаристите републиканци. А и на самия Джордж У. Буш, негов съперник в първичните избори през 2000 г. Днес Буш естествено е негов съюзник, но твърде обременителен и Джон Маккейн старателно го избягваше почти през цялото време на кампанията. Двамата се задоволиха само с кратко ръкостискане през май във Финикс (Аризона). Тук виждаме обаче и една от причините Джон Маккейн да е популярен и извън собствения си лагер - прочут е с умението да работи с колеги от отвъдната страна на бариерата. Така например двамата с Едуард Кенеди - икона на американската левица, са съавтори на проектозакон за имиграцията (макар и без бъдеще). Кандидатът е и сред малцината републиканци, проявил интерес към проблема с глобалното затопляне.

Той обаче демонстрира отношението на убеден консерватор към повечето теми, обсъждани в обществото. Както впрочем и подгласничката, която си е избрал, губернатора на Аляска Сара Пейлин. Обявил се против правото на аборт, тъй като "правата на едно човешко същество започват от зачеването му", а също и против хомосексуалните бракове, той е враждебно настроен и срещу контрола върху огнестрелните оръжия. Баща на седем деца, три от които осиновени, Маккейн сега е женен за втори път. Съпругата му Синди е богата наследничка на империя за дистрибуция на бира. Ако бъде избран, през януари 2009 г. той ще стане най-възрастният президент, влязъл някога в Белия дом. На онези, които споменават възрастта му, той подмята да поговорят за това . . . с майка му - 96-годишна, тя се радва на добро здраве.

Меломан с еклектични вкусове - от тихите напеви на Рой Орбисън до музиката на младия Ъшър, изпълнител в стил ар енд би, неотдавна Маккейн сподели впечатления от последния филм за Индиана Джоунс, където отново виждаме Харисън Форд в ролята на археолог и търсач на приключения. "Страшно ми хареса - заяви той. - Накрая старото момче печели". (БТА)