Дамаск очаква руски войски
Дамаск очаква руски войски / БГНЕС

Вашингтон е сериозно разтревожен от изгледите да се засили руското военно присъствие в Сирия и военнослужещи от Русия да участват в битки на страната на Башар Асад. По този повод държавният секретар на САЩ Джон Кери се обади в събота по телефона на руския външен министър Сергей Лавров. Западните медии бяха публикували множество статии (включително със снимки), уж потвърждаващи присъствието на руски военни с най-нови оръжия в Сирия и участието им в бойни действия. Предния ден впрочем тези твърдения бяха опровергани от президента на Русия Владимир Путин.

Москва отрича за възможни руски удари срещу „Ислямска държава"

Пресслужбата на Държавния департамент на САЩ цитира ръководителя на американската дипломация, заявил пред Сергей Лавров, че ако данните "за неминуемо увеличаване на руското военно присъствие там (в Сирия, бел. на вестника) са верни, подобни действия може да предизвикат нова ескалация на конфликта". Какво е отвърнал на своя колега първият руски дипломат, не се знае. Руските осведомителни агенции обаче информират, че Лавров и Кери са се разбрали да продължат дискусията за Сирия в Ню Йорк, тоест в кулоарите на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН от 15 до 22 септември.

На тази юбилейна сесия се очаква да говори Владимир Путин. Лавров заяви по-рано, че Русия планира по време на проявата да оповести свой собствен план за уреждане на ситуацията в Сирия. И по-специално ще предложи инициативата за създаване на коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД) да бъде разгледана от Съвета за сигурност на ООН, за да получи "пълна легитимност и да й бъде гарантирана подкрепата на международната общност". Инициативата е подкрепена вече от много държави, заяви в петък Владимир Путин. Пред журналисти той изтъкна, че още е рано да се говори за евентуално участие на Русия във военни операции срещу ИД.

Русия предлага единен фронт срещу "Ислямска държава"

"Разглеждаме различни възможности, но засега това, което споменахте (участие във военни операции, бел. на вестника), не е в нашия дневен ред", каза държавният глава в отговор на въпрос. "Ще водим консултации както с нашите сирийски приятели, така и със страните от региона", отбеляза руският лидер.

В петък обаче "Ню Йорк таймс" се позова на неназовани американски служители и писа, че в сирийска военновъздушна база е забелязан челен отряд руски войски с преносима система за управление на въздушното движение. Израелски медии пък съобщиха по-рано, че според източници от сунитски групировки, воюващи с режима на Асад, в Сирия пристигат руски военни пилоти, а също така най-нови самолети Су-34 и Су-27, както и разузнавателни дронове "Пчела-1Т".

Израелски медии: Русия подготвя военна операция срещу „Ислямска държава"

Миналата седмица руското външно министерство опроверга тази информация. При все че не спомена нищо за публикациите в турски медии, според които през последните две седмици през Босфора са минали поне три руски големи десантни кораба ("Николай Филченков", "Корольов" и "Новочеркаск"), както и учебният кораб "Смолни", натоварени "с оръжия, покрити с камуфлажна мрежа". Британският "Таймс" разказа тези дни за видеозапис, на който уж се вижда, че руски военнослужещи водят бойни действия на страната на правителствените войски с най-нови бронетранспортьори БТР-82А. Материалът бе придружен с текст, за който се твърди, че е свален от прехванати преговори.

Според военния експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев, подсилването на апарата от руски военни съветници в Сирия е съвсем закономерно. "Тези хора естествено говорят на руски, когато обучават колегите си. И повечето сирийски военни, особено офицерите, го знаят добре, защото мнозина са следвали в наши военни вузове. Тъй че е напълно закономерно в сирийския радиоефир да звучи руска реч", посочва той.

Генералът не вярва хора от Русия да водят бойни действия в Сирия. Експертът се позовава на Владимир Путин, заявил в петък, че "бездруго предоставяме на Сирия доста сериозна подкрепа и с техника, и с подготовка на военнослужещи, и с оръжия".

Изглежда обаче не е изключено руски военни да участват занапред в борбата срещу ИД. Първо, както информира лоялният към режима на Асад сирийски в. "Ал Уатан", Русия планира да изгради в Сирия нова военна база в Джаблех, разположен на брега на Средиземно море, и Дамаск е дал зелена светлина на проекта. Джаблех се намира на 25 км южно от Латакия - най-голямото сирийско пристанище и столица на провинция, населена главно с мюсюлмани алауити, подкрепящи Башар Асад. За разлика от пристанището Тартус, където има пункт за материално-техническо снабдяване на руските военноморски сили, тук мястото е по-удобно за безопасно групиране на войски и сили на флота, за събиране на значителни материално-технически ресурси и запаси от въоръжения.

Второ, за евентуална коалиция с руско участие намекна и Владимир Путин, говорил тези дни във Владивосток. Щом спомена, че "наистина бихме желали да създадем международна коалиция за борба с тероризма и екстремизма", той забеляза, че "контактуваме по линия на военните ведомства и съвсем неотдавна в Москва се събраха началници на генерални щабове от страни, намиращи се близо до конфликтите (става дума за конфликтите в Сирия и Ирак, бел. на вестника).

Трето, медиите наблягат, че като основни участници в новата коалиция за борба с ИД се очертават Русия, Иран и Китай, подкрепящи режима на Асад. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, посетил неотдавна Москва, отбеляза, че наред с икономическите отношения приоритет в двустранните връзки е сътрудничеството в борбата с тероризма и екстремизма. А Китай и Русия осъществиха през май общи военни маневри в Средиземно море край бреговете на Сирия.

Това обяснява и безпокойството на САЩ от военните мерки, предприемани от Русия в близкоизточния регион. Пентагонът вече се бе наканил да бомбардира войските на Асад; възможността в бойните редици на сирийската армия да присъстват руски военни обаче изключва подобен сценарий. Американците не срещат тук подкрепа и от Израел, който вижда в режима на Асад не тъй опасен враг в сравнение с ИД. Армията за отбрана на Израел, в която служат и бивши граждани на СССР и на Русия, явно е убедена, че една създадена от Москва военна коалиция за борба с екстремистите ще бъде по-ефикасна от американската.

Източник: БТА