Цяла Бразилия наблюдава под микроскоп рака на Дилма Русеф
Цяла Бразилия наблюдава под микроскоп рака на Дилма Русеф / снимки: bg.wikipedia.org; lawaraujo.blogspot.com

Цяла Бразилия наблюдава под микроскоп раковото заболяване на Дилма Русеф, пише американският в. "Ню Йорк таймс" в обширна статия, посветена на началничката на канцеларията на президента на Бразилия, която е дъщеря на български имигрант. Миналия месец Русеф обяви публично, че е болна от рак, че се е оперирала и че сега се подлага на химиотерапия, която ще продължи четири месеца, припомня изданието. Според лекарите шансовете й за пълно възстановяване са 90 процента.

Наричаха я бразилската Желязна лейди, твърдяха, че тя е помогнала на президента Луис Инасиу Лула да Силва да запази високия си рейтинг през втория си президентски мандат, смятаха я фаворит на държавния глава в битката за президентския пост, но новината за рака на Дилма Русеф обърка картите в кандидат-президентскатанадпревара и поднови спекулациите, че Лула да Силва ще се опита да промени конституцията, за да се бори за трети последователен президентски мандат, пише американският всекидневник.      

Ракът на Русеф се превърна и във фикс идея за медиите и всеки ден те следят развоя на състоянието на началничката на президентската канцелария. Самата Русеф призна пред журналистите, че носи перука и че изпитва болки в краката, заради лечението.

Според политолога Амаур де Соуза има опасност отново да се повтори така наречения "синдром на Танкреду Невиш" от 1985 г. Тогава Бразилия буквално беше шокирана от тежкото заболяване на обичния политик Танкреду Невиш, появило се, малко преди той да встъпи в длъжност като президент. Невиш почина, без изобщо да е положил клетва като държавен глава.

След като призна открито за заболяването си, Русеф получи непоколебимата подкрепа на президента Лула Да Силва, който път се ползва с подкрепата на 75 процента от бразилците. 

Самата Русеф има засега едва 16-процентна подкрепа от страна на сънародниците си. Тя още не е обявила официално кандидатурата си за президентския пост. Въпреки не особено високия си рейтинг в сравнение с 40-те процента на губернатора на щата Сау Паулу Жозе Сера, който също ще се бори за президентския пост, подкрепата на Лула да Силва, на която се радва Русеф, автоматично я прави основен претендент за длъжността. 

Вестник "Ню Йорк таймс" припомня, че Русеф става началник на кабинета на Лула да Силва през 2005 г. Тогавашният началник Жозе Дирсеу е обвинен в схема за купуване на гласове в Конгреса и си подава оставката. Русеф веднага се показва като способен управник, помага на президента да прилага програмите за съдействие на бедните, надзирава широкомащабни инфраструктурни проекти с бюджет от милиарди долари, допълва всекидневникът.

През 60-те години Русеф се бори срещу военната диктатура и днес признава, че не съжалява за нищо от това свое партизанско минало. Отрича само да е участвала във въоръжения грабеж на губернатора на Сау Паулу през 1969 г., когато от сейфа му са задигнати 2,5 милиона долара. Година по-късно Русеф е арестувана, хвърлена в затвора, осъдена на 2 години и един месец. Тя прекарва зад решетките 3 години. После признава, че е била измъчвана с електрически ток в затвора.

На 12 май Русеф заяви, че антираковото й лечение няма да попречи на графика й, но тя вече отмени четири обществени прояви и едно пътуване.

"Чувствам се добре, грипът е по-неприятен", каза тогава Русеф, но бразилците не спират да се питат дали Лула да Силва няма да прибегне до резервен вариант за кандидат за президент или пък ще промени конституцията в своя полза. Запитан в сряда по тези два въпроса, президентът припомни, че в Бразилия държавните глави нямат право на трети мандат и че Русеф е добре. Тези думи обаче не разсейват безпокойството и не спират догадките.

А ако Лула да Силва промени мнението си, то той няма да е първият, който е правил подобно нещо в Латинска Америка. Много латиноамерикански страни през 70-те и 80-те години въведоха строги ограничения за продължителността на мандатите на президентите, за да възпрат авторитарните импулси на държавните си глави след години на диктатури. В последно време обаче тенденцията е тези правила да се променят. Венецуелският президент Уго Чавес и еквадорският му колега Рафаел Кореа промениха конституциите на техните страни, за да могат да се борят неограничено за президентския пост. Привърженици на колумбийския президент Алваро Урибе го карат също да вземе необходимите мерки, които ще му позволят да се бори за трети мандат.

Според анализатори широката медийна гласност около болестта на Русеф може само да й е от полза и така ракът да се превърне в тласък за политическата й кариера. (БТА)