Борисов: между звучните епитети и доверието
Борисов: между звучните епитети и доверието / снимки: Sofia Photo Agency Юлиана Николова

Германските медии и политически експерти внимателно проследиха съставянето на новото българско правителство на премиера Бойко Борисов. Къде бяха поставени акцентите?

"Херкулес", "Мистър Биг", "автократ", "Биг Бойко", "народен трибун", "ковач на илюзии", "Рамбо-имитатор" - това са само част от живописните обозначения за новия български премиер в германските медии. Под повърхността на пъстрите заглавия обаче и вестниците, и германските експерти правят диференциран и задълбочен анализ на целите, които си поставя новото правителство, заедно с изходните плюсове и минуси, които се приписват на Борисов и неговите хора.

Правителство на малцинството - плюс или минус?

Най-много коментари предизвиква решението на Борисов да състави малцинствен кабинет с плуващата подкрепа на три по-малки партии. Социалдемократката Лале Акгюн, докладчик за България в Комисията по европейските въпроси на Бундестага е скептично настроена. Според нея такъв кабинет може и да не изкара пълния си мандат.

Борисов между звучните епитети и доверието
netinfo
Акгюн и много други наблюдатели са разтревожени и от факта, че тъкмо "Атака", която се ползва с лошо име в Европа заради своите ултранационалистически и антиевропейски нагласи, обещава на Борисов най-безусловна подкрепа.

Заместник-министърът на външните работи Гернот Ерлер, също отличен познавач на България, припомня, че едно правителство на малцинството ще има проблеми с подкрепата, когато се стигне до гласуване на непопулярни мерки в парламента. Според представител на фондацията "Конрад Аденауер", (която е близка до германския Християндемократически съюз), една коалиция между ГЕРБ и сините щеше да бъде повече в съзвучие с европейските стандарти, отколкото малцинственото правителство. Докато баварските партньори на ГЕРБ от Християнсоциалния съюз виждат в малцинственото управление и определени шансове, защото Борисов може за всеки отделен законопроект да получава подкрепа от различни парламентарни партии, в зависимост от собствените им приоритети.

Смесени реакции за състава на правителството

Съставът на новото българско правителство също е обект на коментари. Докато назначаването на Божидар Димитров се оценява изключително критично (заради някогашните му връзки с Държавна сигурност), няколко други имена в кабинета са повод за положителни реакции. Симеон Дянков, Йорданка Фандъкова, Маргарита Попова и Румяна Желева получават кредит на доверие от германските наблюдатели - най-вече заради доказаните им професионални качества.
Борисов между звучните епитети и доверието
netinfo

Медиите и експертите в Германия са единодушни, че тъкмо ресорите на изброените министри са ключови за успеха на новото правителство. Антикризисните мерки, борбата срещу корупцията, по-доброто разпределение на доходите, образованието, здравните и пенсионни осигуровки, възстановяване на европейското доверие - това са само част от неотложните задачи пред българския кабинет, коментират германските наблюдатели. Според Клаус Шрамайер, пред тези почти непосилни задачи Борисов може да стане жертва и на една опасност: самонадценяването.

Личността Борисов като гарант

Борисов между звучните епитети и доверието
netinfo
Други коментатори обаче разчитат тъкмо на личността Бойко Борисов. Споменавайки и някои тъмни моменти от миналото му, те изтъкват неговата упоритост и находчивост на човек, тръгнал от нулата ("Зюддойче цайтунг"). Добро начало с позитивен знак, правителство, което като че ли е в състояние да задвижи реформите, смята пък представителят на Фондация "Конрад Аденауер" Андреас фон Бело.

А неговият колега от фондацията "Фридрих Еберт" (близка до Социалдемократическата партия в Германия) Марк Майнардус обобщава: такъв състав на правителството заслужава доверието на обществото и на ЕС, независимо че е натоварен и с някои съмнения.