Американската кандидат-президентска кампания се изнася в чужбина
Американската кандидат-президентска кампания се изнася в чужбина / снимки: БГНЕС

Преди време идеята, че американските кандидат-президенти биха могли да изнесат кампанията си извън страната, щеше да предизвика изумление у политическите им опоненти. Но демократът Барак Обама и републиканецът Джон Маккейн правят точно това. Обама отива в Европа и Близкия изток, а Маккейн - в Мексико и Колумбия. Визитите им носят както значителни рискове, така и плюсове.

Преди конгреса на Демократическата партия в края на август, на която ще бъде номиниран за кандидат-президент, Обама ще посети Франция, Германия, Великобритания, Йордания и Израел. Планирани са също така визити в Ирак и Афганистан.

Обама, който кара първия си мандат като сенатор, трябва да убеди американците, че тежи на мястото си по отношение на външната политика, за да стане неуязвим на обвиненията на Маккейн, че е наивен и неопитен.

Маккейн, от друга страна, има повече тактически причини, за да отиде тази седмица в Латинска Америка. Популярността му сред испаноезичните избиратели спада и той спешно трябва да я закрепи.

Испаноезичните са най-бързо увеличаващото се малцинство в САЩ и са близо 9 процента от националния електорат. Те могат да бъдат от решаващо значение в изборите през ноември във важни щати като Флорида и в американския Югозапад.

"Очевидно той разбира, че трябва да се представи по-добре пред испаноезичните и латиноамериканските гласоподаватели," каза Лари Сабато, преподавател по политология в Университета във Вирджиния.

Маккейн ще използва визитата си в Колумбия, за да се опита да набере точки срещу Обама по въпроса за свободната търговия. Маккейн иска споразумение за свободна търговия с Колумбия - нещо, което Обама не одобрява.

ТЕЛЕВИЗИОННИ КАДРИ

Екипът, който води кампанията на Обама, се надява, че телевизионните кадри на кандидата им в Европа ще убедят американците, гласуващи на 4 ноември, че могат да му имат доверие като президент.

Той е в положение, подобно на това, в което изпадна демократът Джими Картър - малко познат губернатор на Джорджия, печелещ от отглеждане на фъстъци, който изплува от мрака на неизвестността и спечели изборите за Белия дом през 1976 г. в надпревара с републиканския титуляр Джералд Форд.

По онова време Картър нямаше никакъв опит във външната политика и се подготви за успешната си изборна надпревара през 1976 г., като се срещна с тогавашната министър-председателка на Израел Голда Меир през 1973 г. и посети Япония през 1974 г. Така спечели част от така необходимото му доверие в обществото по отношение на външната политика.

Обама, който води пред Маккейн според социологическите проучвания с посланието за промяна на осемгодишното президентство на Джордж Буш, трябва да избягва да прави погрешни ходове в чужбина, които могат да насочат вниманието към неопитността му.

"Обиколка с подобен мащаб винаги крие рискове, за който и да е кандидат-президент. А евентуален гаф ще засили съмненията, което много хора, тепърва опознаващи Барак Обама, все още изпитват," каза стратегът на демократите Бъд Джаксън.

От друга страна, каза Джаксън, ако пътуването на Барак Обама бъде успешно, той ще спечели много. Може да започне да се представя на международната сцена и това ще помогне на много хора да решат дали става за главнокомандващ.

Като цяло, американските кандидат-президенти са се въздържали да пътуват в чужбина на толкова късен етап в кампанията си и са предпочитали да се съсредоточат върху вътрешната политика.

ЛЯТНО ЗАТИШИЕ

Има, обаче, лятно затишие в продължителната битка, затова в днешното време на мигновено отразени събития и непрекъснати телевизионни репортажи кандидатите прилагат различни методи в кампанията си, за да са в центъра на вниманието. .

„Това е ново, тази идея да утрепеш през лятото една-две седмици с посещения в чужбина, за да водиш кампания. По традиция не се ходи някъде, където не можеш да спечелиш вот", каза президентският историк Дъглас Бринкли.

Визитата на Обама в Ирак е от особена важност. В кампанията си той неведнъж говореше, че ще изтегли американските войски от Ирак, без въобще да е говорил с генералите, които ръководят военните действия и които отбелязаха напредък в стабилизирането на страната през последните месеци.

"Той ще се окаже под голям натиск от страна на военните да не провали вече постигнатия напредък," каза друг стратег на демократите - Джим Дъфи.

Брус Бюкенън, професор по политология в Тексаския университет, смята, че Маккейн също рискува с пътуването си в Латинска Америка.

"Минусът за него може да се окаже това, че Латинска Америка изглежда не е сред най-важните приоритети на избирателите. Те се тревожат за икономиката," каза той. (БТА)