Ало, Бърза помощ?
Ало, Бърза помощ? / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

За колко минути трябва да пристигне линейка на Бърза помощ до пациент в нужда и каква е организацията на спешната медицинска помощ в Германия? Александър Андреев обобщава данните по повод на актуалния скандал в София.

В Германия линейката е длъжна да пристигне за време от 8 до 17 минути след телефонно обаждане до Бърза помощ. Близо 35 000 повиквания дневно се регистрират на телефона за спешна помощ 112. Координацията е централна, но самата спешна помощ се извършва от различни организации. Отделните провинции и най-вече общините, които отговарят за нея, са я разпределили между подизпълнители - както държавни, така и частни.

Всеки здравно осигурен германец има право на бърза помощ, която включва спешно медицинско подпомагане на място и транспорт по суша, по въздух или вода до болнично заведение. Общините се разплащат с подизпълнителите по различни модели, като за здравноосигурените плаща съответната здравна каса. Според официалната тарифа стойността на едно повикване на лекарски екип с линейка е около 1100 евро, като сумата може да излезе и доста по-висока, ако има допълнителни услуги.

Различни подизпълнители

Сред подизпълнителите са както специализирани общински служби, така и пожарната, Бундесверът, Червеният кръст, Самаритяните и църковни помощни организации като Малтийският орден или Орденът на Йоан Кръстител. За Бърза помощ работят 47 000 щатни и десетки хиляди нещатни и доброволни служители. Заплащането в различните организации се извършва по различни тарифи, но приблизително излиза следното: санитарите започват със заплати от около 2000 евро месечно, лекарите получават от 4000 евро нагоре.

След като през 60-те години хората в тогавашната ФРГ бяха много недоволни от качеството и бързината на спешната медицинска помощ, тя беше изцяло реорганизирана и в момента се смята за една от най-добрите в света. Единственият скандал около "Бърза помощ" напоследък беше свързан не с качеството или бързината, а с неетичното поведение на един санитар, правил снимки на хора в безпомощно състояние. Да, закъсненията на линейките и в Германия са всекидневие, но обикновено не са големи.