4 района в София на косъм да останат с пълни кофи след седмица
4 района в София на косъм да останат с пълни кофи след седмица / снимка: Sofia Photo Agency

Отново и за пореден път на дневен ред в живота на столицата ни излиза затруднение, свързано с хигиената на града. А ако трябва да го кажем по-директно, задава се голям, голям проблем – концесионерът „Новера" – компанията, която купи трите почистващи фирми ВОЛФ, ДИТЦ и Чистота-София, декларира, че спира да чисти четири района на София от 1 април, сред тях и най-големият жилищен комплекс „Люлин". И то от деня на шегата тази година т.е след седмица. Причината – изтичал концесионният договор за тази дейност на ВОЛФ. В четвъртък информирахме за намерението на концесионера и отговорът на столичния кмет, че няма да допусне града да не се чисти. Но поради разминавания от двете страни за датата на сключване на концесионния договор, откога влиза в сила и кога приключва, останаха да висят без отговор няколко основни въпроса: кой е прав – концесионер или кметство и готова ли е общината да реагира в условия на вакуум, каквито биха се породили, докато се проведе нова обществена поръчка, ако спре почистването сега.

На ново сътресение беше подложена местната власт в София в края на миналата седмица. Тъкмо леко отшумя проблемът със създадения хаос около размера на данъците в града, макар темата да не е приключила заради заведените оспорвания в съда от областния управител и граждани, и ето ти нов ужас и шок – концесионерът по чистота „Новера" каза: „Спираме да чистим от 1 април четири района – „Люлин", „Овча купел", „Триадица" и „Витоша", защото ни изтича договорът.” Говорителят на компанията Димитър Димитров беше пределно ясен: „Нямаме основание да продължим да чистим след 1 април тези райони, защото нямаме договор. Когато изтече срокът на договора, трябва да спрем".

Потърсен за коментар, кметът на София Бойко Борисов каза, че чистенето няма да спира, защото е постигнал споразумение със собственика на фирмите по чистота „Аз говорих с Жоро Крумов (управляващият директор на фонд „Екуест", част от който е фирма „Новера", която пък купи трите почистващи столицата фирми – б. а.) Кой е по-важен, говорителят или собственикът. Как ще се спре да се чисти, как си го представяте, че ще го допуснем? Просто вие понеже не можете да си измислите нищо друго, почвате да си измисляте проблеми".

Декларираното от концесионера намерение предизвика напрежение в общината и проверка кога изтича договорът на ВОЛФ за чистене в четирите района – на 1 април или на 16 юни, както информира пресцентърът на кметството, позовавайки се на справка, дадена от заместник-кмета по екология Мария Бояджийска. Общинският съветник от СДС и член на комисията по екология към Общинския съвет Николай Желев е категоричен, след като с очите си е видял договора, че: „Договорът е сключен на 1 април 1998-ма за срок от 10 години. Срокът започва да тече от датата на влизане в сила на договора, а договорът влиза в сила от датата на подписването му. Абсолютно не е вярно, че срокът изтича на 16 юни. Някой е подвел г-жа Бояджийска. Ако има анекс и той препотвърждава някаква друга дата, излиза, че този анекс е в нарушение на договора. Договорът е изведен в деловодството юни, но извеждането няма нищо общо с договора. Кметът няма друг шанс освен да подпише допълнително споразумение със срок до приключване на процедура за избор на изпълнител. Но дали това ще е законово чисто и не нарушава закона за обществените поръчки аз имам притеснения и не се наемам да коментирам как ще го тълкува Съдебната палата. Проблемът е, че ние дори не сме обявили поръчката. А искаме да изработим едни критерии, с които да позволим максимално широко участие и възможност на всякакви фирми да кандидатстват, за да вкараме конкуренция в тази среда. Това, което обсъждаме, е да има възможност за участие на много и различни играчи. Аз съм убеден, че тези, които ще играят, освен сегашния концесионер, ще оферират доста по-изгодни условия".

Тъмносиният градски съветник от ДСБ Вили Лилков също е непреклонен, че договорът изтича на 1 април. „Времетраенето му е до 1 април 2008-ма. Ще минем през скандал и в крайна сметка общината отново ще клекне и ще приеме вероятно отново концесионера", казва Лилков.

Петър Курумбашев, общински съветник от БСП, твърди, че е срамота кметство и концесионер да си разменят и мерят позициите чрез медиите, вместо отдавна да са се разбрали очи в очи кога изтича договорът на ВОЛФ и какво следва. „Сега, независимо дали изтича договорът април или юни, ние нямаме дори стартирала процедура за избор на нов изпълнител по силата на Закона за обществените поръчки. Нищо от администрацията не е направено, така че процедурата за нов изпълнител дори да бъде стартирана".

След проблемния въпрос кога изтича договорът за почистване на четири от големите райони в столицата като извод се налага, че общината не е готова да реагира адекватно, ако концесионерът наистина изключи двигателите на камионите и прибере кофите и контейнерите си за смет. Николай Желев е твърд, че „абсолютно няма такава възможност. Сега ние обсъждаме сериозно варианта – казвам обсъждаме, не сме го решили още – догодина евентуално за „Младост" (тогава изтича другата 10-годишна концесия на ВОЛФ за почистване само на този район – б. а.) дали да не се опитаме да направим, да си го вземем там като общинско предприятие и то да отговаря за почистването на „Младост", така да имаме еталон някакъв за сравняване на цени и услуги с другите фирми".

Колегата му, съветник от ДСБ, Вили Лилков е категоричен, че кметството се е забавило с повече от година с процедурата за нов чистач на четирите района „Проблемът е не толкова в недоглеждането на администрацията, колкото по-скоро в нейното мотаене цяла година, за да се подготви сериозно и да вкара конкуренция в чистенето, ако общината действително имаше и по-точно кметът имаше намерение да промени нещо в чистенето. Това мотаене една година, че даже и повече, говори, че се прави умишлено. А всичките заявления на кмета по отношение на концесионерите, всичките бяха много страховити, само че хората забравят какво той се е заканвал".