Очакванията са заради промените да има много сгрешени при попълването протоколи
Масови смени на членове на СИК в последния момент, отменено машинно гласуване на няколко места и огромно количеството жалби подадени към районната избирателна комисия в изборния ден в Благоевградско.

През вчерашния ден в областта са подменени близо 500 членове на секционни избирателни комисии, като смени е имало до късно през нощта, казаха от районната избирателна комисия, предава БНТ.

Промени имаше и тази сутрин, като на 4 места се е наложило да бъдат назначени заместник-председатели и секретари, за да може изборният ден да започне.

Постъпили са 83 жалби в Районната избирателна комисия в Благоевград

Очакванията са заради промените да има много сгрешени при попълването протоколи, което със сигурност ще забави обработката резултатите от двата вота в областта, казаха от районната избирателна комисия.

В РИК Благоевград са подадени сигнали за проблем с 11 машини за гласуване. При повечето той е бил отстранен, но машинното гласуване е било спряно по решение на ЦИК в Сандански.

Близо 100 са жалбите за гласуване с придружител, повечето от община Симитли. Всички са подадени от една и съща коалиция. РИК са извършили проверки, като жалбите са определени като неоснователни.

Около 100 са сменените членове на СИК само в Петрич. Новоназначените днес са по местата си, а притеснения за изборния ден и обработването на документацията почти няма.

"Имаме промени в самата комисия. Те са преминали обучение през изминалата седмица, в различни часови пояси през деня. Малко по-тегаво е, но в движение напасваме нещата.

Предполагам, че ще се справим както друг път", коментира Илия Андонов - секретар на СИК в Петрич. В РИК-Благоевград обясняват големия брой смени в секциите с многото работа в края на изборния ден. Очакват това да доведе до проблеми.

"Повечето от тях не са минали тези обучения и това ще ни създаде проблем при обработката довечера на протоколите заедно с колегите от информационно обслужване", смята Исмет Узунов, секретар на РИК.

"Няма посочени мотиви за отказалите се, ние вчера сме направили собствено разследване, защото имаме контакти по общините, отказват се заради големия обем на работа, която трябва да се извърши, когато отиват да получат книжа - материали, да запечатат секциите и да установят, че имат два списъка, много бюлетини с два вида избор, повечето членове се отказват не искат да се занимават с този обем работа", обобщи Мартин Бусаров, председател на РИК- Благоевград.

Машините в няколко секции в Благоевградска област също създадоха проблеми. А заради отпечатване на празни или непълни бюлетини се наложи гласуването с тях да бъде преустановено.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ