До момента са постъпили 83 жалби в Районната избирателна комисия (РИК) в Благоевград.

Това, което прави впечатление е, че жалбите са от една и съща коалиция. Това каза на брифинг председателят на РИК Мартин Бусаров. "Общо 69 от тях са разгледани и са дадени указания", допълни още той. 

Бусаров обясни, че жалбите са идентични и не съдържат данни за фрапиращи нарушения на секционните комисии. Масово се отнасят за хора, които гласуват с придружител, а според жалбоподателя те нямат нужда от такъв.

„Тренд”: Избирателната активност достига 17,7% към 14 часа

От РИК а говорили с председателите и секретарите на секциите, а за втората серия от жалби са изпратили проверяващ екип в община Симитли, който трябва да се върне до няколко часа и да се произнесе решение.

"Към момента изборният ден протича нормално, радостното е, че вече нямаме хора, които да се отказват от секциите", коментира още Бусаров. Той посочи, че има и 12 жалби и сигнали, които са за купуване на гласове, но РИК не е разследващ орган и не се занимава с тези престъпления. Тези жалби са наречени в прокуратура и Областната дирекция на МВР и по тях се работи, каза председателят.

Жалбите за оставени в РИК за сведение, че има някакво нарушение в община Симитли. Има и три жалби от община Кресна отново от същата коалиция. В тях се твърди, че не се водят списъци на придружители, които влизат и не се записват застъпниците.

При направената проверка е установено, че застъпникът, за който се е твърдяло в жалбата, че не е допуснат, е бил вътре в секцията и не е знаел за какво става въпрос. 

Един сигнал е получен от жена от Благоевград, която не е доволна от интерфейса на машината за гласуване и една жалба, че член от 39 секция в Петрич се държи по-грубо с дамите членове на секцията и дамите гласоподаватели. 

Бусаров каза още, че са взели решение да се преустанови машинното гласуване в секция 20 в община Сандански и чакат Централната избирателна комисия (ЦИК) да се произнесат за още три от машините. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Евелина Митрева, БТА