Има няколко начина, чрез които можем да разберем в коя секция гласуваме на изборите днес. 

Кога и къде се публикуват избирателните списъци?

Избирателните списъци се съставят поотделно за всяка избирателна секция по постоянния адрес на избирателите.

Начините за проверка са регламентирани от Централната избирателна комисия. 
 
  • По електронен път:

Проверка на местонахождението на секцията за гласуване се осъществява през интернет страницата на ГД „ГРАО“ в МРРБ на този линк.

Системата показва данни за имената на заявителя, ЕГН и адрес на избирателната секция, в която лицето е включено в избирателния списък и трябва да гласува.
 
  • Чрез SMS:

Изпраща се SMS на единен номер 18429. Номерът 18429 е единен и за трите мобилни оператори (А1, Yettel и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за изборите на 2 октомври 2022 г., за въведения ЕГН.
 
  • Чрез стационарен или мобилен телефон, който е безплатен за цялата страна:

Избира се 0800 1 4726 (по-лесно се запомня като 0800 1 GRAO). Телефон 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна. След набиране и предоставяне на ЕГН, оператор уведомява за номера и адреса на секцията.
 
  • Проверката може да се направи и на интернет страницата на съответната общинска администрация, както и на посочен безплатен телефонен номер.

Адресите на избирателните секции в страната са публикувани на интернет страницата на Централната избирателна комисия в Раздел „ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 2 ОКТОМВРИ 2022“, Рубрика „За избирателите“. Адресите на секциите са достъпни на този линк

Какво да направят избирателите, които не намират имената си в публикуваните избирателни списъци?

Информация за причините, поради които избирателят не е вписан в избирателния списък, може да предостави съответната общинска администрация по постоянен адрес на лицето.

Проверка за вписване в избирателния списък и коя е секцията за гласуване може да се направи в публикуваните избирателни списъци на интернет страница на съответната община или в обявените в района на съответната секция, както и на интернет страницата на ГД „ГРАО“