Плевнелиев сезира КС за част от въпросите от референдума на Слави Трифонов
Плевнелиев сезира КС за част от въпросите от референдума на Слави Трифонов / БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд заради три от въпросите в референдума на "Шоуто на Слави".

Държавният глава търси мнение по питанията да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управление да се избират мажоритарно.

Слави Трифонов събра достатъчно подписи за референдум

В мотивите си Плевнелиев посочва, че винаги е подкрепял допитването до народа, но това не може да става без да се зачита Конституцията. В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея, се казва още в позицията на президента.

Според президента изключително рядкото използване на пряката демокрация в годините на прехода представлява огромен дефицит в демократичното развитие на България. Държавният глава счита, че допитванията до народа тепърва ще изиграят своята значима роля за укрепване на демокрацията.

Окончателно: 570 000 валидни подписи за референдума на "Шоуто на Слави"

Президентът вярва, че е изключително важно този инструмент да се развива въз основа на ясни правила - по кои въпроси може да питаме народа и по кои не. В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея. Начинът да се предотврати това е произнасянето на Конституционния съд като орган, призван да гарантира върховенството на Конституцията, се посочва още в съобщението.