Ползването на СРС-та - шанс да се стигне и до тези, които поръчват търговията с гласове
Ползването на СРС-та - шанс да се стигне и до тези, които поръчват търговията с гласове / Sofia Photo Agency, архив
Чрез СРС-та можело да се стигне до поръчителите на търговията с изборни гласове
62832
Чрез СРС-та можело да се стигне до поръчителите на търговията с изборни гласове
  • Чрез СРС-та можело да се стигне до поръчителите на търговията с изборни гласове

Миналата година са образувани 125 дела за престъпления, свързани с изборния процес. 39 дела са внесени в съда срещу 45 души - с обвинения, с предложения за налагане на административно наказание "глоба" или за споразумение. Това съобщи в интервю за Дарик зам. главният прокурор Ася Петрова. Тя наблюдава работата на националното междуведомствено звено, което ще следи за законността на предстоящите парламентарни избори.

По думите й подслушването като способ, който ще се използва за първи път при изборни престъпления, „развързва ръцете" на разследващите за събиране на доказателства. Според нея по-тежки присъди за купуване на гласове може да има, ако се докаже участие в организирана престъпна група, но пък условие за това е да се открият и поръчителите.

На сайта на прокуратурата ще се обявят телефоните за сигнали

Ася Петрова очаква да има бърза и адекватна реакция от страна на МВР, ДАНС и прокуратурата по всеки сигнал, свързан с купуване на изборни гласове. На сайта на прокуратурата скоро ще бъдат обявени телефоните и имената на дежурните прокурори, които ще приемат сигналите.

„Отговарям и за изпълнението на методическите указания на главния прокурор, които бяха издадени именно във връзка с работата на прокуратурата по подадени сигнали за престъпления, свързани с изборния процес", подчерта още Ася Петрова.

Тя добави, че в указанията са акцентирали върху необходимостта от бърза и адекватна реакция на дежурните прокурори, на наблюдаващите прокурори по всеки един сигнал, съдържащ твърдения за извършено престъпление, свързано с изборния процес.

„Ние ще реагираме адекватно и в рамките на закона по всеки един депозиран сигнал. Предвидели сме присъствено дежурство на прокурори във всяка една прокуратура, не само в рамките на изборния ден, но и в двата дни, предхождащи изборния ден. Ще обявим предварително на сайта на прокуратурата имената на дежурните прокурори, както и телефоните, на които те могат да приемат сигнали", каза още зам. главният прокурор.

Прокурор Петрова обеща и силен контрол върху работата на дежурните прокурори, за да е гарантирано, че няма да има подминат или подценен сигнал. „Работата на първоинстанционните прокурори ще бъде контролирана по линия на инстанционния контрол и от това междуведомствено звено, както и от мен в качеството ми на ресорен заместник главен прокурор", добави още Ася Петрова.

Защо най-честите наказания за търговия с гласове са глоби

Иначе според зам. главния прокурор най-честите присъди за търговия с гласове под формата на глоба се дължат освен на предвидените в закона санкции и на трудното доказване на престъплението. „За част от престъпните деяния е предвидена санкция - наказание лишаване от свобода до три години. Ако деецът не е осъждан и са налице другите, предвидени в закона предпоставки за това, прокуратурата е задължена да внесе предложение за освобождаване на лицето от наказателна отговорност и налагане на административно наказание - глоба", обясни Ася Петрова.

Според нея по-тежка присъда за купуване на гласове може да има, ако се докаже участие в организирана престъпна група, но пък условие за това е да се открият и поръчителите. „В НК има предвиден престъпен състав за образуване и ръководене на група, създадена да извършва точно такива престъпления, свързани с купуване и продаване на гласове, но всичко е въпрос на доказателства", подчерта зам. главният прокурор.

Без СРС-та досега било трудно да се стигне до поръчителите

Без да се стигне обаче до поръчителите, няма как някой да получи висока присъда за участие в организирана група за покупко-продажба на гласове. Запита защо така и не се стига до поръчителите и пречат ли партиите за това зам.-главният прокурор посочи: „Доскоро законово нямаше предвидена възможност за използването на СРС-та като способ за събиране на доказателства. Тази възможност е предвидена от скоро. Това, мисля, че беше сериозен проблем в предходните години във връзка със събирането на доказателства в тази насока".

Зам. главният прокурор подчерта, че с тази законова поправка със сигурност им се развързват ръцете за това да използват повече способи за събиране на доказателства, разбира се, в рамките на закона.