Ем. Йорданов: Зад такова анонимно писмо могат да застанат само „достойни камериерки”
Ем. Йорданов: Зад такова анонимно писмо могат да застанат само „достойни камериерки” / снимка: БГНЕС, aрхив
Eм. Йорданов: Няма за какво за упрекваме прокуратурата по Костинбродския случай
64012
Eм. Йорданов: Няма за какво за упрекваме прокуратурата по Костинбродския случай
  • Eм. Йорданов: Няма за какво за упрекваме прокуратурата по Костинбродския случай

Прокуратурата няма за какво да бъде упреквана в случая с бюлетините в Костинброд, макар че истинското мерило за качеството на работата й ще бъде, ако има осъдителни присъди. Това коментира в интервю за Дарик бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. По повод анонимният сигнал по случая, разпространен от името на т.нар. „достойни прокурори" Йорданов коментира, че зад написаното може да застанат само „достойни камериерки", които се страхуват да не бъдат уволнени.

„Не мисля, че има за какво да упрекваме прокуратурата в този случай. Що се отнася до вината, мисля, че е твърде рано да коментираме, преди да са събрани всички доказателства в производството. В крайна сметка мерило за работата на прокуратурата е крайният съдебен акт. Ако имаме осъдителни присъди, значи, че прокуратурата е свършила работата си безупречно", каза Йорданов.

На въпрос дали осъдителни присъди биха били повод да се иска касиране на вота, бившият вътрешен министър обясни, че му е трудно да направи подобно изказване, защото едно наказателно производство протича в сравнително дълъг период от време, който в общия случай би могъл да надвиши мандата на действащото НС, така че според него едва ли може да се говори за касиране на изборите.

Според Емануил Йорданов Бойко Борисов има необходимостта да се оправдава за резултата, който макар и първи, не му дава възможност да състави правителство.

По отношение на появилия се сигнал от „група достойни прокурори", Емануил Йорданов бе лаконичен: „Зад такова анонимно писмо биха могли да застанат група достойни камериерки от хотел, които се страхуват да не бъдат уволнени. Ако прокурорът е достоен, той трябва да излезе и застане с името си".

Йорданов допусна, че ако ГЕРБ състави правителство, няма да има никой наказан що се касае до нещата, отнасящи се до административна и дисциплинарна отговорност на дължностните лица. „Иначе, ако ГЕРБ успеят да съставят правителство, предполагам, че ще продължи старият натиск по отношение на съдебната система. Те нямаха никаква мярка. Всички знаят, че кадровик в съдебната система беше Цветан Цветанов", каза още Емануил Йорданов.

Целия разговор на Йовка Йовчева с Емануил Йорданов можете да чуете на radio.dariknews.bg