ДПС подкрепя искането на БСП за касиране на президентските избори
ДПС подкрепя искането на БСП за касиране на президентските избори / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лютви Местан
46853
Лютви Местан
  • Лютви Местан

ДПС ще подкрепи искането на БСП да бъдат касирани изборите за президент и вицепрезидент. За да бъде сезиран Конституционният съд, е нужна подкрепата на 48 депутати.

От ДПС настояват още да се създаде анкетна комисия, която да провери действията на МВР по провеждането на изборите заради нарушените права на избирателите.

От движението посочват като пример, че много хора неправомерно са останали извън избирателните списъци.

"Президентът на републиката е прекалено важен държавен орган, за да е възможно мандатът на новоизбрания държавен глава да започне със съмнение за легитимността на обявените изборни резултати. Държавническата култура задължава изясняването на всички обстоятелства около избора", коментира Лютви Местан от ДПС. По думите му, в забранителните списъци са попаднали посланици на България. "Има трагикомични случаи на хора, които 20 години не са напускали съответното населено място. Големият въпрос кой и защо допусна не нарушението, а престъплението", заяви Местан.

От партия "Атака" заявиха, че ще се включат в инициативата за сезирането на Конституционния съд. Националистите настояват един от проблемите, на които да бъде обърнато внимание, е подмяната на чували с бюлетини.