Във ВМЗ-Сопот чакали новия икономически министър с разбиране, макар да са гладни
Във ВМЗ-Сопот чакали новия икономически министър с разбиране, макар да са гладни / снимка: БГНЕС, aрхив

Въпреки неплатените заплати, работещите във ВМЗ-Сопот проявяват разбиране и очакват среща с новия икономически министър Драгомир Стойнев. Това обяви пред Дарик Димитър Атанасов от синдикат "Подкрепа" във Вазовските машиностроителни заводи. Той увери, че протестни действия няма да бъдат предприемани преди предстоящите разговори с новата власт.

Синдикалистът посочи, че в момента би било грешка, ако се направи някаква по думите му „необмислена смяна" на ръководството на предприятието. Димитър Атанасов напомни, че работещите във ВМЗ разчитат на държавата, но и на депутатите, които да помогнат на предприятието, а не само предизборно да обещават подкрепа.

Каква е ситуацията в дружеството? Новият икономически министър обяви, че ще дойде при вас вероятно тази седмица. Заплати няма, но работа има ли?

В момента работим, обаче не са достатъчни договорите, за да можем да се изхранваме. Чакаме го да дойде при нас. Хората звънят постоянно, интересуват се. Ние като сериозен синдикат с нетърпение го очакваме. Аз съм казал - няма да бъдат предприети никакви действия, докато не разговаряме с него.

Тоест нищо няма да се организира като протести, без да се седне на масата с новата власт - нещо, което обявихте.

Докато не седнем, докато не направим разговорите, всичко да излезе наяве... Хората имат разбиране, въпреки че са много гладни, от февруари имат да вземат остатък, имат за вземат заплата за април и аванс за май. Но имат разбиране, чакаме го да направим разговорите. И оттук нататък ние какви действия ще предприемаме като синдикат.

Февруарските заплати само частично ли са платени?

Да, частично. Тази сутрин разбрахме от медиите, че ще идва министърът във ВМЗ. Хората са в очакване нещо вече да се случи.

Колко души са съкратени и колко са напуснали по взаимно съгласие от началото на...?

Общият брой е над 840 души.

Това са и хората, които са съкратени, и напусналите по взаимно съгласие?

Предимно са напуснали по взаимно съгласие. Много малко са съкратените.

Имаше идеи да им се намери работа. Подозирам, че малцина от тези, които вече не работят при вас, са с нова работа?

Доколкото знам, много малко хора са постъпили на работа. Даже и тези работодатели, които ги вземаха... вече има хора, които са освободени. Те на техните работници не могат да плащат, нашите ще вземат. Аз бях малко скептичен още като дойдоха, имаше хора, които ми се струваше много несериозно... Имаше хора, които бяха дошли да се натегнат на властимащите. Винаги има такива хора.

Имате предвид работодателите, дошли уж да предложат работни места?

Да.

Каква част от оздравителните мерки, които миналата власт начерта, се случиха, освен съкращенията? Или само те?

Не само те. Работи се. Мениджърският работи добре, имаше обединяване на производства и така нататък. Това в момента върви, смятам, че отива към добро. Ако утре има някакъв хубав договор, много от тези хора ще бъдат върнати във ВМЗ. И на това се надяваме да ви кажа. Нямаме си нищо друго тук, в цялата Саранска долина.

Бившият министър, сега депутат Петър Мутафчиев тези дни припомни една идея на БСП държавата да даде поръчка на ВМЗ по отношение на утилизацията на боеприпаси на армията. Би ли било това глътка въздух за предприятието или по-скоро само глътка на фона на затъването?

Хората го очакват, защото те преди изборите обещаха това, така че смятам, че трябва да го изпълнят.

Сега вече, като са на власт БСП?

Така си мисля. Аз го приветствам, това е добро. Може би трябва да се оздрави ВМЗ и тогава каквото и да става с него. Защото ВМЗ е живо, няма нито един специалист, който да е излязъл, в техническите отдели хората са на местата си. Утре каквато и работа да има към ВМЗ, хора са доказали и ще се справят.

Казахте, че трябва да се оздрави предприятието и след това да се предприема каквото и да е.

Това е нашето виждане. Защото смятам, че преди всичко държавата може да го направи. Мениджърският екип е на ниво. Тук са наточили някакви момчета, идват, искат смени и така нататък. Смятам, че не е времето за това нещо. И много ще объркат, ако го направят, ако се направи необмислена смята.

Имате предвид смяна на ръководството?

Да.

Сега от изпълнителния ви директор какво зависи или всичко е в ръцете на изпълнителната власт?

Да, много зависи и от него, но имайте предвид, че без държавата, без принципала той за къде е? Без държавата нищо не става. Дори и частните фирми без държавата къде отиват?

Греша ли, че по време на служебния кабинет вашият синдикат се обяви срещу повторния опит за приватизация на ВМЗ?

Не грешите, точно така е.Отидохме и написахме това писмо и това нещо беше спряно. Смятам, че хората разбраха и това беше спряно. Явно някой бързаше и искаше нещо друго да се случи във ВМЗ.

Сега на каква основа биха могли да се водят разговори в тази посока, разбира се, след план за оздравяване, на който държите.

Имаме депозирано писмо до министър-председателя и ресорния министър. Би трябвало да направим всичко възможно да стане тази среща, за да видим оттук нататък в каква посока ще тръгваме.

Да, но ако обобщим очакванията ви, разчитате на държавата да осигури онази поръчка или поръчки, които да стабилизират състоянието до там, че най-малкото да се разплати дружеството с хората?

Така е, разчитаме на държавата и на местните депутати, които са ангажирани този път действително на ВМЗ да бъде помогнато, а не само предизборно и след това да бъдат захвърлени тези хора.

Дано новата власт не забрави онова, което са поели като ангажимент пред нас.

Обещали сме на хората, няма да ги изоставим. Ако се наложи, ще предприемем и по-радикални действия.

Но за всичко това ще решавате след срещата с новия министър.

Задължително след нея.