Времето на панелките няма да отмине поне още 20-30 години, твърди брокер
Времето на панелките няма да отмине поне още 20-30 години, твърди брокер / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Сметката за ток и парно вече е сред водещите фактори при покупката на жилище. Това коментира в интервю за Дарик изпълнителният директор на една от големите агенции за недвижими имоти в страната Георги Павлов. Брокерите очакват да има лек ръст в броя на сделките, но съживяването на пазара е по-вероятно да се случи през 2014 година.
През следващите 12 месеца не се очаква промяна в цените на имотите. Експертите обаче съветват: ако купувате жилище жилище чрез банков кредит, не забравяйте златното правило: вноската по покриване на кредите не бива да надвишава 30% от месечните ви доходи. Ето какво още каза Павлов пред Дарик:

2013-а с какви тенденции ще се очертае? Какви са водещите тенденции в пазара на недвижими имоти в страната?

Можем само да прогнозираме, разбира се. Но прогнозите, които правим въз основа на информацията към момента, е, че 2013-а ще бъде една стабилна година за пазара на имоти и най-вероятно за първи път ще видим нулев ръст или дори леки положителни тенденции с цените на имотите в края на годината. Очаквам също, което е още по-важно, броят на сделките да се увеличава, тъй като цените станаха значително по-достъпни. Възможностите за придобиване и на ипотечни кредити станаха много изгодни и в момента жилищата, които се купуват на кредит, са около два пъти по-изгодни в сравнение с 2006-2008 година. И неизбежно тези купувачи, които са финансово по-грамотни, забелязват това и се възползват от момента.

Профилът на купувача се променя. 23 процента от клиентите на пазара търсят апартамент в зависимост от сметките за ток и парно.

Това е една нова тенденция, от една страна. От друга страна, 23 на сто е малък процент. Аз мисля, че с течение на няколко години всички продажби ще включват елемента на разходите за енергия за едно жилище. Защото това, което виждаме ние, е, че с нарастващите сметки за парно, ток, по-редки случаи газ, разликите в енергията, която се използва в едно жилище, може да варира до три пъти при една и съща площ. Което за един период от 25 години, колкото е средният срок за притежаване на едно жилище, може да достигне до сума от порядъка на 40 000-50 000 лева за едно жилище, което е значителен фактор при избора дали ще купите едно или друго жилище. Знаете, англичаните казват, че евтиното е скъпо. Ако един апартамент е евтин, има причина за това. Невинаги, разбира се, е енергийна. Понякога са съседите, понякога е кварталът, понякога качеството на жилището. Много често са неща, които не могат да се забележат на пръв поглед, когато отивате да купувате и затова е хубаво да имате до себе си съветник, който да ви каже защо тази цена е толкова ниска.

Ето интересен пример с ваш клиент, който си е купил апартамент заради гараж.

Да, засега това се случва само в София, където е важно да имаш гараж, особено при синята зона. Този купувач си търсеше активно гараж дълго време. Но такива има малко на пазара в тази част на центъра. И когато излезе жилище с гараж, ние му го предложихме и той каза, че не е търсил жилище, но то също не е лошо и ще го вземе заради гаража.

Затворените комплекси или по-старите квартали с добра инфраструктура се налагат повече на пазара?

Зависи колко пари имате. Всички квартали са атрактивни за купувачите, ако имат цени, които отговарят на качеството на живот, което предлагат. Затова ние виждаме активен брой сделки както в панелните квартали, така и в затворените комплекси, но на различни ценови нива.

Тоест времето на панелките не е отминало още?

Според мен няма да отмине в следващите 20-30 години. След това не знам.

Дори панелка, построена през 1965 година, има своята цена, има своите купувачи?

Абсолютно. Панелните жилища са обикновено в квартали, където има изградена социална инфраструктура. Така че това е фактор, който влияе. Ние видяхме обратния случай - новопостроени комплекси, които имат хубави, нови жилища, но им липсват много често улици, обществен транспорт, магазини, училища, болници. Това са също важни фактори.