В. Калинов: БСП трябва да вземе горите
В. Калинов: БСП трябва да вземе горите / netinfo

Председателят парламентарната комисия по земеделие и гори Васил Калинов от БСП за Дарик по повод предстоящото създаване на Националната агенция по горите:

Повече от 10 години откакто съществува Министерството на земеделието и горите, нито горите можаха да се възползват от това съжителство със земеделския сектор, нито земеделието успя в достатъчна степен да използва потенциала, който пък горите дават, и е очевидно, че не можа да се получи този синхрон, това недобро взаимодействие. Това породи желанието за обособяване на ресора. Знаете, че нееднократно сме коментирали, на заседание на Висшия съвет преди година и половина ние отново поставихме въпроса, че най-доброто е да бъде отделен този сектор самостоятелно, за да може той да получи възможност максимално да използва потенциала си за собствените си нужди. Системата на горите е такава че тя може наистина да осигури не само средства за самоиздържалата си, но и да осигури потенциал за възпроизводство и то в достатъчно сериозни размери.

След като има такава политическа воля, смият административен акт за създаването й за мен не представлява кой знае каква трудност, тъй като и сега имаме Национално управление по горите, което в общи линии обхваща цялото ръководство на горите. И на тази база могат да бъдат подготвени законодателните промени за създаването на фонд „Българска гора”, който спокойно може да бъде реализиран в рамките на подготовката на бюджета за следващата година и да стартира и фонд „Българска гора” от 1 януари, а за самата агенция не виждам никаква трудност тя да си стартира и от средата полугодието.

Кой трябва да оглави тази агенция?

Това са политически решения и трябва да се уточнят както за всички подобни агенции – тримата лидери трябва да преценят нейното ръководство. Очевидно, ако разбирането е, че трябва да е представител на левицата, г-н Станишев ще направи своите предложения, ще ги съгласува и ще извърши съответните назначения.

Как смятате, трябва ли левицата да оглави фонд „Българска гора”?

Мисля, че би се получил разумен баланс, тъй като горите са достатъчно сериозен ресор, върху чието ръководство нееднократно левицата е изразявала желание да поеме политическата отговорност. Звучи достатъчно предизвикателно и достатъчно сериозна отговорност бихме платили, имаме потенциал и разбиране, и смятам, че в никакъв случай не бихме дискредитирали идеята. Напротив, мисля, че ако има политически подготвена сила, която да има визия за политиката, няма политическа сила, която да носи по-добра политика от БСП към този момент, като визия и представа за развитие на отрасъла.

Възможни ли са търкания с коалиционния партньор ДПС за оглавяването на тази агенция?

Ако има политическа воля да бъде създадена, аз не виждам какъв е проблемът да бъде разрешен и кадрово. Ако се търсят причини тя да не се създаде, разбира се, могат да бъдат намерени хиляди. Но мисля, че коалицията достатъчно е показала, че е държавно отговорна, че на първо място поставя политиката и решението на проблемите на хората и обществото и смятам, че тя няма да изневери и в този случай на подхода си и на разбирането си, че трябва да се прави най-доброто, което може, за да се решават проблемите на страната ни по европейски.