Свинаров: На БНД й трябват нови лица, непознати досега в политиката
Свинаров: На БНД й трябват нови лица, непознати досега в политиката / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю с Николай Свинаров в "Седмицата" по Дарик

Щях да кажа председателят на новата политическа партия Българска нова демокрация.

Не, да не избързваме. Първо, се надявам да не е вярно, второ, сме още в много начален период на процедура.

Надявате се да не е вярно, не искате да оглавите.

Да, аз се надявам...

Защо не искате да оглавите тази нова партия, да не би да не виждате перспектива в това?

Не, не става дума за това. Ние сме в един начален период, вероятно във вторник ще имаме подписката, която е необходима по закон на инициативен комитет.

Петдесет или 500?

Петдесет, 500 са задължителният форум...

Тоест 50 ще успеете да съберете, хайде да се пошегувам аз, защото вие сте 17 в парламента.

Не, ние нямаме проблем. Ние не мислим всички 17 да участваме в този инициативен комитет, ние ще излъчим представители.

А, това е другият въпрос.

Ние не искаме да водим хората зад себе си, искаме да дадем възможност по-свестни хора, по-малко опетнени от нас да се опитат да се занимават активно с политика. Надяваме се да открием такива хора.

Има или няма? Защо трябва да има нова партия, а тези хора да не отидат в някоя от съществуващите многобройни десни и центристки партии?

Ами обикновено това са хора, които досега не са избрали да отидат в подобна партия, все едно дали дясна или центристка, хора, които не проявяват активност. Аз се надявам, че такива хора има, хора, които очакват със собствен личен принос в политическия живот на страната да допринесат за по-бързо излизане от т.нар. преходен период.

Аз отдавна водя политически предавания и същите приказки ги приказваха, като основаваха "Демократи за силна България". После "Новото време". Винаги се говори за някакви хора, дето са дясно убедени, обаче не намирали представителства и добре, че ще се появят новите, та да идат при тях. Обаче това не ставаше досега.

Разбира се, това е въпрос не само на промените в политическия живот на страната, а е въпрос на много неща, като тръгнем от Избирателния закон. Бяхме в понеделник на срещата в Монтана. Чудесна среща, много хора дойдоха, много обичат Борислав Великов, той е направил много за региона. И накрая един колега, да не му казвам името, в смисъл юрист, дойде при мен и ми каза "хората ви обичат, хората ви вярват и какво от това, накрая ще дойдат онези с куфарчетата". Така че трябва да има промени в Избирателния закон. Политиката е нещо, което не е обвързано само формално, но формалните критерии са важни. Трябва да намерим механизъм политиката да печели избирателите, а не други механизма.

Какви промени ще иска новата партия?

Аз не съм в комисията, която заседава в момента, но във всеки случай трябва да се намерят промени, които да ограничат в максимална степен неправилното специално изборно финансиране на политическите партии и формации. И разбира се, да намерим ясните и точни механизми да ограничим до възможно най-голяма степен покупката на гласове по време на избори. Това според мен са основните недъзи, впрочем за тях вече се говори от известно време и след последната лекция на президента... (техническо прекъсване - бел. ред.)... активна в българския политически живот.

Каква част от членовете на НДСВ подкрепят новата партия и каква ще бъде връзката между НДСВ и БНД на местно ниво?

Ние не правим пряка връзка, по никакъв начин не проявяваме активност, за да привличаме членове на НДСВ в редиците на Българска нова демокрация (БНД). Напротив, дори предпочитаме хора, неангажирани досега с политическия живот. Не съм водил статистика, разбира се, има хора, изключени от НДСВ и преди изключването на парламентаристите, които бяха начело на процеса на отделяне, така че трудно ми е да кажа. Не делим хората на бивши членове на НДСВ и други.

Сам споменахте за изключените. Какво ще отговорите на онези, които си казват, че всъщност вие правите партия за хората, а не за идеите? За хората, които са били изключени от НДСВ.

Ами ще се опитаме да го покажем, първо, с липсата на активност парламентаристите от БНД да оглавят партийните структури на новата партия. Аз наистина вярвам, че ще намерим нови хора, които в по-голяма степен да могат да се ангажират с водене на нова политика. На нас ни е особено трудно в момента, известно е, че 6,5 години сме били в управлението на страната под една или друга форма. В опозиция сме много отскоро и позициите ни в този смисъл не са много стабилни, обяснявайки новата политика, която трябва да се води. Така че надяваме се поради нашия опит, авторитет, ако щете лични контакти, да ангажираме хора, неангажирани досега в политическия живот.

Тоест Великов няма да стане, Борислав Великов няма да стане лидер на монтанската организация?

Не, не бих могъл оттук да се ангажирам с това кой какъв би станал. Но във всеки случай това ще стане ясно към учредителния форум, още нямаме устав и не знам това конгрес ли ще бъде или конференция например, но очаквам на 11 май наистина да съберем изискуемите по закон над 500 души. Ние отсега не знаем кои са те. Във всеки случай те трябва да бъдат не членове на други политически сили и във всеки случай се надяваме голяма част от тях да не бъдат бивши членове на НДСВ или на други политически формации, а да бъдат хора, които по нов начин и за пръв път се ангажират с участие в политическия живот.

Казвате, че отсега не се знае кой какъв ще стане, обаче, изглежда, се знае, че Борислав Ралчев няма да стане лидер на партията. Защо?

Борислав Ралчев сам е декларирал, че по редица причини...

Нали той е председател на парламентарната група, имаше логика да оглави партията.

Да, и като доайен ние единодушно го избрахме за такъв. Не мислим, че Борислав Ралчев се различава по нещо...

Под доайен имате предвид по възраст, така ли?

И като възраст, а и като парламентарно участие през последните 7 години в българския парламент. Разбира се, има и други хора, които втори мандат са депутати сред нас, аз не съм от тях, както е известно.

Понеже бяхте министър.

Да. Борислав Ралчев сам заяви, че по редица критерии не отговаря на собствените си изисквания за лидер на партията, поради което не би поставил кандидатурата си.

А вие отговаряте ли, не разбрах аз, отговаряте ли по собствените си критерии?

Аз вече имах възможност да кажа, че това кой ще бъде най-добрият лидер или кои ще бъдат най-добрите участници в ръководството, ще стане ясно, като видим кои са хората...

Вие не бихте отказал, нали?

Аз не бих отказал...

...да оглавите партията.

Към този момент не бих отказал, защото според мен това би демотивирало много хора. Повечето от критериите и показателите, поради които отказа Борислав Ралчев, в по-малка степен важат за мен.

Сами ли ще участвате на парламентарните избори?

Много е трудно да се каже. Във всеки случай има една теза за обреченост на подобни политически формации.

Точно за нея щях да ви питам, изглежда, че ще пропаднете.

Особено година - година и нещо преди редовни парламентарни избори. Ние си даваме сметка, че ни предстои много сериозна работа. Ако сериозната работа покаже, че примерно в навечерието на изборите доверието към нас примерно е 2 процента, това ще бъде едно достатъчно основание да започнем разговори с други десни политически сили за едно обединение.

Които са също с по 2 процента.

Които са примерно също с по 2 процента.

Които според сегашните социологически проучвания са всички освен ГЕРБ... и "Атака".

Така че тогава ще можем по-ясно да си отговорим на въпроса самостоятелното участие ли е по-добро или не. Впрочем нека да видим и какъв ще бъде Избирателният закон. Бариерата може да стане както 2 процента, така и 6 процента, така че...

Ще искате ли намаляване на бариерата?

Това не е обсъждано от нас. На нас ни се струва, че при сегашното разположение на политическите сили и парламентарният живот едно намаляване на бариерата би направило опозицията още по-недействаща, отколкото е в момента.

С кого ще си сътрудничите? С НДСВ?

Ние водим разговори с всички политически сили от десния спектър. По наша оценка към настоящия момент след 3 години в настоящото управление НДСВ не отговаря на критерия дясноцентристка политическа сила.

Да, де, ама вие сте в малко сложното положение, че то и вие бяхте досега.

То никак не е малко...

То вие по собствените си критерии не отговаряте.

Никак не е малко, това е много голямо неудобство. Разбира се, до изборите НДСВ може да направи промяна в политиката си, а ние ще обсъждаме всички факти към една предизборна ситуация.

Социолозите казват, че с НДСВ се приключва на следващите избори. Защо според вас?

Ами много е сложен и тежък този политически въпрос. Това е част от мотивите, които ни накараха морално да подкрепим изключените колеги, излизайки от НДСВ. Тоест говорили сме в това студио, че освен моралните критерии, има и чисто политически критерии. НДСВ в по-голяма степен трябваше да определи ясна политика, която да следва. След пълноправното членство в ЕС, заради което беше направена тази тройна коалиция, която ни управлява в момента, НДСВ най-малкото трябваше чрез дебати ясно да отговори на въпроса защо продължава участието си в тройната коалиция. Това не беше направено. На мен ми се струва, че закъснението вече е твърде голямо, но аз не искам да поставям някакви обречености. Пак казах, НДСВ може да промени своята политика и отново да имаме общи теми на разговор.

ГЕРБ иска ли ви за съюзник?

Темата със съюзника е нещо относително. Убеден съм, че ако ГЕРБ влез в парламента с по-малко от 120 депутати и има дяснополитически сили, които са в парламента и правят заедно с ГЕРБ мнозинство, ГЕРБ първо би се обърнала към тях, отколкото към останалите политически партии, представени в парламента.

Какво ви кара да мислите, че имате шансове? Знаете ли, със сигурност слушателите ни, през чиято глава са минали много такива партии, сега си казват "абе Свинаров, сериозен човек, къде се е хванал сега и партия да прави".

Не, аз се опитвам и сега да говоря сериозно и не казвам, че перспективите са бляскави, по никакъв начин. Във всеки случай обаче в настоящия момент ми се струва, че е по-добре да има лек, ако искате и наивен оптимизъм, отколкото песимизъм, който да ни откаже да работим. Ние все още вярваме, че можем да постигнем нещо до следващите парламентарни избори.

Тръгвате към БНД с лек наивен оптимизъм?

Ами, ако наивният оптимизъм е това, което няма да ни попречи да работим, аз съм за това.

А със съкращенията как ще се оправяте, ВМРО - БНД, те са Българско национално движение. Това мислихте ли го, че има регистрирана партия?

Ами ние имаме запазено име, което, понеже и двамата сме юристи, което нищо не означава, така че това също може да се окаже проблем.

Може да се окаже, че няма да може да се регистрирате?

Да, може да се окаже, че трябва да променим името.

Таман ви научиха всички, че сте Българска нова демокрация.

Ами аз се радвам, сме научили. Казвам го само като една възможна опция, ако това се яви пречка за евентуална регистрация.

Единадесети май - заради свети свети Кирил и Методий ли?

Ами по ред причини. Разбрах, че доста политически формации и всякакви институции са харесали тази дата за много форуми. Дано да останат свободни зали в София.

Кой друг?

Е, не, много политически формации си правят форуми...

А вие в София ще се учредявате?

Ами то така или иначе ще е Софийски градски съд, защото законът друга възможност не предоставя.

Да, ясно, да, но няма да изберете някъде... Търново, Пловдив, Шумен?

Не, в София ще ни бъде учредителният форум, както и следващия вторник, на 18, сбирката на инициативния комитет.

Петдесетте.

Петдесетте, над 50 пише по закон.

Колко от тях щ е са депутатите, казвате?

Предполагам, че ще имаме представителство от 4-5 души от парламентарната група.

Вие ще си ги изберете, за да не изглежда, че цялата група са... да може да направите партия.

Да, по-добият вариант е и ние искаме наистина да покажем, че не искаме някой да стои зад нас и да ни прави политическа подкрепа. Искаме ние да стоим зад някого и в момента активно го търсим.