Следващите 12 часа критични за неутрализирането на токсичната кал в Унгария
Следващите 12 часа критични за неутрализирането на токсичната кал в Унгария / снимкa: Reuters
Следващите 12 часа критични за неутрализирането на токсичната кал в Унгария
33415
Следващите 12 часа критични за неутрализирането на токсичната кал в Унгария
  • Следващите 12 часа критични за неутрализирането на токсичната кал в Унгария

Следващите 12 часа ще бъдат критични за спасителните операции в Унгария по неутрализирането на токсичната кал, изляла се от хвостохранилище. Замърсяването вече достигна Дунав, но нивото на алкалност вече е значително по-ниско, отколкото в началото. Властите в Унгария продължават да изсипват във водата на замърсените реки глина и киселин, за да неутрализират вредните вещества. Пред Дарик говорителят на унгарската Агенция за борба с бедствията Джорджи Тотош съобщи, че в Дунав са открити няколко мъртви риби, но не ясно дали те не са попаднали там от замърсените по-малки реки:

Алкалността на водата в Дунав, който измерихме преди няколко минути, е 8.5, което не е толкова лошо. Не е особено добър показател, но е съвместим с живота в реката. В понеделник pH - нивото на алкалност - беше 13. Продължаваме да изсипваме киселинни препарати в река Марцал, за да неутрализират основата. Според последните измервания алкалността е намаляла, но ние продължаваме неутрализирането, за да можем да бъдем сигурни, че водата, която достига Дунав е чиста. Това, което не можем да избегнем, е унищожаването на части от реките Марцал и Торна. Тези две реки - в някои части - са напълно мъртви, защото замърсяването попадна първо в тях. За съжаление не можахме да ги спасим. Успяхме да предотвратим вливането на токсична кал в Раба и Дунав.

Открихте ли мъртва риба в Дунав?

Намерихме няколко мъртви риби, но те може да са загинали заради различното ниво на алкалност на водата в Дунава, ако се били чувствителни към тези промени. Може и да са попаднали там вече мъртви, да са загинали в замърсените реки и да са умрели преди няколко дни. Не можем да кажем каква е причината. Ако си спомняте инцидента с румънската мина, тогава също имаше мъртва риба. Сега не намираме много мъртви риби, само няколко.

Какво очаквате да се случи през следващите няколко часа?

Очакваме нивото на pH да се намали толкова, че да може да е съвместимо с живота. Очакваме качеството на водата да става по-добро от километър на километър, защото самия Дунав е голяма река, има много вода, реката е по-широка от Раба и Марцал. Самото количество на водата ще помогне за неутрализиране на някакво замърсяване, ако попадне в Дунав.

Какви спасителни работи се извършват сега?

Продължаваме чистенето. През последните дни не сме спирали да чистим да калта, да изчистваме къщите и улиците. Следващият въпрос е как да помогнем на хората, които са напуснали къщите си. 250 човека не могат да се върнат по домовете си. Това е най-големият проблем, пред който сме изправени сега - чистенето и осигуряването на подслон за хората. Имаме нужда от още специалисти.