Следователят по делото „Белнейски”: Лазар Колев има един съучастник, не трима
Следователят по делото „Белнейски”: Лазар Колев има един съучастник, не трима / DarikNews.bg, архив
Следователят по делото „Белнейски" Веселин Мартински
52110
Следователят по делото „Белнейски" Веселин Мартински
  • Следователят по делото „Белнейски" Веселин Мартински

Следователят по делото „Белнейски" Веселин Мартински е категоричен, че Лазар Колев няма трима съучастници, а един, който е изнасилил по-малката сестра Христина. Според него всичко казано днес пред Върховния съд от Фани Белнейска е измислено от нея.

Ето какво още каза следовател Мартински в интервю за Дарик:

Това не е ли една огромна изненада, Фани Белнейска да заяви, че Лазар Колев има трима съучастници. Досега се говореше само за един втори заподозрян?

За мен не е новина. Четох изявленията на Фани Белнейска. Нейните изявления, сега тя откъде вади такива заключения, такива изводи, защо променя поведението, което е имала до този момент, вижданията си - тя ги промени на 180 градуса, не зная. Мога само да предполагам.

Какво предполагате?

Не, не, нищо. Просто като обикновен човек. Може предната нощ да е сънувала някакъв особен сън и това да е променило отношението й към нещата. Откъде да знам.

Не изглеждаше като човек, който да е сънувал особен сън, още повече, че всички останахме с впечатление, че нейната информация е доста категорична и поне така си помислихме, че е от следователския екип?

Аз за първи път прочетох тези нейни думи в интернет. За мен е изненада, в крайна сметка, ако тя има някаква информация, която е нова, считам, че е редно да я сподели с полиция, прокуратура, с разследване. Тя си знае. От моя гледна точка, това, което се е случило днес в съдебната зала пред Върховния съд, не променя с нищо наказателния процес, който тече. Има събрани доказателства в досъдебното производство. След това са събирани доказателства на първа инстанция в Окръжния съд, след това са събирани доказателства на втора инстанция в Апелативния съд. Отношението на близките на пострадалите момиче към процеса с нищо не променя събраните доказателства. Това, че те имат собствено виждане по този процес - имали са едно до вчера, днес имат друго становище - това е техен проблем.

Семейство Белнейски казват, че за тях Лазар Колев е виновен, но има и трима съучастници?

Това за мен е ново за трима съучастници. Аз не зная те откъде имат тази ценна информация. Ако дойдат и я споделят с мен, нямам нищо против да я проверя и нея.

Вие оставяте ли си на становището, че има втори заподозрян, който не е участвал в убийството, има изолиран ДНК профил, и този втори заподозрян е изнасилил Христина?

Категорично.

Вуйчото на Лазар - Паун Лазаров, бил ли е някога в кръга на заподозрените?

В кръга на заподозрените, в хода на това разследване са били проверени над 500-600 човека, проверени като неофициално заподозрени, но са проверени като съпричастни към случая. Между тези хора е проверяван и вуйчото на Лазар Колев, но не само той. Проверяван е и Петърнейчев, сина му - един куп хора са проверявани. Мисля, че аз съм един от малкото, на които не са ни взимали ДНК по този случай, за да ме проверяват и мен.

Вие не може да не знаете вече кой е този втори заподозрян?

Нямам навика по висящо досъдебно производство, както е това второто в момента, да коментирам, а и не е редно да се коментира - какво има, какво няма и т.н. Когато имаме безспорни доказателства, че даден човек е съпричастен към извършено престъпление, тогава би могло да се коментира.

Вие сте следователят по делото „Белнейски". Отричате ли, че Лазар Колев има трима съучастници?

Как ще има трима съучастници. Те откъде изникнаха, от небитието.

Ще поискате ли разговор и среща с Фани Белнейска?

Не, защо. Ако тя има някаква информация, че би могла да помогне в разкриването на евентуални някакви съучастници на Лазар Колев, ако има желание, ще се свърже с мен. Има моите координати, дал съм й ги, да дойде, да разговаряме. Никого не съм върнал от хората, които са поискали да се видят с мен. Добре дошла, разбира се. Който би могъл да помогне да се установи докрай истината за това престъпление, нищо лошо.

Но вие няма да инициирате среща с нея?

Не, няма и необходимост. Да я извикам и да й кажа: Фани, какви са тези циркове, които правиш в съда.

Това цирк ли е?

За мен е цирк. За мен това са измислени неща. Не може един човек да има едно мнение години наред, да отстоява едно мнение. Включително тук до преди няколко месеца. И днес сутринта се събудил и му дошло прозрение свише, че това не е лошият, а лошият са дошли извънземните марсианци да гътнат децата. За мен това е липса на морал, ако щете.

Как ще коментирате отстраняването на адвокат Иво Найденов - той днес научи, че е сменен като адвокат. Той защитаваше семейството без хонорар и има две потвърдителни присъди - доживотни, без право на замяна - на две инстанции. Къде той не си свърши работата?

Аз съм чел протоколите от заседанията, бяха публикувани на Пазарджишкия окръжен съд, и считам, че като защитник на семейство Белнейски адвокат Найденов се е справил блестящо. Нямам впечатления от работата му в Апелативния съд в Пловдив, нито тук, в София. Това, което съм прочел, считам, че той като адвокат си е свършил повече от добре работата. Защо са решили семейство Белнейски да го сменят, нямам представа. Вероятно са намерили някой по-добър.

Вие продължавате да смятате, че Лазар Колев е убиецът на двете сестри Белнейски и работите по втори заподозрян, който все още не е установен, но той не е убиец, а е изнасилил по-малката сестра Христина.

Не смятам, аз съм убеден, че Лазар Колев е извършил убийствата на двете сестри. По втория заподозрян, който считам, че е изнасилил по-малката сестра, по него продължаваме да работим и то активно.

И Лазар Колев няма трима съучастници, а само един?

Поне по делото до този момент, не само че няма доказателство за трима, или петима, или десетима, няма данни, няма една запетайка, която да ни води към извода, че са повече от двама - Лазар и съучастникът му. Ако Фани Белнейска дойде и ми каже, че има очевидец, който е видял Лазар Колев с още трима да прави това и това, очевидецът е Пешо, Гошо, Иван, Драган, добре дошла. Нека да дойде. Винаги ще я изслушам, ще я приема. Ако действително информацията, която подаде, е реална, проверима и т.н., ще се направи всичко възможно да се провери, никакъв проблем.