Сейф ал Ислам: Либия измисли историята за медиците
Сейф ал Ислам: Либия измисли историята за медиците / netinfo

Интервю на агенция "Ройтерс" с един от ключовите участници в преговорите за освобождаването на българските медици Сейф ал Ислам, синът на Муамар Кадафи. Интервюто е взето по време на посещение на Ал Ислам във Франция.

Връзките на Либия с Америка се подобряват, но все още има въпроси, които блокират пълното им нормализиране, въпреки освобождаването на шестимата чуждестранни медици, за което Западът отдавна настояваше, каза в интервюто за Ройтерс Сейф ал Ислам, син на либийския лидер Муамар Кадафи.

"Мисля, че премахнахме и последното препятствие пред нормалните ни отношения с ЕС", каза синът на Кадафи по повод освобождаването на шестимата медици, което беше приветствано от ЕС.

"Сега отношенията ни с Америка са добри и стават все по-добри, но все още има неразрешени въпроси", допълни той. Според него един от нерешените проблеми е случаят с берлинската дискотека "Ла бел", където при терористичен акт през 1986 г. загинаха трима души, а 200 бяха ранени. Вашингтон обвинява за взрива Либия.

"Либия и САЩ трябва да говорят повече и да преговарят, за да намерят решение на тези нерешени въпроси", каза синът на Муамар Кадафи.

По повод освобождаването на българските медици Сейф ал Ислам заяви, че още от самото начало е било очевидно, че в България те ще бъдат помилвани. "Беше очевидно още от началото, че българите ще помилват медиците. Когато беше обявено, че либийските представители са изненадани от тази стъпка, си помислих, че аз трябва да бъда изненадан от тяхната изненада, защото те нямаха основание да бъдат изненадани, защото знаеха, че българите ще бъдат помилвани", допълни Сейф ал Ислам.

Синът на либийския лидер смята, че неверните либийски теории за заговор и роля на Израел и Запада в заразяването с вируса на СПИН на стотиците либийски деца са допринесли за това случаят с българските медици да се проточи, предаде Ройтерс.

Сейф ал Ислам, който в миналото беше казал, че вярва в невинността на медиците, сега заявява: "Ние, либийците, измислихме тази история за заговора. Научихме, че (в болницата) има български медицински сестри и палестински лекар, което би могло да означава връзки с Израел, с Мосад, със западно разузнаване, че може да става дума за заговор", каза синът на Кадафи.

"Либийците скалъпиха историята за заговора. Принудиха българите да признаят нещо и ето че бяха готови с теориите за заговор и се сдобиха със сложно съдебно дело, което можеха да протакат цели осем години", допълни Сейф ал Ислам, цитиран от Ройтерс.

Синът на либийския лидер уточни, че ще е необходимо време, за да започне да се прилага постигнатото споразумение за сътрудничество между ЕС и Либия. Той изрази надежда, че сделката с ЕС за освобождаването на медиците е разчистила пътя за пълно нормализиране на отношенията на Либия с 27-членния блок, създала е условия за облекчаване на пътуванията на либийци до ЕС и за достъп за либийски селскостопански продукта и риба на европейските пазари.

"Главните въпроси, засегнати в споразумението, са визовият режим, както и премахването на митата върху нашите селскостопански и рибни продукти, а това е най-важното за нас", уточни Сейф ал Ислам. Той допълни, че сега ще бъдат положени усилия Триполи да вдигне визовите ограничения за европейски граждани, така че те да могат да посещават Либия и да правят бизнес там.

По повод атентата над Локърби, за който Либия беше обвинен и изплати компенсации на близките на жертвите, синът на Муамар Кадафи изрази убеждение, че ще се докаже, че Триполи няма вина за този терористичен акт. Той допълни, че сега за Либия главна задача е освобождаването на нейния агент Абдел Басет ал Меграхи, обвинен за извършването на атентата.

Свободата на Меграхи, който излежава присъда за взривяването на самолета на Панам над Локърби, е водещ приоритет за нас и е по-важна от въпроса за връщането на 2,7-те милиарда долара, изплатени от Либия като обезщетение на семействата на жертвите в атентата от 1988 г., отбеляза Сейф ал Ислам.

"Убедени сме, че един ден ще се докаже пред света, че ние не сме имали нищо общо с Локърби", каза синът на Кадафи.

По повод германското раздразнение, че Триполи и Париж подписаха меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергетика, синът на Кадафи каза, че Берлин просто ревнува Париж. "Мисля, че германците просто ревнуват, защото сключихме сделката с Франция и защото френският президент обра лаврите за освобождаването на българите. Не може да има друго обяснение", смята Сейф ал Ислам.

Западът ще навреди на либийските политически реформи, ако обвърже развитието на отношенията си с Либия с въпроса за демокрацията, заяви още синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам в интервюто за Ройтерс.

"Не мисля, че е добра идея да има външна връзка или намеса в политическите реформи, защото това ще предизвика отрицателна реакция", заяви Сейф ал Ислам, който е най-влиятелният защитник на извършването на реформи в северноафриканската държава, отбелязва Ройтерс.

"Мисля, че реформите трябва да се извършат в рамките на Либия, че те трябва да бъдат чисто либийски. Не можем да ангажираме в този процес европейци, американци или японци", допълни Сейф ал Ислам.

Синът на Муамар Кадафи каза, че икономическите реформи в страната са необратими, а пред политическите реформи също има бъдеще.

От доста време Сейф ал Ислам призовава за въвеждане в Либия на пазарна икономика и за по-голяма демокрация там. Неведнъж той е казвал, че Либия страда от липса на свободен печат и че нейната демокрация е несъвършена, предава Ройтерс.

"Не мога да кажа, че в Либия изобщо няма свобода, но ние сега имаме това, което може да бъде наречено управлявана демокрация", каза Сейф ал Ислам.

"Мисля, че ще имаме и система на пълна демокрация, но това ще отнеме време, може би месец, година, две години. Не знам колко точно. Но отново искам да повторя, че започнахме този процес на политически реформи и доказателство за това е, че сега говорим за него открито в Либия", подчерта Сейф ал Ислам.

По повод икономическите реформи Сейф ал Ислам допълни, че те трябва да продължат, защото на либийците им е дошло до гуша от лошо управление, от държавен контрол, от лоши услуги и сега искат нещо различно. "Процесът на икономическите реформи започна и сега нищо не може да го спре", обобщава синът на либийския лидер. /БТА/