Решаваме казуса с медиците до края на годината?
Решаваме казуса с медиците до края на годината? / netinfo


Посланикът ни във Вашингтон Елена Поптодорова в интервю за Дарик радио.


Да поговорим за една среща случила се съвсем скоро – срещата на Върха във Вашингтон, САЩ –ЕС. На тази среща беше обявено, че и Америка и Европа ще положат много по-големи усилия за освобождаването на медиците ни, които са осъдени на смърт в Либия. Вие как разчитате това политическо послание?


Подкрепа за тази кауза се дава отдавна. Аз мога да твърдя това със сигурност, подкрепата, която усещам във Вашингтон е на всички нива и от всички институции.

Това е и държавната администрация и Конгреса, самият президент заяви още през 2005 година на срещата си с българския президент Георги Първанов такава подкрепа. Така че няма колебания, няма условности в тази подкрепа, която се дава еднозначно и категорично. Това, което се случи на тази среща на Върха се случва обаче за първи път, въпреки че българската дипломация се опитваше да го постигне и в предходните години – да се запише текст в заключителния документ на срещата на Върха САЩ – ЕС. Тук искам специално да подчертая значението на европейското ни членство. Вееч като член на ЕС ние поставихме въпроса още при подготовката на срещата в Брюксел, да се включи проблемът в заключителните документи и ето той присъства вече там. Така че това е незабележим на пръв поглед факт, но с много голяма степен на значимост, когато обсъждаме и оценяваме членството си в ЕС. От тази гледна точка това беше една много полезна точка. И Брюксел и Вашингтон ще продължат със своите усилия. Надявам се, че тази година ще донесе окончателен и положителен резултат.

Какво ви дава надежда, че тази година ще е последната, която нашите медици ще прекарат в Либия осъдени на смърт?

Това е надежда, която всички имаме и постоянно се надяваме, от няколко години имаме такива надежди, тъй че да се ангажирам със срок, няма да го направя. Откровено ще кажа, че и американските експерти, с които поддържаме делнична връзка и които много добре познават обстановката в Либия, и те не се ангажират със срок. Надеждата ми идва от това, че има толкова много натрупване на подкрепа и на реакции от всички възможни среди – държави, източници, институции. Неминуемо това трябва да доведе до някакво качествено изменение в обстановката, но повече от това за съжаление не мога да кажа, защото ние всички от едната страна на случая, които подкрепяме медиците, сме сигурни в своите действия, но не можем да кажем същото за отсрещната страна.

Вашите очаквания, в какво според вас ще се изразяват тези по-големи усилия за освобождаването на сънародниците ни? Защото дотук беше направено не малко. Какво повече?

Аз допускам, че все пак ще се търси решение, което да позволи на либийската страна да смени подхода си. Това означава отново разговори, отново оказване на някаква помощ на семействата. Виждате, че всичко се свързва с това как да се намери благоприятно решение, което да бъде приемливо и за полковник Кадафи. Очевидно някъде около този център ще се търси решение.

Посланик Поптодорова, да насоча вниманието ви към една безспорно добра новина за България. Страната ни е извадена от списъка за наблюдение на постоянния търговски представител на САЩ, в който са включени така наречените нарушители на интелектуална собственост. От какво смятате, че е продиктувано това решение да бъдем извадени от черния списък на пиратите, с какво сме заслужили това?

Мисля че е заслужено, защото бяха предприети много последователни, истински и действителни мерки, и от страна на Министерството на културата и от страна на икономиката, и на МВР. Много важна роля има тук МВР, за да се покаже, че българските власти истински са се заели с проблема, а не манкират само привидна дейност. Това беше оценено по достойнство, това действително е една много добра новина.

Новини около безвизовото ни пътуване до Америка – това е следващият ми въпрос?

Срещата от 30 април донесе стъпка напред и по този въпрос, защото в заключителния документ от срещата на Върха е записано, че има напредък и ще се работи за по-скорошното безвизово пътуване между двата бряга на Атлантика, т. е. европейци в САЩ. Това също дава увереност, че политическата воля и от двете страни е на лице, за да се върви към решаване на въпроса. Казвайки това обаче, не бива да внасяме прибързан оптимизъм и да се смята, че много лесно и бързо ще се стигне до такова пълно безвизово пътуване. Процедурата е следната – в момента в Конгреса се намира законопроект, който предвижда въвеждане отново на системата за безвизово пътуване. Имаме позицията на администрацията, която е изцяло положителна, тя не дели европейските страни на групи. Това е един много важен пункт за нас българите. Но най-важното е да бъде приет този рамков закон. Много се надявам това да стане до лятото, защото прескочи ли се след ваканцията на конгреса, тук се навлиза в действителна президентска кампания и много малка е вероятността закона да се гледа.

През седмицата високопоставен американски представител заяви, че неговите очаквания са визите да паднат до края на тази година.

Аз само мога да кажa, че се надявам той да бъде прав.



Интервюто с посланика на България в САЩ слушайте тази вечер в предаването „Денят” на Дарик с водеща Евгения Марчева.