Рано или късно ръката на закона ще стигне до съответните лица
Рано или късно ръката на закона ще стигне до съответните лица / снимка: Sofia Photo Agency

Заместник градския прокурор на София Роман Василев в студиото на „Седмицата” на Дарик радио.

 

Има ли новини около изчезването на Киро Киров?

 

Ами, как да ви кажа, към настоящия момент и нещата, които се правят, ги правим в по-затворен кръг. Към настоящия момент просто тази тема ще я оставим малко настрани. Мога да говоря единствено за тенденцията за отвличане, но не и по конкретния случай, тъй като, така, е болезнено.

 

Трябва да ви кажа, че напълно ви разбирам, много е деликатна тази работа. Сега, ако започнем да разискваме в детайли версии, те, бандитите, слушат.

 

Това е най-малкото нещо.

 

Разбират какво знаете вие, по какво работите, какво мислите, както стана с този случай, с версията, че е в чужбина. Сега, вие няма да го коментирате и това със сигурност, но обаче, от една страна, като казва синът му, че е в чужбина, след това Бойко Борисов на другия ден каза - то това сигурно е на полицаите версията. Ако е вярна на полицаите версиите, тогава много лошо, че се издава версията, ако пък не...

 

Не, не искам да спирам в подробности. Правилно казахте - колкото повече се говори по текуща тема и открито досъдебно производство, толкова по-трудно става за работата на колегите, които искам само да уверя, че работят изключително професионално и изключително натоварени са колегите. Не само по този случай. Виждате, че имаме грабеж, въоръжен грабеж...

 

А, по него нещо ново?

 

По него се работи също, виждате, че...

 

Как може в центъра на София в трезор да си дадеш парите и да ти ги вземат? Това е абсурд.

 

Ами вижте сега, тук са натрупани различни, комплекс от различни фактори. Най-фрапиращото и най-грозното е, че се демонстрира една безнаказаност. Това е най-грозното. Оставяме другите фактори по отношение на охраната, по отношение на придвижването, по отношение на сигурността на трезора и т.н. Основният фактор е грозното... това, което се показва. И мисля, че държавата има възможност и трябва да ви кажа, че показваме, така, завидни резултати, но обществото очаква много повече, защото тази тенденция, показана един, два, три пъти - отвличания, грабеж, убийство, води до занижаване прага на търпимостта, така да се каже. Но, както казах, мисля, че много пъти сме показвали, че може да се справим с доста неща, ще се опитаме и този път.

 

Кое според вас преобладава - отвличания от такива, които искат да вземат подкупи... откупи, или такива, които отвличат, за да отмъстят? Впрочем и в случая с Киров се появяват и двете версии - едната, че длъжници били притискани от него заради дългове и сега му отмъщавали, другата е, че искат просто да го изнудят да плати. Но не коментираме него, говорим по принцип, кое преобладава?

Него няма да коментираме, по принцип това, което се е случвало, и това, което ние сме реагирали и все още работим срещу... делата са срещу неизвестни извършители, преобладава комерсиалната страна. Има случаи, в които е преобладавала и друга.

 

А сте хванали сега в Сливен, примерно, едни, които явно с цел отмъщение...

 

Не мога да коментирам. Сливен не е в софийската прокуратура.

 

Да, то не е  във вашия обхват на действие.

 

Не зная фактите... какво правят там.

 

Какво трябва да се направи срещу отвличанията?

 

Ами, срещу отвличанията на първо място, пак казвам, тъй като хуманността стои на първо място, защитата живота на отвлечения стои на първо място. Второ, казах няколко пъти - има законови пречки, които пречат за нормалната работа на органите на... оперативноиздирвателните органите, първото нещо...

 

Какви?

 

...което е, няколко пъти, включително и инициатор е била прокуратурата на работни срещи, чрез Министерство на правосъдието прекратяваме издаването на карти, карти за... говоря за предплатени услуги, без лични данни.

 

И тук възразяват... ами той ще прати едно дете и то ще купи, един ученик на 16 години ще я купи той картата, ще му даде 10 лева, после като го намерите него, той ще каже - един чичко ми даде...

 

Това изглежда така опростено, да, може би така се казва, но аз мисля, че това е един сериозен въпрос, който е бил бич в много европейски страни, да не говоря в арабския свят по отношение на терористичните акции, които се правят с мобилни телефони, с карти, с взривни устройства, сигнализирани по линия на... или по линия на мобилен телефон, или по линия, по радиовръзка. Това нещо там са го отстранили като обективна пречка. Ние трябва да отстраняваме обективните пречки, да увеличаваме капацитета и способностите на разследващите органи, и тогава резултатът ще дойде.

 

Тоест вие казвате, ето обективна пречка са картите за джиесем...

 

Обективна пречка са картите за джиесем...

 

...без име?

 

Да. Една от обективните пречки.

 

Втората?

 

Втората обективна пречка е трудното и, как да го кажа по-понятно, документооборотът при провеждането на специализирани... специални разузнавателни средства... процедурата е доста дълга и тромава и не може да стане в рамките на необходимото време, когато оперативната служба следва да го приложи. Това го казвам от гледна точка на...

 

В "24 часа" пише, че едно денонощие от него, ако е вярно, в случая с Киров...

 

Не е вярно.

 

...да се получи разрешение от служба...

 

Не е вярно. Това нещо мисля, че вашите колеги от "24 часа" са получили невярна информация. Такова нещо няма.

 

Тоест веднага е получено разрешение за подслушване?

 

Веднага. Аз съм бил в течение. Веднага се получи разрешение. Такова нещо няма, но нека да не коментираме...

 

Тоест това е важно, което казвате - градският съд е действал помежду си бързо...

 

Градският съд е действал, както си е в рамките на...

 

Както трябва.

 

...компетентността и даже некоректно според мен е да се изнася информация в пресата, непроверена информация, и то още повече кой какво е използвал от специалните служби, което е, така, меко казано, ненормално в държавата.

 

Тоест обаче казвате, трябва да изпишете много бумаги, за да проведете една специална...

 

Има...

 

...акция срещу едни, дето нищо не пишат, ходят и разбиват трезора?

 

Ами, тези, които отиват, те имат по-строга организация. Те не пишат, те си проверяват по други канали и при тях работата е повече конспиративна, докато при нас тя... за да съберем доказателства, и тя трябва да е облечена и в една формална форма и тази формална форма най-вероятно трябва да се опрости от гледна точка на процедурата. Аз не съм най-добрият съветник в това как трябва да изглежда, тъй като не съм такъв специалист в нормотворчеството и...

 

Защо не вземем немската, френската... Как го правят там.

 

Ами, има хиляди.

 

Сигурно го правят по друг начин явно.

 

Немската система - съдията дава разрешения, като връща мейл от компютъра на... от неговия компютър в компютъра на прокурора. За него това нещо е приключило с даването на разрешение.

 

Да, де, ама при нас вие добре знаете от собствената си работа, че да докажете за един мейл, че е от този дето...

 

Е, да...

 

...се твърди, че е, се почват от девет дерета вода, че някой друг бил.

 

Трудно е. Континенталното право, и по-точно това, което ние сме го приложили, традицията, която е застанала, трудно може да се пречупят някои неща. Да се надяваме, че в близкото бъдеще ще имаме воля и ще се направят нещата.

 

Ще продължите ли списъка с обективните пречки? Значи, джиесемите без име.

 

Законодателната инициатива по отношение на прилагането на СРС...

 

Тоест документооборотът, както го нарекохте така.

 

...е една от... Документооборотът, както го казах в груб вид.

 

Така. Друго?

 

Материално-техническата база, която е необходима...

 

А, стигнахме сега до това.

 

...срещу казвам... Не казвам, че...

 

Пак има подигравки по пресата със случая "Бончев", който не стана докрай ясно - ама вярно ли бандитите били заглушили техниката, с която била полицията и... то сега и вие сте в много...

 

Това са...

    

...деликатно положение да кажете...

 

Аз съм в много деликатно положение, още повече че...

 

Ако кажете зле сме, това веднага провокира много бандити. Като кажете...

 

Не, не сме зле.

 

...добре сме, викат що не ги хващате.

 

Не сме зле, но пак казвам - съчетаването на тези фактори с, пак казах, с... и субективните, с добрата подготовка, с възможностите за работа в екип, в координацията, обективните причини, които пречат. Това са фактори, които малко разширяват кръга на невъзможността да се действа веднага. И смея да твърдя, че професионализмът, хората които работят, защото аз лично съм запознат и участвам във всички тези съвещания, които правим, професионализмът е много добър и не трябва да се изнасят в медиите и в пространството, меко казано, непроверени неща по отношение професионализма на хората от МВР, които работят по този случай, включително и от прокуратурата и отчасти от ДАНС.

 

Да, ама градският прокурор беше цитиран през седмицата или така беше разбран, че обвинява МВР за отвличанията. Оперативните служби, а не прокуратурата трябва да разкрива отвличанията. Той каза същото за 15 дела за отвличания с неизвестен извършител и това беше изтълкувано като една критика към оперативните служби, че не се прави.

 

Това съм го... Аз лично не съм присъствал на този брифинг, който е даден, но мисля, че Кокинов не е бил добре разбран според мен. Надали си е позволил да каже, че не работят оперативните служби, тъй като оперативните служби правят това и те са ръцете на прокуратурата. В тези родови престъпления за разлика от документните престъпления и престъпленията, свързани с измама, документната измама, ние може да ги... Прокурорът може да работи и може да събира информация по друг ред, но в този род престъпления трябва засилено участие на оперативните служби, за да може заедно с прокурора като ръководител на досъдебното производство да доведе правилното приключване на съответната операция или досъдебно производство. Затова казвам, че може би Кокинов не е бил разбран според мен.

 

Бойко Ганчевски, криминалният психолог, който ръководеше и Института по психология на МВР, твърди, че две трети били разкрити все пак, но те не се обявявали заради близките, от отвличанията две трети казва той, се разкриват. Това може ли да го потвърдите?

 

Нямам такава статистика. Може би колегата е правил статистика. Аз не мога да твърдя, че е вярно.

 

Въпросът е какво послание може да отправи правосъдната и полицейската система на България към тези бандити? Този вид разговори, които водим сега тук с вас, обясняват, че всъщност има много проблеми да бъдат хващани, може да насърчават, както казвате вие, все по-нисък праг бандити...

 

Мисля, че...

 

...да вършат това престъпление. Хората отвличат един за 1000 лв., за 5000 лв., за 50... колкото вземат.

 

Мисля, че това нещо, ако тези хора си мислят, че няма отпор и прокуратура, и МВР правоохранителните, правоприлагащите органи нямат волята, те се лъжат тези хора и в скоро време ще се случат интересни неща. И мисля, че ако залагат на това нещо са сгрешили просто адресатите.

 

Тоест ясно послание от заместник градския прокурор...

 

Посланията...

 

...на София: ще ви хванем.

 

Ясното послание е, че в скоро време ръката на закона... ще стигне до съответните лица.

 

Има ли бум на отвличания на дребно впрочем?

 

Не.

 

Лоу кост в "24 часа" пише 50 000...

 

Не.

 

"168 часа" - "Аматьори похищават заради цигари, колело...

 

Няма.

 

...500... това е ужас.

 

Това са може би някакви такива измислени истории.

 

В Мексико, като бях, четях такива истории, нали, че там, общо взето, като излезеш на улицата и те отвличат.

 

Има тенденция, има такава тенденция, но не е в рамките, в които да сметнем, че всеки може да си прави каквото си иска.

 

А тия лоу кост? Хайде, вие казахте така да не ги наричаме, защото няма, но такива дребни похитители хващате ли ги?

 

Вижте, доста хора са хванати, но пак казвам - изказванията и хвалебствените неща трябва да бъдат тогава, когато имаме конкретен резултат, и тогава, когато съответно волята на семейството и на страните трябва да се спазва - дали трябва да се каже, дали не трябва да се каже.

 

А вярно ли е, че в повечето случаи, като се реши такъв случай, семействата предпочитат да се запази тайна, да не се...

 

Естествено, нормално е, когато е решен случаят, включително и с факти на МВР и на прокуратурата...

 

Да не...

 

Лицата просто не искат да се коментира.

 

Тоест да не дразнят някой останал навън бандит...

 

Ами, да.

 

 ...който да тръгне да си отмъщава?

 

Да, включително даже мисля, че и широкото тиражиране на последното отвличане не прави услуга нито на  едната, нито на другата страна.

А всъщност и това е голям въпрос...

 

Да.

 

...какво поведение прави наистина услуга? Аз гледах един американски филм беше, където пък...

 

Не е нормално.

 

...всъщност родителите на едно похитено дете избраха точно публичността и пълен отказ да се спазват каквито и да е указания на похитителите и накрая спечелиха. Сега, това като по филмите, нали?

 

Значи, по филмите... има законодателство, има държави, в които по отношение на отвличанията тези лица се приемат като терористи, с тях не се...

 

Преговаря.

 

...води никакъв преговор и единственият начин е приключване по съответния ред. Операция специализирана и унищожаване на групата. Рискът е голям, защото изправяш се срещу хора, но трябва да имаш и допълнително много точна информация къде е похитеният. Рискът е голям. Не искам да цитирам държавите, но като почнем от Германия, Италия, Испания. Там няма преговори?

 

Не.

 

Няма ли? Включително...

 

Преговори не се...

 

...близките не влизат в такива преговори?

 

Не, няма такова нещо. Просто са обявени като терористи... това е от елемента на тероризма. С терористи не се говори.

 

Очакват ли се масови убийства у нас? Това впрочем бяха заглавията. МВР: чакат ни масови убийства в България, прогноза на шефа на сектор "Криминална полиция" в София окръг, главен инспектор Момчил Стойнов по повод убийствата на студента Христо Миланов край Нови хан преди седмица. Бандитите ставали нагли и дръзки. Престъпления вече без мотив. Виждате ли го това в прокуратурата в София?

 

Вижте, за да мога да коментирам по-точно, все пак трябва да се направи едно криминалистическо обследване на обстановката, да се установят криминогенните фактори. Дали това е така, трябва да се направи един доста сериозен анализ, но щом в София-окръг колегата е направил такъв анализ, може би той по-точно е прогнозирал нещата в София окръг, но...

 

Въпросът е съчетаването на два фактора - финансовата криза, оставането на хора без работа, озлобяването на много хора, които иначе не биха били престъпници, не биха извършвали престъпления, съчетано с недоволството в полицията, протестите за ниските възнаграждения и статутът на полицая водят ли като резултат, наблюдавате ли го вие до разрастване на масовата престъпност, до напрежение, до повече риск?

 

Не точно масовата престъпност, но напрежение се създава. Това са обективни фактори, които действат върху криминогенната обстановка в страната като цяло. Има такова напрежение. Мисля, че това се забелязва, но това не е основание да се счита, че държавата, и по-точно МВР и прокуратурата не могат да се справят с престъпността.

 

Вярно ли е, както пише "Стандарт", че агенти мерят по видими белези имотите в Бояна и се позовават всъщност на ваша заповед да се провери имуществото на хора над 500 хиляди...

 

Хиляди лева.

 

...лева?

 

Има разпореждане на заместник главния прокурор до всички окръжни прокуратури, включително и в Софийската градска прокуратура, в която следва с указания да се проверят придобитите имоти в периода 2004 - 2008 г. за имоти над 500 хил. лв., тъй като цената не е елемент от... като елемент от сделката не се вписва в регистъра в Агенцията по вписванията, не е задължителен атрибут.

 

Тоест това е още една обективна ваша пречка и смятате, че това трябва да се промени, защо да не се вписва?

 

Може и да се вписва.

 

Прави се още един ред там в екселската таблица или каквато ще да е таблица и ще започне да се вписва.

 

Това не е най-голямата беля, така, или най-големият проблем. Ние подходихме по друг ред. След като не можем да получим съответната информация в срок и те по обективни причини... това е нормално, не може да се затвори Агенцията за вписванията за 6 месеца, за да правят справки...

 

За да вадят нотариалните актове.

 

...в същото време да се блокира работата на агенцията, това не може да стане. Поради тази причина, оперативен контрол в данъчното управление, ние сме си създали организация. Установяват се такива имоти, които са прехвърлени на такава стойност. Най-простият пример е, взима се...

 

Защото те декларират и пред данъчните, нали?

 

Декларират и пред данъчните, има някои, които не са декларирани най-вероятно, но по-голямата част са декларирани. Прави се една аритметична сметка, 500 хиляди, цената за прехвърлянето по 2 процента, която трябва да се плати в общината, е 10 хиляди. Вадят се от общината всички постъпили 10 хиляди, над 10 хиляди лева суми като част от прехвърляемостта, нали, процент на сделката, и се проверяват. Проверява се лицето дали има доходи в този период, когато е придобил съответния имот. Тук не става въпрос, че трябва да се извади като мото богатият човек е лош или престъпник. Такова нещо никой не трябва да си го мисли и не трябва да има лов на вещици. Богатият човек не е лош и не е престъпник до доказване на противното. Но проверката пък като висша форма на доверието и контролът като пета функция от управлението трябва да постигне някакъв резултат. Прокуратурата използва възможността, това е един от начините да се установява и да се парализира прането на пари и съответната корупция.

 

Да, обаче имате един фундаментален проблем, това, че народът масово лъже. Защо лъже? За да не плаща тия 2 процента, за които говорите, местен данък, и взимат данъчни оценки, които е известно, че всъщност са далеч по-ниски от пазарните. Изповядват сделките на данъчните оценки, за да плащат по-ниските местни данъци за самото прехвърляне и по тоя начин вие няма как да хванете действителната стойност, дори това затруднява, чувал съм оценители, самите оценки, когато се правят. Защото, като вземеш... ако вземеш наистина нотариалните сделки, те са на стойности, които страните са записали, а не действително са си платили. Факт е, че това също е престъпление, ама иди го хвани. Как ще хванете, че една къща струва 1 милион лева, ако са я вписали, че струва 200 и данъчната й оценка е 200 хиляди?

 

Значи, освен този критерий, таксата за прехвърляне на имота, има и няколко други критерии, които сега, ако аз ви ги кажа, нали, то това е всеизвестен факт, има възможност данъчната администрация по възложени ревизии се извършва съответната оценка, било то техническа, било то оценителна, в зависимост от това какъв е предметът на сделката и дали е право на строеж, дали е обект, който се прехвърля. Прави се съответната оценка. Знае се какъв е имотът, какъв е бил преди, има съответната документация. Може да се направи точна оценка колко струва към момента на изповядване на сделката, независимо че голяма част се изповядва действително, както вие казвате, това е на данъчни оценки, тъй като данъчната оценка е тази, по която се дължи и съответният данък в общината.

 

Колко от тия 230 яхти, които се проверяват, са на софиянци и са по ваше възлагане?

 

Нямам представа колко са. Проверката се извършва от НАП.

 

И ще дойде след това евентуално при вас, ако са... собственици.

 

Евентуално, ако НАП установи, че имаме несъответствие между дохода, който се получава, и имуществото, и има данни за престъпление, ще изпрати съответното уведомление по съответния ред в първоинстанционната прокуратура.

 

НАП ще прави проверките и на заемодателите, и наемодателите.

 

Да.

 

Смятате ли, че трябва да се въведе режим като в Австрия, ми се струва... например се регистрира всеки заем?

 

Това е един, пак... един от методите да се намалява именно укриването на доходи. Значи нормално е всеки един заем, който физическото лице предоставя, да бъде вписан в данъчната декларация. Това не дава основание да се смята, че лицето, което дава заема, няма парични средства. Но нека да се проследи в период от време дали дадените N брой на заеми от това лице действително съответстват на неговото финансово положение, защото се получават парадокси.

 

Добре, тоест вие сега може да извършите обратната проверка. Тия с яхтите примерно идват и ви казват, ами ето тука тоя приятел, оня приятел ми даде. И като се окаже обаче, че един и същ приятел дал на много заеми, та почва тоя приятел да ги има.

 

Интересното е друго, когато той го е декларирал в нарочна декларация към 1 април примерно или 31 април към 1 април за 2005 г., ако към 2005 г. е съществувал този начин за деклариране, когато се прави проверка в 2008 г., разбирате, че вече ще е много трудно аз да кажа, абе лицето Х ми даде заема, защото това лице Х ще се провери в регистъра дали той го е декларирал.

 

Че го е декларирал.

 

А в момента какво се прави? Отива се на ревизия, хваща се лицето Х, което има действително финансови средства, подписва се един договор, който е в един екземпляр, представя се на съответната данъчна администрация и се казва "не, бе, как, ето бе, аз 2007 г. на мен ми даде лицето Х заем", а този договор е съставен преди 5 минути. Няма как да се направи обратната проверка.

 

А не може ли да ги хващате с експертизи тия документи от кога са съставени? При тия техники, които има на света, нали, по листа, по мастилото, по...

 

Значи това е, могат да се правят съответните графологични и трасологични експертизи в зависимост от пастата и в зависимост от начина на писането и т.н., но ще излезе, сега, стареене на пастата... Това са технологии, които се правят. Но сами разбирате, че това нещо, направено на компютър с един подпис, ще сложа датата 2006 година...

 

Иди доказвай.

 

И 2006 г. как ще докажем, да върнем назад, когато няма контролен начин да се провери дали към 2006 г. лицето Х е декларирало 1 милион заем, даден на лицето У.

 

Излиза тогава, че тия проверки, дето правите в момента, в известен смисъл са обречени, защото всички тия, които ще се окажат с едни имущества, ще се окажат едни големи заемополучатели.

 

Ами не е толкова обречено, защото, преди да се правят съответните редиции, от НАП са им предоставени съответни материали, по които те работят.

 

Александър Томов, запор за имоти за 830 хиляди лева.  Вие не се занимавате.

 

Значи по подписаната инструкция между Главна прокуратура и Комисията за установяване на престъпно придобитото имущество прокуратурата е задължена след повдигането на обвинения да изпрати материалите в съответната комисия, която почва обезпечаване и съответно след влизането на решението в сила, осъдително решение, в случай че няма... имуществото не отговаря на неговите доходи, има процедура по отнемане.

 

Имах предвид, че не вие като прокурор се занимавате с това дело, нали, Божидар Джамбазов е...

 

Не, не, не, значи в по-голямата част Божидар Джамбазов, макар че и двамата сме, но Божидар Джамбазов е, така...

 

По Сашо Томов е той.

 

Двамата сме с Джамбазов, но Джамбазов е по-навътре в нещата, тъй като...

 

В какво го обвинявате точно за "Кремиковци", което впрочем тая седмица пак получи отсрочка за...

 

Няколко са, няколко са обвиненията, едни са за присвояване, има и едни документни престъпления.

 

А ще го обвините ли нещо за ЦСКА?

 

Част от присвоителните сделки са включително и имущество в ЦСКА.

 

Томов твърди, че това е брутална политическа репресия.

 

Не съм чул подсъдим или обвиняем да каже нещо друго.

 

Само 830 хиляди лева ли е, това е запорът на имотите, който беше обявен през седмицата? За какви размери става дума, това, в което го обвинявате?

 

Запорът... в какви размери? Над 30 милиона.

 

А, над 30 милиона? Той какво сега направи?

 

Значи там имуществото, там начинът, по който се събират доказателствата при комисията "Кушлев", т.нар. комисия, е по друг ред. Обърната е степента на доказване. Те... сделка над 60 хиляди лева те имат право да я обезпечат, като събират доказателства по съответния ред, данъчни, митници, МВР и, установявайки, че имуществото, което притежава, не може да покрие неговите, надхвърля доходите, то тогава те правят процедура по обезпечаване. Внасят я в съответния първоинстанционен окръжен съд и след което при влизането на решение в сила, осъдително решение, присъда, на съответното лице почват и процедура по отнемане.

 

Със сигурност на хиляди работещи в "Кремиковци" и техните семейства и близки им е много интересна схемата, по която е работил Томов. Вие навътре ли сте да я разкажете или е в тази фаза...

 

Нека г-н Джамбазов, по-навътре е в нещата.

 

Добре, значи другата седмица каним Божидар Джамбазов да разкаже каква е схемата...

 

Да, той е по-навътре в нещата.

 

...как перлата на социалистическата индустрия се срина.

 

Нека г-н Джамбазов...

 

Вие правихте проверката на електронните здравни досиета, създадени от Министерството на държавната администрация и административната реформа. Какъв е проблемът, всъщност виждате ли проблем или вие ще проверите дали има проблем?

 

Значи, във вторник, ако не се лъжа, трите независими народни представителки, по тяхно искане пристигнаха в Градска прокуратура, в сряда, ако не се лъжа. Представиха ни материали, които бяха обсъдени. Бяха предоставени на наблюдаващ прокурор, който...

 

Имате предвид Мария Капон, Елеонора Николова...

 

Да, Мария Капон, г-жа Капон, и Елеонора Николова предоставиха едни материали, по които ние сме възложили на ДАНС извършването на проверка, снемане на обяснения, след което наблюдаващият прокурор ще се запознае. При наличие на достатъчно данни за образуване, ще образува досъдебно производство.

 

Там всъщност проблемът е, че Министерството на администрацията е направило за чиновниците електронни здравни досиета, при положение че има план да се правят на всички българи такива досиета, но от здравната каса.

 

Точно така, от здравната каса, да.

 

Обаче, като не е направила здравната, пък възниква въпросът дали... защото може години пък да минат, дорде се направят другите.

 

Значи там е въпрос на цена и въпрос на това кой е трябвало да го прави и кой има право. Сега сами разбирате, че здравни досиета, които трябва да се правят от една институция, която не е здравната каса, дава възможност определени данни за здравословно състояние на лица, които са все пак, да кажа, класифицирана информация, в грубия вид го казвам, но все пак това е служебна тайна, могат да попаднат до по различен път и при различни хора. Да не говорим, че, казвам го чисто може би като обременен, като прокурор, определени лица с определено здравословно състояние... необходими органи за донорство могат да се окажат много интересен елемент в трансплантацията незаконно.

 

Тоест вие ще проверявате и тази посока, защитеността на тази информация.

 

Естествено. Естествено. Естествено.

 

Какво показва проверката на регистрите на новородени в Шейново, има или няма изчезнали деца? Някак тая тема умря тая седмица.

 

Не мога да ви кажа, не съм много наясно.

 

Не е към вас тая проверка, така ли?

 

Не мога да ви кажа, мисля, че не е в Градска прокуратура.

 

А проверявате ли фалшиви припознавания с цел осиновяване? Покрай тая история излезе цял латиноамерикански сериал как ставало. Отива един, дето не е бащата, при една жена, която току-що е родила. Казва това дете е мое. Те се запознават там, нали, с жената. Той вече си се води баща. Вписват го в регистрите. И после истинската му приятелка или съпруга осиновява детето на мъжа си и така без никакви процедури. Това "24 часа" го писа миналата събота.

 

Може и така да е, но просто...

 

Ставала работа... но вие не се занимавате в Градска прокуратура с това.

 

Не се занимаваме с това нещо.

 

А докъде е проверката в Министерство на земеделието за замените и дупките в регистрите?

 

В Министерството на земеделието имаме разделяне на досъдебните производства, от едно досъдебно са направени на две. Има образувано друго досъдебно производство. Свързано е пак с заменките, които са правени. Едното е по материали на държавната агенция и на г-жа Елеонора Николова. Другото е по материали от Върховната административна прокуратура.

 

Добре. Друга новина е, че възобновиха делото срещу Маргините след година и 4 месеца, ама от септември, за да се възстановял оперираният от сърце.

 

Поне от експертизата, която беше прочетена и при разпита на вещите лица, стана ясно, че действително шестте месеца са необходими за неговото укрепване и постоперативно лечение.

 

Добре. Посланието на Роман Василев, заместник градският прокурор на София, е "похитители треперете, как беше, ръката на закона ще се стовари много скоро върху вас".

 

Да.

 

"Не мислете за нови отвличания."

 

Това мисля, че е най-правилното.