Янев: Няма достатъчно данни за касиране на президентските избори
Янев: Няма достатъчно данни за касиране на президентските избори / Sofia Photo Agency
Янев: Няма достатъчно данни за касиране на президентските избори
46743
Янев: Няма достатъчно данни за касиране на президентските избори
  • Янев: Няма достатъчно данни за касиране на президентските избори

Председателят на предизборния щаб и лидер на РЗС Яне Янев в „Седмицата” на Дарик:

Вие дали помните какво според вас щеше да бъде успех на тези избори, когато говорихме в това студио на 17 септември? Три изречения ще пуснем сега запис оттогава и след това ще говорим за резултатите. Яне Янев, 17 септември, „Седмицата” на Дарик:

Яне Янев: Сега аз съм убеден, че след европейските избори и след парламентарните избори, на които получихме 4%, ще имаме резултати двуцифрено число. Вие си спомняте, че преди по-малко от една година имаше частични избори в Габрово, това е най-десният град след София, и там получихме 11%. Победихме Синята коалиция, която получи около 7,5%. Победихме „Атака”, която получи около 3%, и НДСВ, които бяха с по-малко от 2%.

Двуцифрено число, това не означава балотаж.

Напротив, означава балотаж.

Така, значи, казахте двуцифрен резултат, че ще бъде за вас успех. Но казахте и нещо друго - да победите Синята коалиция... НДСВ. Сега зависи кое от двете ще гледаме. Вие как правите равносметката?

Това, което съм казал, е меродавно само и единствено ако става въпрос за нормални избори и за това, което наблюдаваме в останалите страни, членки на Европейския съюз. Тука в определени региони на страната може да се каже, че не са провеждани избори, а търгове с явно наддаване между 20 и 200 лева за глас, а също така и търгове за купуване на членове на секционни избирателни комисии между 2000 и 5000 лева на човек. А иначе думите ми се потвърдиха в известна степен, затова защото „Ред, законност и справедливост” в национален мащаб има 122-ма самостоятелно избрани общински съветници, което е...

Само да, извинете, че ще ви прекъсна, господин Янев, Борис Марков от СДС постави под съмнение тази цифра. Каза да изясните как ги смятате. Вие казвате, че това са съветници от РЗС, не в коалиции от други партии, нали, това беше неговият намек по-рано в предаването, може би може би не сте чул.

Борис Марков е случайно попаднал в българската политика по неясни пътища и той не може да прави анализи, защото е некомпетентен. Вие сте достатъчно ерудиран политически журналист и може да отворите сайта на ЦИК. Този анализ го направиха и други авторитетни медии като БГНЕС и виждате, че нашите общински съветници, самостоятелно избрани, са 122-ма. А тези на СДС, на ДСБ поотделно и Синята коалиция заедно са общо 92-ма в страната. Можете, както искате, така да ги смятате и ще стигнете до това число, което ви казвам. А „Атака” са се свили от 244 на 63-ма общински съветници.

Т.е.., аз понеже гледам какво сте казал в предното предаване, тогава казвате, че имате над 120 общински съветници. Тоест вашата теза е, че РЗС си запазва броя на общинските съветници.

Не, казах, че ще имаме над 120 съветници, защото досега РЗС имаше 55 общински съветници и над 120 селски кметове, и нито един общински кмет. Сега имаме двама общински кметове...

В кои общини?

Общини Гълъбово и Бойчиновци, ако ви чувам, може...

Да, връзката не е много добра, но... Т.е. според вас резултатът на РЗС се подобрява.

Като партиен вот за листите за общински съветници се подобрява, защото в много десни градове, които, един от тях споменахте, Габрово, ние отново сме преди Синята коалиция и преди „Атака”.

Понеже започнахте с критики срещу начина на провеждане на изборите, вашите депутати ще участват ли в сезиране на Конституционния съд за изборите за президент?

Това, което видяхме, е нова практика, която досега не е съществувала през тези 22 години. И вие знаете, че единствената политическа сила, която успя да касира гласовете от Турция, бяхме ние. За 20 години никой по никакъв повод дори не се осмеляваше да мисли на тази тема.

Говорите за парламентарните избори и за това, че беше отнет депутат...

За парламентарните избори, то е едно и също. Няма значение дали става въпрос за парламентарни, или за президентски избори. Сезира се Конституционният съд. Пред Конституционния съд трябва да се представят неопровержими доказателства. Ние анализираме всичко, което имаме, и ще мога окончателно да ви кажа какво е нашето становище на 12, когато ще се проведе управителен съвет на „Ред, законност и справедливост”, и той е компетентният орган, който може да вземе окончателно решение.

Няма ли обаче да се озовете в неудобното положение да искате касирането на избора на човека, когото подкрепихте на втори тур - Росен Плевнелиев.

Ние подкрепихме Росен Плевнелиев с ясното съзнание, че не бива да има трети мандат за Георги Първанов, тоест за Ахмед Доган, и като дясноконсервативна партия предпочетохме да гласуваме за десен кандидат, което е разбираемо и нормално. А това, че се породиха редица спекулации, е друг въпрос, който времето ще покаже дали сме били прави, или не. А що се касае до касиране на изборите, на мене ми се струва, че това е невъзможно поради простата причина, че, както ви казах преди малко, много нови практики за манипулиране на вота възникнаха на тези избори, които много трудно биха могли да се докажат. Ние в Турция касирахме доста секции на базата на това, че в една секция, която има капацитет примерно 1000-1200 души да минат, бяха минавали до 3000 души. Но сега на тези избори беше точно обратното. В много секции в страната бяха строени ромите рано сутринта, които не даваха възможност на други, по-интелигентни хора, които не желаят да се блъскат на опашки, и като отидат и видят, че постоянно има напрежение пред секционните избирателни комисии, те се отказаха още на първи тур. И затова този факт го нямаше на тези избори. Не за нещо друго казвам, че ние ще анализираме всичко това, защото искам управителният съвет, в който членуват повече от 50 юристи от цялата страна, да си каже тежката дума и тогава окончателно да решим. Но аз с моя опит считам, че няма достатъчно данни, за да могат да бъдат касирани президентските избори.

Подал ли е оставка Атанас Семов? Информацията е от неговия личен профил в интернет.

Това, което го има на неговия Facebook, разбрах лично от него, че е било два дни след първия тур. Ако Атанас Семов реши да се оттегли от заместникпредседателския пост, има само един начин - да аргументира оставката си пред управителния съвет и управителният съвет да реши дали да я приеме, или да я отхвърли.

Тоест той го е направил във Facebook като една емоционална реакция, но не е поискал това от управителния съвет. Така ли? Това ли казвате?

Да, така е. Управителният съвет ще заседава на 12-и и тогава заместник-председателят на РЗС Семов ще има възможност да изложи своите виждания.

Не, чисто процедурно подал ли я е? Защото то може да напишеш оставка и да напишеш до управителния съвет на РЗС: подавам оставка. А може да напишеш във Facebook, което не е оставка.

Няма официално входирана оставка и аз считам, че Атанас Семов не носи вина за ниския резултат. Той положи необходимите усилия, но при тези странни обстоятелства, при които се провеждаха изборите, самите кандидати нямаше какво друго да сторят.

Т.е. оставка все още няма, а и да има, вие не смятате, че трябва да я приеме ръководството на РЗС.

Да. Така мисля.

Вече ви цитира БГНЕС: „Това не бяха избори, а търгове с явно наддаване за глас”, Яне Янев в „Седмицата”.

Имаше наистина феноменално купуване на гласове с нови формули, нов натиск и за пръв път нашите хора по места са установили, че хората просто желаят да продадат гласа си заради беднотия и немотия.