През зимата ще има и ток, и газ
През зимата ще има и ток, и газ / снимка: БГНЕС, архив
През зимата ще има и ток, и газ
57277
През зимата ще има и ток, и газ
  • През зимата ще има и ток, и газ

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов, член на съвета на директорите на Националната електрическа компания, член на съвета на директорите на „Южен поток - България” АД, събеседник в „Седмицата” на Дарик:

Вие сте в НЕК от 1998 г. на различни позиции...

Да.

...заместник-главен счетоводител, главен счетоводител, оглавихте го 2011 г., нали?

Да, на 19 април.

И сега тази пролет останахте в съвета на директорите на НЕК и оглавихте Българския енергиен холдинг.

Март 2012 г. станах изпълнителен директор на Български енергиен холдинг.

Разбира се, ще коментираме нещата, които каза Сергей Станишев, но да започнем с по-големия въпрос - пред фалит ли е НЕК, както твърди депутатът от ГЕРБ, който е и председател на временната комисия за АЕЦ „Белене”, Диан Червенкондев тази седмица?

НЕК е в тежко финансово състояние. Тя е като дъщерно дружество на Българския енергиен холдинг, няма да бъде фалирана и това холдингът няма да позволи. В момента Българският енергиен холдинг е със стабилно финансово положение, за осемте месеца финансови резултати над 500 милиона.

Откъде идва плюсът? Значи, НЕК е на минус, а плюсът?

Значи, плюсът е от всички останали дружества. Две дружества в холдинга в момента са в тежко финансово състояние, това е Националната електрическа компания и „Булгаргаз”. Но това, което в момента е с Националната електрическа компания, то е наследено в предишните години и е резултат от ползване на собствени средства за инвестиране в големите инвестиционни проекти „Цанков камък” и АЕЦ „Белене”.

Колко пари?

Ами, около 1,5 милиарда са средствата, които са вложени в тези два проекта.

Лева?

Лева.

Тези 1,5 млрд. ли са минусът в НЕК в момента?

В момента...

... 1,5 млрд.  ли е недостигът на пари в...

Значи, 1,5 млрд. са разходите, които са направени за тези два инвестиционни обекта, а в момента това, което НЕК има като задължение, е около 450 млн. лева просрочени задължения за доставена електроенергия. При новата ценова рамка, която влезе в сила от 1 юли т.г. ...

Това са задължения към производителите...

Да.

... различни централи?

Към производителите. С новата ценова рамка в тези два месеца Националната електрическа компания е с положителен финансов резултат, но както сами разбирате не може това наследено задължение да бъде компенсирано в рамките на тези няколко месеца.

Остава ли идеята ви следващата година в началото още да потърсите заем чрез емитиране на облигации? Четох във ваше интервю да говорите за 250-300 млн. долара.

Да, остава идеята и мога да ви кажа една добра новина - вчера съветът на директорите на Българския енергиен холдинг избра кредитната агенция, която да направи кредитния рейтинг на Българския енергиен холдинг.

Коя е тя?

Това е „Фитч”, така че другата седмица ще бъде подписан договорът и аз се надявам в рамките на 6-8 седмици да бъде направена оценка на кредитния рейтинг на Българския енергиен холдинг.

Т.е. със заем вие разчитате да компенсирате парите, вложени основно в „Белене” и в „Цанков камък”?

Значи, ние няма да компенсираме парите, вложени в „Белене” и в „Цанков камък”, а ще покрием финансовите задължения, които има Националната електрическа компания към своите доставчици, производители на електроенергия. Пак обяснявам - това, което е направено като разход, то стои като разход в баланса на Националната електрическа компания и този разход може да бъде възстановен само ако се намери финансова институция, която да възстанови тези разходи, било то стратегически инвеститор, или инвестиционна банка.

Т.е  ако някой купи „Белене”?

Да.

За „Цанков камък” не търсите някой?

Ами, „Цанков камък” е готов. Аз очаквам, след като Министерският съвет тази седмица взе решение да отпусне три милиона и половина на Агенция „Пътища” да довърши пътя, той да бъде предаден и оттам да бъдат въведени в експлоатация язовирът и водноелектрическата централа.

Т.е. заради финансовото състояние на НЕК няма опасност от режим на ток...

Най-малко е това.

... докато вземете заема?

Няма опасност. Аз искам да успокоя българските...

Добре, ама тези централи защо ви дават ток, като и толкова много пари им дължите? Не е ли логично поне тази част от тях, които са частни, да спрат да дават, ако не им плащате?

За сигурността на електроенергийната система всички електропроизводители имат съответните задължения, така че не е желанието на една или друга централа дали да произвежда електроенергия, или да не произвежда. Така че за изпълнение на задълженията, които имат централите за подсигуряване на електроенергийната система на България, те са два елемента. Единият е покриването на квотата за регулирания пазар. И другото, покриването на сключени договори както за вътрешно потребление на клиенти високо напрежение, така и за износ на електроенергия извън България. Аз искам да успокоя българските граждани и да им гарантирам, че всички централи са провели съответните планови ремонти, централите са готови за есенно-зимния период. От 1 октомври, влизайки в този есенно-зимен период, всички централи, които са на въглища, имат необходимите запаси за работа поне на 14-дневен срок.

А те с какво са ги купили тези въглища, при положение че имате да им давате за ток 400 милиона?

Значи, сами разбирате, че НЕК не плаща на всички централи и тя не покрива на всички централи техните разходи. Те също имат договори както за вътрешния пазар, както обясних, така и за външния. Така че те имат и други приходи.

Т.е. те компенсират това, което вие не сте им платили?

Всеки си прави своя паричен поток, всеки си прави своя бизнес план, но аз мога да гарантирам за всички дружества, които са в Българския енергиен холдинг, че са изпълнили всички мероприятия, необходими за есенно-зимния период, и централите са готови, и електроенергийната система е готова за зимата.

Тока, ток ще има.

Да. Ток ще има.

Да видим с природния газ как стоят нещата?

Ще има и природен газ.

Още от юни ръководството на „Булгаргаз” говори, че няма налични пари за плащане на газ. Това всъщност се поднови като тема. Мисля, че се казваше г-н Петров, един от ръководителите, който миналата седмица каза, че максимално са използвани възможностите на Чирен и че няма достатъчно газ в резервите му.

Тук пак има едно неразбиране от изказването на г-н Петров. Аз повтарям, няма да има проблем с газта в България.

Вие с какво плащате на руснаците, т.е. „Булгаргаз” с какво плаща на руснаците, при положение че няма пари?

„Булгаргаз” плаща с това, което събира от своите клиенти.

А какви са задълженията към Русия, защото това е доставчикът, основният, на газ?

В момента „Булгаргаз” няма просрочени задължения към неговите доставчици на природен газ. Проблемът е такъв, че тези, които консумират в България, както е случаят и с електроенергията, не плащат. И оттам идват проблемите на „Булгаргаз”. Но това, което успяхме да направим тази година, и специално г-н Добрев това, което договори април месец в Москва за снижаване на цената на газта с 1,1%, което влезна в сила септември месец с дата от 1 април, спомогна на „Булгаргаз” да му подобри неговия паричен поток. Значи, „Булгаргаз” няма да излезе на печалба до края на годината, и то е нормално, защото при тези ценови рамки, които са действали в предходните години и в тази година, той продаваше на вътрешния пазар на загуба. И поради ниската събираемост и неплащането на потреблението на газта както от индустриални, така и от битови потребители...

Колко са несъбраните задължения?

Сега цифра не мога да ви кажа...

В порядъци?

... цитирам, но тази слаба събираемост и неплащане от страна на тези клиенти доведе до намаляване на финансовия ресурс в „Булгаргаз” и оттам финансовите затруднения, с които той не може да купува тези количества газ, които са необходими за запълване на хранилището в Чирен.

Изключва ли „Булгаргаз” тези, които не плащат?

Значи, има практика да се пускат предупредителни писма, да се правят такива изключвания, но сами разбирате, че при настъпване на зимния период такива манипулации не довеждат до добра политика, водят до самите...

Да убиеш длъжника.

... да, убиваш си длъжника. Така че практиката и с електроенергията, както НЕК това също й е лостът да събира средствата си, като предупреждава или изключва нейните клиенти, когато изключиш един голям консуматор, ти го убиваш и той става още по-неплатежоспособен.

До къде са преговорите с Русия за нов газов договор?

Преговорите се движат нормално. Следващата седмица колегите ще бъдат в Москва. Както се договорихме с „Газпром”, до 15 ноември ще имаме подписан договор за доставки на природен газ след 1 януари...

За колко години ще е този договор?

Нашето предложение е за шест години, прие се от руската страна и се договарят конкретните вече параметри. Мисля, че нещата са почти на финала.

И цените какви ще са - по-високи или по-ниски от тези, които са в момента?

Значи, нашето предложение е за по-ниска цена от тази, с която беше намалена цената на газта, с 11,1, и аз се надявам, че това ще бъде договорено.

Ще бъде ли в рамките на 30% отклонение от средното за Европа, каквото предложение прави еврокомисарят Йотингер за единни цени на природния газ в Европа, получаван от Русия?

Ами, аз повече няма да коментирам цената.

Ще преговаряте.

Нека все пак, преговаряме, да не излизат предварителни данни, защото явно, че ние българите повече говорим предварително, отколкото да свършим нещата и тогава да ги кажем в тяхната истинност.

Проектът за нова атомна електроцентрала на площадка „Белене”. Какъв трябва да е въпросът на референдума, за да свърши отговорът му работа на експертите, г-н Андонов?

Аз няма да коментирам въпроса, ще коментирам дали трябва да има ядрена енергетика, или да няма ядрена енергетика.

В тая част ще кажете трябва.

Да, трябва, и то е заложено в програмата на правителството за развитието на енергетиката.

А като гражданин, ако въпросът остане същият: трябва ли да се развива атомната енергетика в България чрез построяването на атомна електроцентрала на площадка „Белене”, вие с „да” или с „не” ще отговорите?

Самият въпрос води до два отговора, така че не може еднозначно на този въпрос да се...

Добре, на първия казахте да, а на втория - чрез изграждане на централата...

Нека това да остане мое лично решение, когато има референдум.

Ама, вие ако не кажете, нали... министър-председателят каза, че започвате голяма разяснителна кампания и ще обяснявате на хората...

Вие ме питате в момента като гражданин. Аз ще участвам в референдума, но нека да остане мое желанието...

Няма да кажете как ще гласувате, така. А как ще посъветвате другите граждани да гласуват, разяснявайки им?

Значи, аз като професионалист ще обясня какво може да се получи с изграждането на централата в Белене, какъв ще бъде финансовият резултат, каква ще бъде цената на електроенергията...

Давайте, хайде, дайте да го обясним. Започваме разяснителната кампания.

Сега, аз искам малко да не влизаме в подробности...

Е как?

... и ще кажа защо. Защото аз като човек, който управлява Българския енергиен холдинг и бивш директор на Националната електрическа компания, с моите изказвания мога да повлияя върху съдебния процес, който в момента върви между НЕК и „Атомстройекспорт”. Така че това, което ще разкажат и кажат политиците, и ще кажат експертите, те ще кажат доколко проектът е печеливш, защо е трябвало да бъде там построен, при какво финансиране, при какъв модел.

Ама вие току-що казвате, че докато тече съдебният процес, един дебат в България с всички карти на масата, което уж казват, че искат политиците - гражданите да видят цялата истина, може да се окаже много вреден за България в съдебния процес, в който руснаците искат 1 милиард от България. Вие всъщност казвате, че ние не можем да проведем откровените разговори през следващите месеци, защото може да загубим процеса.

Могат да се водят откровени разговори, но те ще се водят от експертите, от политиците. Аз пак казвам, въздържам се и колегите, които са в Националната електрическа компания и са участвали в този процес, също ще се въздържат от коментари дотолкова, доколкото техните изказвания няма да се ползват в арбитража в Париж.

Ама нали ще ви извикат още в следващите седмици в тази нова парламентарна комисия, чиито заседания ще се предават по държавните радио и телевизия, и там вие ще трябва да кажете всичко, което знаете, нали затова е направена тази комисия.

Да, ще го кажем и ще обясним...

Те ще го слушат и руснаците, и ще го дадат в арбитража.

Че тези обяснения, които е искат пред парламентарната комисия, те ще обяснят целия процес от самото стартиране до сегашното състояние на проекта „Белене”.

И това ще прави и арбитражът в Париж, той ще трябва да изясни това. Т.е. вие най-откровено казвате, че не е много подходящ моментът за такъв дебат при такова тежко дело.

Това ни съветват нашите адвокати „Уайт енд Кейс”, че колкото повече говорим ние, специалистите, в конкретика, толкова повече може да има доказателствени материали на самия арбитраж.

Водят ли се преговори в момента с „Атомстройекспорт”?

Не, няма никакви разговори.

След завеждането от тяхна страна на...

Тече процесът по арбитража. Сега в момента е в такава фаза за избор на председател на двете арбитражни дела.

Добре, а защо... в момента този проект от гледна точка на НЕК спрян ли е или не е, защото имаше реплики в печата: защо обявяват конкурс за оценител на активите и пасивите, след като парламентът каза, да не се занимават повече с „Белене”?

Това, което се обяви в Националната електрическа компания като процедура, то беше решено април месец от борда на директорите на НЕК и на БЕХ, когато се спря процедурата по изграждането с решението на парламента, и трябваше технологично време да се направи инвентаризация на активите, които са на площадката на „Белене”, за да може този списък да се даде на оценители и те, след като извършат оценката, тези разходи, които са към 31 март 2012 г. със спирането на проекта, да бъдат отделени в тази компания и вече, ако се появи такъв стратегически инвеститор, тази компания да бъде предложена на него като компания, която е готова за проекта, или ако този проект не се изпълни в бъдеще, тя да има затихващи функции.

Каква е българската позиция. Имам ли договор за „Белене” с руснаците, или няма договор?

Значи, така наречения ЕPC контракт, който е предложен...

Това да го преведем...EPC.

Това е договор проектиране, доставка и строителство на атомна централа или изграждане под ключ. Това, което се коментираше, че договорът е по ФИДИК. Да, по така...

А ФИДИК е?

Това е форма на договор, която е по цвета сив фидик - изграждане на атомна централа под ключ.

Така, и... такова няма.

Такъв договор към днешна дата няма.

Е, какво има?

Има подписано споразумение, с което е удължен срокът за подписване на този ЕPC контракт.

Това всъщност правехте и вие, и предшествениците ви, и...

Да, и аз като изпълнителен директор...

... още от времето на предишното правителство.

... съм удължил два пъти този срок, за да може да текат преговорите с руската страна и да се постигне такъв формат на договора, с който да се има решение за подпис.

Руснаците използваха ли впрочем онзи анекс, който стана причина за отстраняване на вашия предшественик Красимир Първанов...

Не.

... и от който се притесняваше предишният министър на енергетиката Трайчо Трайков. Използват ли го? В него имаше някакви думи, които...

Не, този... този анекс само удължи срока на действие на това споразумение, той не е повлиял на проекта, така че няма промяна в споразумението.

Добре. Свързахте ли се с RWЕ, немците, които да отговорят по искането на министър-председателя защо са се оттеглили от проекта?

Значи, аз лично не съм се свързвал. Идеята е, и то е изпълнено желанието на г-н Борисов, г-н Добрев е изпратил питане до RWЕ в деня, когато стана този разговор, тогава знаете, че Германия имаше национален празник и аз мисля, че би трябвало да има вече отговора при г-н Добрев, така че той, когато го получи, ще бъде оповестен.

Но вие тази седмица се опитахте да обясните защо според вас са се отказали. Нещо, с което, вие слушахте разговора със Сергей Станишев, нещо, с което не се съгласи Сергей Станишев, че те са се отказали заради, вие казвате две неща: неясната цена, неясното участие.

Така. Значи, две са причините, с които RWЕ се оттегли от проекта. Едното е подходът и начинът на финансиране на проекта. Те също са преговаряли 18 месеца с Националната електрическа компания съвместно с „Атомстройекспорт” и не са постигнали...

Това е по времето на предишното правителство.

Да, да. Че преговорите са приключили в началото на юли, точно когато са изборите, и след това не са водени никакви повече разговори. И в октомври месец RWЕ изпраща това писмо, което съгласно спогодбата за съвместно сътрудничество дава това право, когато те преценят, че няма съответните финансови или пък начин на осигуряване на финансиране на проекта или непостигане на параметрите на този така прословут ЕPC контракт, те могат да се оттеглят от проекта и това правят RWЕ. Пак повтарям, едната причина е подходът и начинът на финансиране, втората причина е непостигане на договореност по този така прословут EPC контракт. И в този EPC контракт проблемът беше такъв, той и сега стои, че този проект не е банкируем, тъй като тежестите са основно върху възложителя, всички рискове, не е ясно...

Възложителят е България.

Естествено, Националната електрическа компания. Не е ясно кой поема риска при съответно ядрено събитие.

В смисъл, ако гръмне нещо в централата...

Да, ако се случи. Това всичко се предвижда и се планира, и се вкарва във финансовия модел. И другото - отработеното ядрено гориво, извеждането на тези ядрени мощности, кой поема риска след 60 години нормална експлоатация?

Добре, при положение че то нищо основно не сте се разбрали, говоря за хората, които са ръководили енергетиката през тези години, как са поръчвани... защо са поръчани реактори?

Този въпрос трябваше да го зададете на г-н Станишев, защото той и неговото правителство тогава, когато е поръчвано оборудването на идеен проект, не е имало подписани EPC контракт, а само е действало споразумението, с което се удължава срокът за договаряне.

И тук разминаването между вас е, че той казва, че основното се е разбрал всъщност и е останало технически подробности, като какъв инфлационен индекс да се приложи.

Когато е офериран проектът, навсякъде, тя е световна практика, това е цената за една нощ, т.нар. цена, или тези 3997 милиона...

Т.е., ако утре докараш реактора...

Както има една българска приказка: ако един майстор може да построи една къща за 100 дни, 100 майстори не могат да я построят за един ден. Така че цената за атомната централа, която е дадена, базовата, това е цената за една нощ. И след това тази цена започва да се индексира за времето на строителство с оскъпяването на материалите, кой поема ядрения риск, кой поема отработеното ядрено гориво, съхранението му и неговото отработване, и кой ще поеме риска за извеждане на мощностите след приключване на техния експлоатационен период. Всички тези неща водят до една цена и цената, която се коментира, е вярната - около 10 млрд. евро, или 21 млрд. лв., за изграждането на АЕЦ „Белене”. Това е цена с всичките тези рискове, с всичките тези инфлационни коефициенти.

И сега Сергей Станишев каза, че той е съгласен въпросът да бъде разширен, за да стане ясно дали българите са съгласни държавата, българската държава да има мажоритарно участие в този проект. Това ще означава и съответно мажоритарната отговорност да намери парите.

Да, точно така е и аз като слушах разговора, не разбрах как българският данъкоплатец няма да плаща за „Белене”. Ще плаща, защото, ако държавата поеме ангажимента да участва в проекта, който и да дойде да финансира този проект, той ще иска държавни гаранции. И ако бяха поети такива и тъй като такива не са поемани досега, а Националната електрическа компания е гарант, тогава този 1 млрд. щеше да бъде поискан от бюджета.

Да, ама логиката и на г-н Станишев, и на всички поддръжници на проекта е, че тази работа с тази централа е страшно печеливша, г-н Андонов, че всъщност всеки би се навил да ги даде тези пари, защото счита се, че...

Аз не коментирам дали проектът е печеливш или не. Значи, има финансов модел, има определена цена, има възвръщаемост на този капиталов разход и този период, който е заложен... Много зависи, пак казвам, от инфлационния коефициент, който ще бъде договорен в този EPC контракт, кой поема риска за цялото време на експлоатация на централата и кой поема риска за извеждане на централата и съхранението на отработеното ядрено гориво. Защото всичко друго...

Добре, но появата на частните, т.нар. частен американски, като етикет, инвеститор налива вода в мелницата на привържениците на проекта, които казват: е, как така това може да е досега било неизгодно за България и заради това България го прекратява, а като дойдоха частниците, става изгодно.

Тук пак нещата се обърнаха обратно и политиците отново във философстване постигнаха този ефект. Когато се появиха тези стратегически инвеститори, когато те изявиха намерение да участват в този проект „Белене”, ние с г-н Добрев ги заведохме в парламента. Не че сме подписали някакъв договор, не че сме направили „Белене” частен проект, не че сме предрешили нещата. Ние ги заведохме, за да кажем - ето, появи се такъв стратегически инвеститор.

Крайният извод е...

И тъй като, може ли само да довърша?

... този Андонов, да, този Михаил Андонов не може да направи „Белене” така хубаво, нали, а пък дойде един, съжалявам името му даже не запомних, но дойде един човек там, който казва, че е от Америка, и той може да го направи.

Исках да довърша мисълта си...

Довършете.

... за да обясня. Значи, този, който се появи и иска да инвестира в проекта, не значи, че сделката е направена. Аз и в едно интервю мое казах, шест до осем месеца ще тече процесът, ако има санкция от парламента, даване на мандат за водене на преговори, за да се направи правен анализ, технически анализ и финансов на проекта, да се запознае този инвеститор с проекта, защото все пак тук има много голяма степен на конфиденциалност на тези проекти. След като се запознае той, да има времето да даде оферта и чак когато даде той оферта, тази оферта трябва да се представи на НЕК и на министерството, да се прецени тя положителна ли е за България, води ли до този резултат, който българската държава има интерес в този проект. И ако тогава българската държава иска да участва, ами, ние имаме една лицензирана площадка. Защо да не кажем на този инвеститор: да, вие дадохте оферта, ще участвате с финансиране на проекта, ние ще участваме в тази проектна компания с площадката, лицензираната. И никой не е казал, и в момента аз не знам защо така се спекулира, че проектът е частен. Това, че е дошъл частен инвеститор, който е проявил интерес към проекта, пак казвам, не значи, че този проект е приключен.

Т.е. може да стане това, което иска Сергей Станишев - да бъде с мажоритарно участие на държавата, която да апортира в едно бъдещо дружество площадката.

Не, това, което иска г-н Станишев, не знам той какво иска, аз казвам какво може да се получи. Ако има такъв инвеститор, може да се появи утре и друг такъв инвеститор. А по този начин ние сега гоним някой, който е изявил желание. Когато търсихме инвеститори и не се намериха, спряхме проекта, нормално е, защото няма утре кой да ни признае тези разходи, които ще правим за този проект, без да има определен собственик. Да, в момента НЕК е собственик на всичко като разходи, но той не е собственик на проекта. „Атомстройекспорт” е изпълнителят, негово е ноу-хауто.

Къде ни е сега 7-и атомен реактор на България? Той наш ли е сега този реактор или не е наш?

Значи, оборудването, което е произведено в Русия, става собственост на НЕК, когато дойде в България и се сложи на площадката.

Т.е. то още не е българско.

То е в заводите производители в Русия.

Ние ще го взимаме или не?

Така, много е важно сега това, което прави „Уестингхаус” като технико-икономически анализ на площадката.

Ама, те руснаците нямало нищо да дадат, казаха на „Уестингхаус”, за да прави анализите не били съгласни.

Така, сега пак бъркаме нещата. Значи, говорим две неща. Това оборудване, което се произвежда и е произведено в момента за „Белене”, за двата реактора, може ли да се вложи в 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”?

За тази цел трябва да имаме документите на оборудването...

Ние ги имаме.

А, т.е. ние всичко можем да им дадем.

Правени са, има т.нар. ключови събития... в които са ходили и приемателни комисии. Това оборудване е маркирано, прието е и го има като документация.

Значи, вие казвате - и да съдействат, и да не съдействат руснаците, няма пречка „Уестингхаус” да си свърши работата.

Сега, говорим за друго съдействие. Че когато „Уестингхаус” започнат да правят технико-икономическия анализ кой вид реактор да бъде избран, каква да бъде технологията, каква инсталирана мощност да има на площадката, коя площадка от тези четири варианта да бъде избрана, те могат да искат и да се консултират с производителите на атомно оборудване, за да кажат тази технология, която е избрана и която беше на „Белене”, вода под налягане, с този реактор дали може да се вложи в 7-и блок? Те ще попитат и американските производители, ще попитат и другите производители на атомни реактори.

И като не им кажат руснаците?

Значи, не е да не им кажат, тук въпросът е друг. Ние разполагаме с параметрите на този реактор, имаме неговите технически показатели. Въпросът е доколко в дълбочина, което казах за тази конфиденциалност, защото всеки производител държи ноу-хауто и той има определените параметри, които не се раздават като на пазара, а се дават, когато има наистина нещо реално за изпълнение. Така че аз мисля, че това, което в момента се получава като напрежение, няма да се стигне до такъв конфликт. А „Уестингхаус”, след като подготвят нещата, те ще си подпишат съответните документи за конфиденциалност и ще си получат съответната информация, но тази информация утре пак ще каже някой: тя е скрита и не се казва. Не се казва не дотолкова, доколкото, че тя е толкова секретна, а се казва за това, че не трябва да се накърняват интересите на съответните партньори. Всеки партньор си има определена зона, в която той започва да се дразни, когато се говори повече от необходимото.

Е, тук много ще се говори, тук референдум ще има. Трябва на народа всичко да се каже.

В говоренето на референдума ще се обяснят технологиите. Има достатъчно големи корифеи в атомното производство, има експерти, те ще обяснят защо, по какъв начин трябва да се построи, как да се финансира проектът и дали този проект е необходим или не за България. Това пак като приказки, защото много си говорим, няма да доведе до промяна в съотношенията, които има в момента по стария проект.

Да използваме, че участвате и в „Южен поток” за България. Какво е подписал премиерът за „Южен поток”?

Ето, пак спекулациите. Ние под...

Е, той понеже нали казва там, като се ядоса на „Атомекспортстрой”, че завели иска, и каза: аз да им подпиша за „Южен поток”, ей оня ден, казва, им го подписах, а те така да правят, руснаците.

Аз не коментирам какво е казал премиерът, ще ви кажа каква е истинската ситуация и какъв е... в момента каква е позицията на България и респективно на БЕХ в проекта. Това, което се подписа в началото на септември, това е протоколът, в който се уточниха параметрите за взимане на окончателно инвестиционно решение. До 15 ноември двете страни работят по финансовия модел, работят по начина на финансиране, работят по процедурите, които трябва да бъдат изпълнени както за предпроектните проучвания, така и за изготвянето на ОВОС. Така че сме поели ангажимент двете страни до 15 ноември ние да имаме условията, с които може да вземем окончателно инвестиционно решение.

Т.е. разбрали сте се да се разберете.

Да.

Подписали сте да се...

Точно.

Нещо, което при Станишев е подписано, да се разберат пък за „Белене”. И досега не може... То може и да...

Не, тук не смесвайте двете неща. „Южен поток” няма нищо общо с „Белене”.

Да, че няма - няма, само като технология.

Тук, в „Южен поток”, има създадена проектна компания, това трябва да се отбележи, а в „Белене” няма проектна компания. В тази проектна компания има от българска страна, тъй като БЕХ участва с 50%, а „Газпром” участва с 50%, имаме по един изпълнителен директор вътре, както български, така и руски. Те работят, тази проектна компания работи по тези тематики, които ви казах, а вече като съакционери българската и руската страна се срещаме и подписваме такива споразумения...

До 15-и...

... и определяме срокове, в които те трябва да постигнат съответните параметри.

Последно, с транзитните такси ли ще плаща България за строителството на „Южен поток”?

И това пак тук политически се извъртя въпросът.

Нали, България ще види чак 2032 г., каза...

Няма такова нещо. Това, което сме се договорили, ние като акционер с 50% участие в „Южен поток” в България, тъй като той ще е оператор на тръбата, която минава през България, „Южен поток”, т.нар. проект, ще получава транзитните такси. България ще започне да получава приходи от пускането на тръбата в търговска експлоатация.

Но ще ги връща на банката, от която е взела пари примерно, за да построи тръбата.

Сега, още не е решено, няма окончателно подписано между акционерите споразумение по този финансов модел - как ще се финансират, собствените и привлечените средства. Така че говоренето предварително ще създаде само някакви напрежения, отколкото някаква истинност. Това, което мога да кажа и го казвам много отговорно, България ще получава транзитна такса, приходи от транзитна такса от пускане на тръбата в търговска експлоатация. Какъв ще бъде механизмът, с който ще бъдат покривани привлечените средства и собственото участие, това в момента се преговаря и трябва до 15-и да бъде ясно. И тогава на тази база ние ще вземем това окончателно инвестиционно решение.

Русия ще получи ли съсобственост върху съществуващи тръби?

Не.

Всичко ще е ново. И какво стана...

Значи, всичко е ново и тук чух една реплика, че ние сме дали 60 километра от нашето трасе за „Южен поток - България”. Не, не е вярно. Тази част, която ще влезе от морската компания, която строи тръбата през морето...

Това край Варна.

... влиза на 2 километра в сушата. Оттам започва „Южен поток - България” и свършва на границата, близо до град Зайчар.

Да, ама, ако аз съм разбрал вярно, 60 километра ще е успоредно трасе на съществуващи тръби. И това, което е настоявала България и казва и Станишев, че е държал, и впрочем и Трайчо Трайков казваше същото, че това е аргумент за пред руснаците, че ние там тръба си имаме в тази част и затова те не трябва да имат собственост в тази част от трасето.

Тези 59 километра, прословутите и небезизвестните...

Те стигат докъм Провадия някъде.

Да, до Провадия. Това участъкът от първата станция, където газта, която идва под морето, ще бъде с минусови температури. Тя трябва да се загрее и да тръгне вече в другата част по тръбопроводите... по газопроводите. Този участък ще има две трасета. Нашето трасе си остава, другото трасе си е за „Южен поток - България”. То ще бъде сега изградено. Нищо съществуващо не се дава на „Южен поток - България”.

Да, обаче Станишев попита дали сте запазили това, което той е гарантирал с Русия - 18 млрд.куб.м газ транзит извън „Южен поток” да се запази.

Междуправителствено споразумение и акционерното споразумение гарантира, то не е променяно, това, което е подписано, че ще се запазят транзитираните количества газ, които са минавали през България. И така нареченият ship or pay, който ние договаряме с руската страна, това са количествата, които ще дойдат на входа на точката във Варна, след като се построи „Южен поток - България” ще се измести точката на подаване на газ - от Исакча и Негровода ще дойде във Варна. Тези количества, които са транзитирани през сега съществуващата точка на присъединяване, ще останат и България ще си запази и няма да си намали приходите от транзитиране на газ през България.

Кога започва изграждането на „Южен поток” на българска територия? Какви са плановете?

Ако на 15 ноември наистина се подпише това окончателно инвестиционно решение, аз смятам, че в началото на следващата година може да започнат строителните работи.

А вие какво мислите по дебата трябва ли за „Южен поток” да бъде направено изключение от общите европейски правила, които се свеждат до това тези тръби да могат да се използват за природен газ от всякакъв източник. Теоретично, да кажем, се разбираме с Катар с кораби да дойдат на варненското пристанище компресиран или втечнен газ, вие ще кажете кое е по-правилното за катарския, и да можем ние да го превозим и да го продадем на италианците.

С приемането на изменението на закона за енергетиката, което влезе в сила от 17 юли, ние вкарахме в закона прилагането на третия либерализационен пакет, който касае...

Да, така накратко се нарича...

... както електроенергията, така и газа. Така че, за да има изключения от тези правила сега „Южен поток - България” трябва да си подготви съответните документи и да кандидатства в Европейската комисия за тези изключения.

Понеже и Станишев вметна - ама, той „Южен поток” е отпреди влизането, явно това е теза на руснаците, с което те се опитват да пробият пред Брюксел и казват...

Във всички документи...

... ако ние се напънем сега да почнем да строим преди март месец, когато влиза въпросният либерализационен пакет, това ще ни освободи.

Това не освобождава „Газпром”, респективно от тази проектна компания „Южен поток - България” да иска разрешение от Европейската комисия за изключения. Във всички документи, които и в момента се преговаря и се подписват или се подготвят за подписване, стоят клаузите, че трябва да се спазват правилата на Европейската комисия и на българското законодателство. Така че в това, което в момента се преговаря, и това, което готвим за 15 ноември като окончателно инвестиционно решение, няма да накърни третия либерализационен пакет и няма да има привилегии.

Т.е. България няма да стане троянски кон на Русия в тази сфера в Европейския съюз.

Не, не, няма да стане.

Защо отложихте интерконекторните връзки с Гърция, с Турция, които щяха да ни дават газ от други възможности.

Нищо не е отложено, ние работим. Аз, откакто съм в Българския енергиен холдинг, мога да ви кажа, че проектите се развиват с много ускорени темпове.

За тази зима няма да станат. За другата?

Ами, сами разбирате, че иска технологично време. Това не са проекти, които могат да се правят днес за утре...

Аз помня, че още при газовата криза с Украйна казваха, че няма тази зима да е, ама ще е следващата... Колко години минаха оттогава?

Ще ви кажа дати, които ще се случат, и гарантирам, че ще се случат. За интерконектора с Гърция на 1 март догодина ще бъде първата копка за започване на строителство.

И ще свърши?

В момента тече обсъждане по общините по проекта. Така че всичко върви в нормални графици и година и половина е строителството. На 16 август, знаете, започна първата копка за интерконектора с Румъния, март месец ще бъде готов. Интерконекторът с Турция се надявам, в понеделник е срещата във Виена по „Набуко”, че тя ще бъде първият етап от стартирането на „Набуко уест”. Така че това нещо също ще се случи в много кратко време. И другия месец предстои подписването със Сърбия за започването на връзката с... интерконектор със Сърбия.

И всичките ще са готови най-късно до...

Ами, първият, който може стане като време, това е с Румъния март месец. Следващите, така, като време Турция и Гърция и последно Сърбия.

И последно тук ще... коя година?

Ами, ако ги смятаме както говорим - началото на 2015-а, края на 2014 г. ще имаме готови връзки. Като пак казвам, Румъния ще бъде готова догодина, 2013 г.