Полицията манипулира случая с Маргините според адвоката на Малкия Маргин
Полицията манипулира случая с Маргините според адвоката на Малкия Маргин / снимка: Sofia Photo Agency
Полицията манипулира случая с Маргините според адвоката на Малкия Маргин
24826
Полицията манипулира случая с Маргините според адвоката на Малкия Маргин
  • Полицията манипулира случая с Маргините според адвоката на Малкия Маргин

Полицията е извършила обиск в дома на Николай Маринов-Малкия Маргин при специализирана акция, направена между 17,30 ч. и 19,30 ч. в деня на показния разстрел на журналиста Боби Цанков. От дома му в столичния квартал Бояна са иззети три лаптопа и два мобилни телефона. Според близките на Малкия Маргин те са на децата му, тъй като той и брат му Красимир не ползвали мобилни телефони. В дома на Красимир Маринов-Големия Маргин, който беше задържан по случая, в Симеоново не е извършван обиск и претърсване.

Адвокатът на Малкия Маргин Людмил Рангелов смята, че всичко това, с взаимно изключващите се информации за арест и издирване на Николай Маринов, е манипулация и е извършена от полицията и прокуратурата с определена цел.

Ето какво каза още Людмил Рангелов пред Дарик

Арестуван или не е вашият клиент Николай Маринов?

Нищо не мога да ви кажа в този момент, но той не се е свързал с мен. Има и такава възможност - оперативно да се работи с него, защото в рамките на 24 часа според Закона за МВР може да се осъществи т.нар. полицейско задържане, при което най-често се провеждат беседи от оперативни работници или прокурори, но прокурори по принцип се дистанцират от разговори в тази фаза, защото това е полицейско задържане. Двете институции, които се занимават с този въпрос, МВР и прокуратурата, в рамките на по-малко от половин час сутринта дадоха коренно различни изявления - че е задържан и че не е задържан. И това във време, в което тези две институции казват, че работят в пълен синхрон и се съвещават часове наред. Това не може да е синхрон.

Дочу се, че ден преди убийството, Боби Цанков е бил разпитан по делото срещу Маргините като свидетел.

Нямам информация да е разпитван. Вие знаете авторитета на Боби Цанков като източник на достоверна информация. Николай Маринов, Красимир Маринов, Боби Цанков - това са хора, които се движат в съвсем различни нива, нямат допирни точки.

Нямате информация да е станал защитен свидетел?

По делото за Маргините? Абсурд. Като познавам градска прокуратура, има добри специалисти, които в никакъв случай не биха заложили каквато и да е кауза на показанията на Боби Цанков.

Познавали ли са се Боби Цанков и братята Маргини? Контактували ли са? Имали ли са парични взаимоотношения?

Нямам такава информация. Не допускам някой от техния ранг - с техните възможности и знания, умения, да даде пари на Боби Цанков. Това са достатъчно сериозни хора, които знаят, че Боби Цанков не може да свърши никаква работа. Мисля, че такова свързване сега го направи изкуствено МВР, за да успокои общественото мнение с една незабавна и строга реакция - задържане на няколко лица. Парадоксално е, че прокуратурата заяви, че ги подозира в съпричастност към това престъпление и същевременно заяви, че няма никакви доказателства за това. Подозрението според мен трябва да се гради поне на косвени или слаби доказателства.

Дали двамата братя са имали и какви контакти със Стефан Бонев-Сако?

Изключено. Сега чета във вестника, че той бил циганин. Кой ще се занимава... Пак ви казвам, сериозните хора не се занимават с несериозни хора. Това са хора, които имат голям, сериозен и светъл бизнес. Съпругата на Николай до тази сутрин нямаше информация къде се намира той.

Вие кога говорихте за последен път с вашия клиент?

С Николай - на последното съдебно заседание през декември. От телефона на съпругата му получих есемес за Коледа и Нова година от името на сем. Маринови. Те не ползват телефони, защото там и да кажеш "а", те ще кажат, че си казал "б". Те не ползват телефони от много време за такива контакти.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов твърди, че не е задържан, че се укрива и че се издирва. Смятате ли, че следващата стъпка, която ще направят, е да кажат - ето, той се укрива от правосъдието...

Аз се опасявам, че това е манипулация с такава цел - укрива се, издирва се, укрива се, издирва се. Опитаха се на времето да създадат такова впечатление със Златко Баретата, че се укрива, но той сам беше отишъл да каже "Аз съм тук".

Появиха се оперативни информации, че се готвят да се повдигнат обвинения на двамата братя за поръчителство на убийството на Боби Цанков.

Гледам на това като на несериозно изявление. По принцип е невъзможно да посочиш поръчителите, без да знаеш кои са извършителите. Това означава, че предварително трябва да имаш информация, че от тези хора се готви нещо подобно, за да можеш да събереш някакво доказателство срещу тях. Другото е несериозно.