Плугчиева: Имам договорката с Майкъл Лий оттук нататък да гледаме напред
Плугчиева: Имам договорката с Майкъл Лий оттук нататък да гледаме напред / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Замразените 323 милиона евро по програма ФАР ще бъдат обект на проверка от страна на техническата мисия на Европейската комисия през януари догодина. Това съобщи вицепремиерът и министър по усвояването на еврофондовете Меглена Плугчиева. Целта е да се възобновят плащанията по тези проекти.

Изяснихме всички въпроси, трябва да продължим да работим заедно и аз декларирах, че ще работим със същото темпо и същата амбиция, коментира Плугчиева разговора си с главния директор на Главна дирекция „Разширяване” в Еврокомисията Майкъл Лий, който бе на посещение у нас в понеделник. Ето какво още каза вицепремиерът и министър по усвояването на еврофондвете:

С господни Майкъл Лий имахме един много конструктивен разговор. Изяснихме всички въпроси и съответно уточнихме начина, по който ще продължим оттук нататък. Както знаете от изказването на Майкъл Лий пред медиите, той оценява високо напредъка от последните шест месеца. Съответно стария период, където има натрупани проблеми и грешки, естествено, че не могат да станат чудеса – това, което и аз винаги съм казвала през тези месеци.

Стана ли ясно, защо тази констатация на Европейската комисия, на основата на която ни бяха спрени тези 220 млн. евро, обхващат само юли 2007-ма – юли 2008-ма и последните месеци не са включени в оценката на Европейската комисия?

Последните месеци не са включени в оценката. Да припомня, че към юли имаше договорени само 5% от средствата от финансов меморандум 2006-та и на практика в последните няколко месеца сме успели да договорим 56 процента от тези средства.

Стана ли ясно защо тази оценка не е включила последните месеци? Реално това са много усилия и много работа.

Оценката за последните няколко месеца я даде самият Майкъл Лий.

Само че ако бяха включени последните месеци, в които активно участвахте и вие като вицепремиер и министър по европейските фондове, в доклада, може би нямаше да бъде мярката толкова тежка. Майкъл Лий даде ли някакъв аргумент защо тези месеци не са включени в оценката на комисията?

Вижте, имам договорката с Майкъл Лий оттук нататък да гледаме напред. Във всеки случай коментар за това, което е минало вече, надали ще ни бъде полезно. И още повече приемете, че част от разговора ни е била конфиденциална, така че по-важно е, че диалогът с генералния директор, с генералната дирекция („Разширяване” – бел. ред.) е възстановен на съответното ниво и е по-важно това, което предстои и доказване на възможността или осигуряване на възможността за разплащане на тези проекти, които са в размер на 323 млн. евро – една сериозна сума.

Става въпрос за замразените средства?

Именно. Така че това е голямата цел и задача, около която сега ние обединяваме усилията си и трябва да постигнем този резултат.

Всъщност този разговор успя ли да премахне огромното ви разочарование и обида от тази констатация? Вие приехте доста пламенно отнемането на акредитациите и спирането на 220 млн. евро по програма ФАР.

Коментирахме и този въпрос. Не искам да се връщам назад. Каквото имах да кажа, съм го казала. Знаете, че не съм се притеснявала да кажа на висок глас моето мнение. Изяснихме всички тези въпроси и по-важното е, че трябва да продължим да работим заедно и аз декларирах, че ще работим със същото темпо, със същата амбиция и смятам, че това ще бъде оценено по достойнство.

Предстои ни техническа мисия от страна на Европейската комисия през януари догодина. Тя ще оценява предприсъединителните програми на ЕС в частта здравеопазване, социални дейности и съдебна система. Бихте ли дали малко повече яснота?

Това е одитна мисия, която предлагаме да дойде през януари и става дума за две групи проекти: проектите, които са на стойност 197 млн. евро и касаят 390 договора, по които няма установени нередности; за договорите по програма ФАР, сключени от двете агенции, на стойност 126 млн. евро. Съответно две групи проекти на обща стойност 323 млн. евро – за тях очакваме да дойде съответната мисия и да се направи такава одитна мисия на транзакциите с цел да се възобновят именно плащанията за всички тези проекти. Това е задачата, която имаме да изпълним и аз смятам, че така или иначе с тези усилия и с тези уточнения и договорености, които постигнахме, трябва да го направим.