Пламен Моллов: Разцепление в партия НДСВ няма
Пламен Моллов: Разцепление в партия НДСВ няма / netinfo

Председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов в студиото на "Седмицата".

НДСВ, какво става с регистрацията ви?

Този процес не е приключил, но...

Тоест все още сте си "Национално движение Симеон Втори"?

Да, така е, но всъщност есента предстои да има редовен конгрес и може би той най-накрая ще изчисти този проблем, който се насложи и който съдебната система не ще да реши. Но така или иначе това не е за нас някаква трагедия. Конгресните решения на така наречения злополучен конгрес, който не е регистриран, важат за всички участници в него, а ние всички в НДСВ сме участници, които в момента извършваме някакви стъпки и в посока на консолидация на нашата партия. Така че тези решения за нас важат независимо дали той регистриран или не. А надявам се, следващият конгрес, който ще е редовен, ще изчисти всички тези проблеми.

Според НЦИОМ НДСВ не влиза в следващ парламент. Ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и СДС, пет партии. Това дава повод на "Монитор" под главата да излезе в четвъртък: "НДСВ без депутати, ако изборите са днес".

Има едно дългосрочно усилие да се неглижира НДСВ, от една страна. От друга страна, самият непрестанен интерес към нашите действия сочи, че всички се съобразяват с НДСВ. За мен е по-важен трендът в момента. Само преди два-три месеца социологическите проучвания сочеха 0,6 процента за НДСВ, сега е 1,5. Тоест има развитие нагоре и вероятно това е отражение на някои от последните стъпки, които извършихме.

Кое имате предвид - това, че...

Има тенденция все пак на възстановяване на доверие донякъде. Освен това аз искам да подчертая...

Това се дължи според вас на това, че излязоха от НДСВ хора.

В последните три седмици са регистрирани 500 нови членове на НДСВ, което е донякъде учудващо, и това се дължи... учудващо за тези, които считат, че познават процесите в НДСВ, не за нас лично. Същественото е това, че ние започнахме и една мащабна акция, организиране на общински събрания, изслушване на хората по места с техните проблеми. За пръв път от много време при тях слязоха хората от най-високите постове в партията, бяха на тези срещи. Коментираха по човешки какви са проблемите и какво трябва да се направи оттук нататък. Мога да ви уверя, че разцепление в партия НДСВ няма.

Всъщност разцепление има в парламентарната група, нея я напуснаха една група 17 души, но всъщност това не е пропорционално на онова, което се случва в партията. Действително има отлив в годините от нашите редици. Има хора, които не са припознали нашите ценности. Има хора, които са очаквали някакви лични така реализации. Но за пръв път сега с нашия устав, за пръв път с нашите решения ние даваме възможност отдолу нагоре да вървят процеси по издигане на хора, по номинация на качествени личности, по реализация на идеи, които идват отдолу нагоре, не непременно някъде горе се решава нещо, то се капсулира и става, така, послание за всички, но то не се приема след това.

Какво точно ще прави този 12-членен експертно-консултативен съвет към политическия съвет. В "Политика" пише "ще заздравяват партията". Ама как точно ще я заздравят?

Ще се опитам да ви обясня. В НДСВ има много качествени хора, с висок експертен потенциал и смятам, че по този въпрос не би трябвало да има спор в обществото. Ние не случайно от нас сме генерирали няколко партии. Не случайно сме излъчили много качествени политици. По-същественото е друго - този експертен потенциал по някакъв начин трябва да бъде координиран - на ниво хора, които не са в Народното събрание или не са в държавната администрация, или не са министри, зам.-министри и т.н., и хора, които участват пряко, познават добре политическите процеси.

Тези 12 съвета към политическия съвет всъщност имат за цел да формират политика на НДСВ в следващите месеци и години. Имат за цел по всички ключови теми, които са болезнени за обществото, ние предварително да имаме ясна позиция - нещо, което в тези години много пъти сме били свидетели в НДСВ как има разнопосочност на мнения, разнопосочност на позиции, липса точно на тази координация между отделните експерти именно от това, че е имало прекалено много експерти при нас. И всеки защитава своята експертна теза, но тя не се пречупва непременно през някаква обща политика на НДСВ. Политика в добрия смисъл, не политизиране на даден въпрос, а политика в смисъл на реализация на някаква идея, която е европейски насочена. Защото ние сме една европейска партия. Ние сме една партия, която има за цел европеизиране на държавата, не просто самоцел - влизане на България в Европейския съюз, което се случи, а европеизиране на народа, европеизиране на хората, мисленето им, бита им. И в този смисъл тези съвети ще имат основната функция да формулират основни ключови тези по важни обществени въпроси и тези тези ние да ги налагаме след това единно както в министерствата, в които имаме участие, така в държавните агенции, така и в парламента.

Ще поиска ли НДСВ смяна на министрите си или на част от тях или няма да поиска? Това продължава да бъде тема на печата и през тази седмица... (не се разбира - бел. ред.)... на 22 март на оздравителен семинар в Хисаря Симеон Сакскобургготски щял да каже за смяната на министрите. Във в. "Класа" пък има противоположната теза на политолога Таня Буруджиева, че има сделка НДСВ да не сменя министри срещу подкрепа от БСП и ДПС да опита да влезе в другия парламент.

Смятам, че подобни сделки витаят само във въображението на определени журналисти, които в случая са лансирали една или друга теза. Това не е теза на НДСВ, това не е наша тема в момента.

Е каква е тезата ви - ще ги сменяте ли Даниел Вълчев, Веселин Близнаков, Николай Василев, като че ли тук се слага точката, или няма да ги сменяте? Добри министри ли са, ще си изкарат ли мандата или няма?

Господин Вълчев, аз преди малко повече от месец също в това студио на подобен въпрос ви отговорих...

Когато поехте впрочем поста, да, председател на...

На подобен въпрос ви отговорих и тогава по същия начин и не смятам, че трябва различно сега да отговоря, защото моята позиция е една и съща. Значи... и тя е позиция на НДСВ практически затова, защото ние считаме, че оценката за работа на един министър е преди всичко управленска целесъобразност. Тоест ако управлението, коалиционното управление на страната има полза от работата на един или друг министър, заместник-министър, шеф на агенция и т.н. нали, по цялата административна машина, естествено е това да бъде водещият приоритет в оценка за неговата работа и...

Е, има ли полза от Даниел Вълчев, Веселин Близнаков, Николай Василев? Каква преценка правите вие?

Вие сам много добре знаете, че тази оценка може да даде единствено министър-председателят. Разбира се, той може да консултира с лидерите на партиите.

Като се консултира с вас, вие сте лидер на парламентарната група. Вие с какво бихте го консултирал?

На мен никой не ми е взел мнението, но аз продължавам да считам, че коалиционното управление върши доста добри неща, които макар и да не се оценяват...

Не, аз не ви питам за коалиционното, аз ви питам за Даниел Вълчев, Веселин Близнаков и Николай Василев за вашата оценка, която консултираме в момента.

Това са трима министри, които са излъчени от НДСВ и които са изпълнявали през цялото това време една роля, която е положителна като цяло.

За една партия, аз понеже водя много отдавна това предаване, това не е нормалното председателят на парламентарната група, като го питат добър ли ви е министърът и той да не ще да каже, това означава, че не е добър и че мислите да ги смените на 22 март, както предполага "Монитор".

Не, никой не мисли за 22-и. Никой нищо не мисли по този начин, но въпросът е друг. Аз и преди време ви казах, че ние примерно не сме имали по-добър министър на образованието през всичките тези години на прехода от Даниел Вълчев.

Това вече означава няма да го сменяме.

Аз не мога да взема това решение. Вие трябва сам да разберете, че това е въпрос на управленска целесъобразност.

Но вие не смятате, че трябва да се сменя. Не трябва.

Да, моето лично мнение е, че той е един добър министър и той върши нелоша работа. И реформата в образователната система, което за нас е по-важно, значи аз искам тук да изтъкна тази особеност на НДСВ, която понякога не се разграничава. За нас държавният интерес винаги е бил по силата на обстоятелствата около нашия лидер... винаги държавният интерес, мисията на НДСВ е била държавният интерес пред партийния интерес. И поради тази причина, ако реформата в образователната система има необходимост от запазване екипа на Министерство на образованието и науката, естествено ние ще подкрепим този екип. Ако тази реформа... счита, че екипът не може достатъчно да допринесе тази реформа да се случи, тогава това е нещо съвсем различно. Тоест управленската целесъобразност е онова, което е водещият принцип.

И вие смятате, че управленската целесъобразност диктува да няма смени, аз така...

Управленската целесъобразност надделява над партийната целесъобразност. Затова смятам, че този въпрос може да реши единствено министър-председателят, тъй като той е най-информираният по този въпрос.

Тоест, ако Станишев ви каже давайте да сменяме Вълчев, Близнаков, Василев, ще го сменяме, ако той не каже - няма. Това е всъщност позицията на НДСВ...

...истината.

Тук сега зложелателите ви преди малко... имаше и реплики от ДСБ, че всъщност вие сте в подчинена позиция. Демек Станишев казва кои ще са министрите на НДСВ.

Тук добре трябва да се разбира коалиционното управление всъщност какво е. Коалиционното управление не е просто един механичен сбор от квоти на една или друга политическа сила, които са парцелирали властта по някакъв начин. Коалиционното управление е въпрос на взаимни компромиси и взаимни решения, които са в крайна сметка добри за страната. Така че в крайна сметка ние сме на тази позиция. Ако това коалиционно управление в този си състав на Министерския съвет има потенциала, има капацитета да развие тази политика, която ние считаме, че е донесла доста добри неща за страната, то този Министерски съвет не би трябвало да бъде упрекван, не би трябвало да бъде подменян. Но ако този Министерски съвет в ситуацията, в която се намираме, новата политическа действителност се прецени, че има нужда от освежаване, има нужда от развитие на потенциала му, тогава ние бихме застанали на позицията, която министър-председателят в крайна сметка би обявил.