Овчаров: Необлагаемият минимум е компенсиран изцяло
Овчаров: Необлагаемият минимум е компенсиран изцяло / netinfo

Председателят на Бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров в предаването "Денят" на Дарик радио.

Възможно ли е депутати от самото мнозинство да бламират гласуване идеята за въвеждането на плосък данък върху доходите на българите догодина? Това, оказва се, не е нелогичен въпрос след като и при днешните дебати за това какви да бъдат по вид и размер данъците ни догодина, точно народни представители от БСП се обявиха срещу 10-процентния данък за всички. С този въпрос започва разговорът ми с председателя на Бюджетната комисия в Народното събрание Румен Овчаров, който вече е на пряката ни линия. Добър вечер, господин Овчаров.

Признавам на слушателите ни, че без да зная, че таза вечер и групата на левицата се събира, така, за да търси допълнителни аргументи преди утрешното гласуване на тези важни промени в закона, с които за първи път се очаква да бъде въведен плосък данък в България, ние подхващаме тази тема, за да видим доколко в групата на левицата наистина се среща, се намира подкрепа за този реално десен по своя характер данък. Това ясно го чухте и днес по време на дебатите.

Вижте, този е доста идеологически спор дали е действително десен този данък и какво всъщност означава десен данък и какво е левият данък в една ситуация. Обикновено презумпцията е, че левите данъци би трябвало да събират повече пари, за да има повече пари за преразпределение през бюджета. Но дали е ляв данъкът, който е с висока ставка, но с много малка основа данъчна и при което се събират съвсем минимално количество приходи в бюджета, или е ляв данъкът, който е с по-ниска ставка, но с висока данъчна основа, при който се събират двойно повече приходи. Например какъвто е случаят с корпоративния данък, когато, сигурно си спомняте и вие годините, когато неговата ставка беше 25-30 процента и ние събирахме по-малко от 1 милиард. Сега неговата ставка е 10 процента и ние събираме 2 милиарда. Кое е по-лявото от тези двете? Ако използваме, нали, чисто идеологическият термин, щом е нисък данъкът, значи той е десен - да, но пък ако го разглеждаме от гледна точка на приходите, той е очевидно много по-ляв от онзи с високата ставка. И тук въпросът и с подоходния данък стои точно по същия начин. Според мен струва си да се чуе и аргументът, че по принцип ниските данъци или ниското данъчно облагане трудно биха могли да бъдат наричани десни. Но както и да е. Тази дискусия си върви. Тя е идеологическа. По-скоро аз. . .

Според вас, според вас дали ще има депутати, които утре, от вашата група, ще гласуват срещу точно тези промени в закона? Чухме днес и Георги Близнашки, и Николай Камов, и Янаки Стоилов, доколкото... ако не греша. Оказа се, че Иван Костов ви подкрепи. Те се изказаха срещу плоския данък. Не е ли парадоксално това, самият Костов го нарече глупава ситуация.

Не искам да я коментирам ситуацията дали е глупава. Аз и вчера дебата го нарекох доста абсурден, с който депутатите от десницата се грижат за доходите на българите, за работните заплати, вместо да се грижат за развитието на икономиката. Но както и да е. В България абсурдите са доста. Няма нищо, никаква новина в това, че Георги Близнашки, Янаки Стоилов или Николай Камов имат такова мнение. Това тяхно мнение е публично известно от доста време. Така че аз тук не виждам някаква особена изненада. Не мога да ви кажа как върви дебатът в групата, защото аз тъкмо сега влизам в Народното събрание. Наложи се да изляза, за да връча партийни билети на нови членове на БСП, млади.

А имате ангажименти към това участие в нашето предаване, за което благодарим.

Да.

Аз разбирам, че тепърва ще се включите в обсъждането в рамките на парламентарната група, но кажете ми, задавам всички тези въпроси за позицията на ваши колеги не за друго, а защото се питаме дали плоският данък ще бъде одобрен утре на първо четене във вида, в който е предложен. Дали няма да се поставят някакви допълнителни условия, вече заявени от ваши колеги. Например днес, ако тази вечер пред министрите депутати от левицата настояват за запазване на необлагаемия минимум, един ключов въпрос, който тече по този казус.

Вижте, това също е един от доста абсурдните въпроси, защото необлагаемият минимум в много голяма степен е вече компенсиран. Знаете много добре за минималните заплати до 200 лева, там въобще няма такъв проблем, тъй като минималната заплата вече е 220. Знаете също така, че той е компенсиран изцяло за работещите в бюджетната сфера, със заплати до 430 лева, с увеличение на тези заплати, така че там няма да има никакъв негативен ефект. И оттук нататък искането за необлагаем минимум означава всъщност повишаване на доходите или компенсиране на доходите на най-високодоходните групи. Нещо, което едва ли би могло да бъде наречено лява политика. Но разбира се, и по този въпрос ще дискутираме. Лично аз си мисля, че туй, което прави държавата, е максимално възможното. Знаете много добре, с работодателите се постигна договорка за 26-процентно увеличаване на осигурителните прагове, което на практика изкарва тези доходи на светло. Заплатите от началото на годината в частния сектор са повишени с почти 30 процента и те са вече на тази граница, която няма. . . на границата, от която нищо повече вече не се губи. Така че не виждам някаква особена драма и тука, но както обикновено става в България, идеологизирането на такива чисто прагматични дискусии и политизирането им понякога води до странни решения.

Да де, но не може да не гледаме и на политическата страна на този един въпрос, особено при положение, че, така, вече няколко дни, а може би и след местния вот, активно тече дебатът лява или дясна и каква политика изобщо води БСП в това правителство. И тъкмо затова ви попитах, дали е възможен подобен компромис, който наистина не звучи особено обоснован от гледна точка на експертите. Плосък данък, т.е. със запазване на необлагаем минимум. Поне затова някои ваши колеги сигурно ще настояват днес, тази вечер?

Да, ще настояват, но аз наистина се надявам, че разумът и прагматизмът в парламентарната група на левицата ще надделее, както е надделявал и досега при подобни дискусии. Точна така прагматично ще трябва да обсъдим и въпроса и със семейното подоходно облагане. Един въпрос, който аз самият поставих преди една седмица. Но там очевидно решението ще трябва да го търсим не в запазване на самото семейно подоходно облагане, а на компенсирането отново с детски надбавки или добавки за деца за този кръг от хора, с доходи малко над най-ниските, които сега, в момента са извън тези, зад тези 200 лв., които са заложени като таван. И това решение също е възможно. Иначе влизаме в една доста бюрократизирана система за едни много, пренебрежимо малки суми върху семейното подоходно облагане. Става дума за суми от 3 лева и 50 стотинки на месец, ако се запазят сегашните изземвания от данъчната основа, което едва ли си струва администрирането и хартията, която ще трябва да пишат семействата. Много по-лесно и по-просто е просто те да си получат добавките за децата и да приключи цялата работа.

Това беше изтъкнато и днес като аргумент по време на дебатите. От всичко онова, което казвате, разбирам, че влизате спокоен на тази дискусия и разчитате представителите на правителството, които вероятно вече са на заседанието на групата, да убедят онези ваши колеги, които държат на социалното начало в тези данъчни промени.

Ние всички държим на социалното начало. Но за да има социално начало, трябва да има и прагматично икономическо начало, защото за да се разпределя нещо, то трябва, първо, да бъде произведено.

Разделение сериозно в групата по този въпрос не прогнозирате? Да не търсим там...

Не, не, не мисля, че ще има някаква сериозна драма. Разбира се, ще има някаква сериозна дискусия, но мисля си, че ангажиментът, който левицата е поела за едно разумно, сериозно управление на страната, с гарантиране на икономическото развитие, с разширяване и ускоряване на икономическия растеж в България, няма да бъде нарушен този ангажимент.

Да ви попитам и по още един казус, който разгоря страстите на тема бюджет и финанси, и данъчни закони. На отворена врата ли почука президентът Първанов, който предупреди парламента, че ако промените, свързани с тези облекчения за хазарта, бъдат приети в този им вид, той ще наложи вето? Какво ще прави мнозинството по този един въпрос между двете четения?

Въобще не искам да омаловажавам това, което каза президентът, но ако бъдем достатъчно внимателни, бихме забелязали, че още преди повече от една седмица на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, на която се обсъждаше този въпрос, стана ясно, че в този му вид предложението на Министерския съвет няма как да бъде прието, защото няма достатъчно аргументи за неговата подкрепа. И аз тогава си позволих да се изразя, така, се създава усещането, че промените се правят като че ли, за да удовлетворят желанията на една личност, нещо, което едва ли може да служи като основа за едно добро данъчно законодателство.

И което и да е законодателство...

Така че между първо и второ четене, още в началото на следващата седмица ще обсъдим този въпрос. Вариантите не са много. Вариантите са два. Единият вариант е да се намери някаква друга схема за данъчно облагане, която да бъде съвместима със схемите, използвани в страни от ЕС. И вторият вариант е да не се променя сега съществуващото законодателство, като се остави и подготви една цялостна промяна на режима на регулация на хазарта в България, което да бъде направено с промените в закона за хазарта.

Маркирайте, ако, разбира се, е възможно, каква е тази друга схема, която се прилага в Европа, защото пък наистина по времетона дебатите се чу и аргументът - ако облагането на хазарта остане в този му вид, принципният проблем, че интернат-залаганията вече, така, отместват легалния хазарт, това се превръща в проблем. Някак си нещо ще трябва да бъде предприето.

Има, разбира се, такъв аргумент. Но информацията, която и аз имам, е, че в страни от ЕС, където се ползва хазарт или където се играе хазарт, се прилагат различни схеми на корпоративно облагане със значително по-високи ставки, но пък се прилагат едни по-сериозни системи за контрол и реална информация за това какво се случва в този сектор. Нещо, което не знам дали сме готови да направим сега.

Т.е. съмнявате се, че в този кратък срок може да бъде предприето нещо. Може би чак след година.

Е, не мога да поставя някакъв срок, но ако не е сега, в рамките на следващата седмица, то очевидно в рамките на следващите месец-два ще трябва да го решим този въпрос. Не можем да оставяме този сектор от икономиката в зоната на здрача или в полусивия сектор.

Условието е обаче решението, каквото и да е то, да не дразни хората с прекалени облекчения.

Естествено, че не можем да допуснем такова нещо.

Да... разбира се, политиката. . . бюджетът и данъците са далеч по-важни от теоретизирането на тема политика, но ако вляза в стилистиката на едно интервю с днешна дата на колежката ви Татяна Дончева, според вас колко грама мозък е нужен на върха на БСП, за да разбере, че му трябват спешни мерки за укрепване на положението в партията? Имахте едни драматични, така, хайде не драматични, важни заседания през уикенда, вие имахте възможност, даже и първи коментар тогава за "Дарик" направихте в началото на седмицата, но се полемизира случващото се в левицата...

Не, честно си признавам, няма да мога да коментирам това изявление на Таня, просто защото първо не съм имал възможност да го прочета. . .

Да се запознаете, да.

Цял ден се занимавам със съвсем друга тематика и чисто партийното строителство някак ми е отбягнало.

Оставихте го на заден план.

Да, за момент или поне за тези няколко дни като че ли съм го загърбил, но ще се запозная и ще имаме възможност да го коментираме по-късно.

Разбира се, само си позволявам на финала принципен, така, въпрос - дали споделяте всъщност една позиция, която не за първи път се заявява, че партийният връх просто в левицата е ерозиран и че ако има безлични фигури в ръководството, подобен екип би издънил и самия Сергей Станишев. Една, така, сериозна загриженост от страна на колегата ви за точно тези едни събития . . .

Нали не очаквате от мен да посоча тези безлични личности сега?

Дали споделяте констатацията. Не, не, не ви питам за имена, разбира се. Хората сами знаят колко души от ръководството познават и колко не познават, вашите симпатизанти и членовете ви, така, най-лесно би могло да се провери...

Аз имам чувството, че мен ме познават достатъчно много хора, така че нямам притеснение от тази гледна точка.

Едва след, разбирам ви, че едва след като стане факт бюджет 2008 и на второ четене, ще сте по-склонен да обърнете внимание на събитията в левицата.

Да. Съгласен съм с това ваше заключение. Сега, като че ли все пак трябва да сложим на първо място бюджета на държавата и данъчните закони, нещо, което е изключително важно.

Поне да ни кажете, тъй като в късен час се провежда това заседание, кои министри участват в заседанието на левицата. . .

Аз видях Пламен Орешарски тук, Емилия Масларова. Мисля, че те са двамата.

И съвсем на финала - имаше ли някаква конкретна информация, която поиска групата на БСП от тях, та да се наложи това наистина заседание тази вечер - цифри, разчети?

Не, заседанието започна съвсем спокойно. Аз излезнах, сега вие ме задържате, вече 15-тина тука минути се разхождам по коридорите на Народното събрание. Така че сега ще вляза да видя какво се случва там.

Благодарим за проявеното разбиране. Извинявам се, че ви задържаме. Надяваме се дебатът вътре в залата да не е загубил от отсъствието ви. Напротив, активно да имате възможност сега да се включите в обсъжданията. Дано и министрите успеят да дадат нужната на депутатите от БСП информация за утрешното гласуване на промените в закона.