Орхан Исмаилов: Няма партиен принцип при издигането на кандидати за комисията по досиетата
Орхан Исмаилов: Няма партиен принцип при издигането на кандидати за комисията по досиетата / netinfo
Орхан Исмаилов, кандидат за член на комисията за разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност в предаването „Денят” на Дарик радио. В момента той е заместник-председател на държавната комисия по сигурността на информацията.

Заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, на което бяха изслушвани част от кандидатите за комисията за разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност. Един от изслушваните беше Орхан Исмаилов, издигнат от Движението за права и свободи.

Какво ви питаха в парламентарната комисия, да се ориентираме как депутатите ще определят?

Значи това, което беше в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, общо взето това е като автобиография, с какво се занимаваме, каква е мотивацията, долу-горе да придобият представа за кандидатите...

Тоест автобиография, те могат да я прочетат.

Да, но въпреки всичко те искаха ние сами да я изложим, понеже има някои неща, които все пак е хубаво самото лице да поясни.

Вас какво караха да поясните?

Ами например сегашното ми положение, къде работя, какво съм завършил, коя година и това бяха основните въпроси, които се задаваха, мотивацията, каква е нагласата.

Вие за каква мотивация говорихте, каква е вашата... и чухте ли и другите кандидати или ни питаха защо искате да бъде член на тази комисия в същото време.

Аз това го заявих и пред журналистите след това, когато излязох.

А вие защо искате? Защо искате, при положение, че сте в толкова важно комисия - заместник-председател в момента, защо искате от комисията по сигурността на информацията да минете в комисията по досиетата?

Ние сме млади хора... преди всичко, пък и все пак нека веднъж завинаги да свършат с тези спекулации. Аз в същото време не искам, мисля, че не е толкова етично даже да коментирам факта, че утре също предстои прослушване на другите кандидати, понеже днес бяхме само девет човека, но с каквото мога да бъда полезен, бих ви отговорил, ако имате други въпроси.

Като говорим за мотивацията ви, ще бъдете в известен смисъл в деликатно положение, защото доста комисии - две комисии преди това, преди тази обявяваха водещи лица от Движението за права и свободи като свързани с Държавна сигурност.

Значи, аз, доколкото знам, и преди това решението на коалиционния съвет още от 5 юни е за пълното отваряне, така че мисля, че няма да има никакъв проблем в това отношение, мисля, че няма никаква деликатна ситуация.

А очаквате ли пълното отваряне на досиетата да промени ъгъла, гледната точка към дейността на хора от ДПС в бившите служби на комунистическата държава?

Мисля, че по принцип законът е общ за всички, така че много е важно правилникът, който трябва да бъде изработен от комисията, след това неговото приложение и въпросът е да се спазват законите, духът на закона и нека веднъж завинаги гражданското общество, българският народ да види, т.е. да разбере това, за което е създаден законът.

Добре, а в момента като заместник-председател на държавната комисия по сигурността на информацията вие имате ли работа с досиета? Като проверявате...

Значи като заместник-председател на държавната комисия по сигурността на информацията естествено, че когато сме имали необходимост в хода на нашата работа, ние сме имали доста, както знаете и по Закона за защита на класифицираната информация е уредено, че държавната комисия по сигурността на информацията получава и има право да получава всякакъв вид информация, и то незабавно и безплатно от всички видове институции.

Тоест виждал сте, работил сте с досиета?

Мисля, че да.

Какво е мнението ви, дали беше нужно отделна комисия, след като има действаща комисия, която има някакъв опит с досиетата, не можеше ли да се разшири дейността на тази комисия?

Значи по принцип това са два различни субекта, те са и два различни закона. Едното е закон за защита на класифицираната информация, а другото е закон за достъп и разкриване на документи, за обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби. Те имат различни заложби, т.е. законът за защита на класифицираната информация регламентира по какъв начин издаването на сертификати, проучването и тя няма отношение по разсекретяването на документите и обявяване на принадлежността са две различни неща. Именно затова може би имаше нужда, и то вече е факт този закон, иначе досега да сме приключили с този въпрос.

Накрая, приемете като шега въпроса. Как виждате възможността от заместник-председател да станете председател? От зам.-председател в тази комисия, на която сте в момента, по сигурността на информацията, да станете председател на комисията за отварянето на досиетата на бившата Държавна сигурност. Понеже чух такива слухове.

Значи, вижте, аз нямам амбиции нито да ставам председател, просто даже аз не зная дали ще бъда избран. Днес това, което беше, това е едно прослушване, това са номинираните кандидати. Както вече разбрахте и вие, пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, това е само едно изслушване на всички кандидати, след което вече както е по закон, би трябвало да има доклад от комисията по вътрешна сигурност на Народното събрание, след което вече те ще бъдат избрани в пленарна зала чрез гласуване. Въпросът е, че съм номиниран, бях там, изслушаха ме и това е. Оттук нататък вече всичко е в ръцете на народните представители.

На партиен принцип ли според вас, вашето лично мнение е, че трябва да се състави тази комисия, да има всички партии или може, ето, ДПС имат трима кандидати, нали.

Значи, аз как да ви обясня, аз нито съм член на Движението за права и свободи...

Е, издигнат сте от тях.

Мисля, че не е партиен принципът, това са, предполагам, хора, които по някакъв начин са запознати с материята, да кажем, или това са хора, които разбират за какво става въпрос.

Тоест според вас тримата издигнати...

Представете си, не можем да хванем от улицата някого да се обучава...

Не дай боже от улицата, но тримата издигнати - вие, Бойко Ганчевски, Невин Фети,  тримата издигнати от ДПС... Е, според вас е нормално и тримата да бъдат избрани заради професионализъм?

Ами според мен би могло, нищо не пречи да бъдат избрани, понеже мисля, че наистина в тях професионалното отношение е преди всичко, а не колкото партийният принцип.

И понеже има и трима БНС - Стилян Станев, Веселин Ангелов, Екатерина Бончева, може да станат трима от БНС и трима от ДПС, като издигнати кандидатури...

Ами всичко е възможно, вие знаете, това е вече в ръцете на народните представители, въпрос е на преценка, затова ви казвам, това са само едни номинации, това не е нищо конкретно, това не е окончателно.