Олимпи Кътев: Няма да има чистка
Олимпи Кътев: Няма да има чистка / cнимка: Sofia Photo Agency
Олимпи Кътев, член на Политическия съвет на НДСВ, е следващ гост в "Денят" на "Дарик" тази вечер. Здравейте, господин Кътев.

Добър вечер на "Дарик" радио.

Закъсня ли това решение на лидера. Шест месеца се чакаше близо той да се произнесе какво се случва след конгреса на НДСВ. Мнозина казваха, че той се бави.

Значи, може би по-точен въпросът е - даде ли достатъчно време лидерът и ръководството на НДСВ на някои хора от НДСВ да преоценят своите позиции, своите политики, своите действия. Според нас, като така формулиран въпросът, не е късно. Шест месеца са предостатъчен срок всички те, които имаха една или друга причина да недоволстват или да извършват действия, които са в разрез с политиката на НДСВ, да го променят това. Но като цяло тези процеси, които текат, както и предишният ви събеседник каза, от 2005, аз даже. . .

Да, господин Свинаров каза, че това не е от конгреса. . .

Аз бих казал даже още от 2003, когато господин Пламен Панайотов беше, така, отстранен от ръководството на парламентарната група. Може би, може би са закъснели.

Добре де, тогава ли още, от какво дойде тогава разделението в НДСВ? Какво не успяха да разделят отделните групи в партията, за да избие всичко това на конгреса и вече след конгреса във всички тези взаимни обвинения?

Значи вижте, никога в НДСВ не е имало отделни групи. Имало е една група и политическо ръководство, водено от царя и доминирано от определен кръг хора около него, политическото ръководство, които на негов гръб водеха някаква своя лична политика, ако щете, в скоби, и кадрова, и ресурсна, и икономическа, и всичко. И ако забелязвате и сега кои са напуснали, изключая изключените, се вижда, че това са хората, които са имали, така, са получили най-много в тези години. Но сега те. . .

Казвате получили са най-много. Те казват, че са и дали немалко на партията с действията си. Бихте признал, вие сте техен колега, работил сте с тях. Това са хора, които, така, и в публичното пространство сериозно се свързват с името на НДСВ, с лицето на партията.

Така е и това е жалкото. Значи точно това е жалкото, че хора, които казват да, ние уважаваме нашия лидер, уважаваме каузата НДСВ 2001. Даже днес се каза - да, ние ще работим за тази кауза, обаче бихме се съгласили да работим само ако ние сме на върха. Ние ако сме политическо ръководство, ние ако сме министри, при тези случаи, ние ако назначаваме наши кадри. Тоест един политически клиентелизъм, който ние не може да го приемем. Царят отдавна го е отрекъл и много пъти даваше сигнали това да се промени. Самият конгрес е органът, който даде изражение на тези настроения. Извинявам се на всеки един от тях, ако не ни е разбрал правилно, но би трябвало да разбере правилно тези 3 хиляди човека, които бяха на конгреса и си казаха думата. Ако възникнаха някакви проблеми, те възникнаха точно тогава, когато тръгнаха да се гласуват постовете в политическото ръководство.

Все още. . .

Значи не политиката на НДСВ, не бъдещото развитие на партията, а когато трябваше да се избират нови партийни ръководители.

Все още има спор, има две позиции най-малко поне за този отминал форум, но не може ли да се постигне наистина компромис. Тъкмо лидерът ви е човекът, който говореше за диалог, за консенсус, когато преди 7 години се върна в България. Наложи, опита да наложи подобен дух в родната политика и изведнъж се оказа, че ето, лицето на либералите, една от либералните формации у нас, Симеон Сакскобургготски, предлага изключване?

Така е. Даже и днес пак разговаряхме с него. Той се чувства много. . . тежко преживява тези неща, но все пак 6 месеца са предостатъчен срок. Той подава няколко пъти ръка. Няколко пъти на лични разговори ги е викал и е водил с всеки един от тях по няколко пъти. Но в края на краищата се оказва, че няма помирение със ситуацията. Значи хората казват - ние искаме отваряне на НДСВ, разкапсулиране, да не се седи по кабинетите, да се ходи по места, да се разговаря. Тази политика, която се прави, да стига до хората. А не можем да го преодолеем това по този начин, по който се действаше досега.

Едва ли обаче само тези петима членове на НДСВ имат вина за политиката на НДСВ или поне хала, до който е докарана партията, ако съдим по последните изборни резултати. Примерно и вие сам неведнъж сте коментирали, така, позициите на НДСВ в управлението и включая в тази тройна коалиция. Това вече е една колективна отговорност на цялото ръководство - стои ли в тази коалиция, какви позиции взима, колко губи от доверието на хората.

Ами, доверието на хората се губи, когато не се работи достатъчно. Значи, ние си даваме ясна сметка, че най-вече една част от народните представители, една част от хората в изпълнителната власт просто са си намерили място да съществуват, да получават някакви добри заплати и да трупат трудов стаж. Това не е достатъчно, ние си даваме ясна сметка и това отблъсква хората и това ни води до тези недобри резултати. Нашата оценка след направения анализ е ясна. Значи, ние не сме доволни от това, което постигнахме, и търсим причините вътре в нас. Значи, колективната отговорност е колективна безотговорност, стара...

Е, така де, ама сега бяха изключени едни хора, трима в жалби съдебни заради регистрацията на конгреса, така, основно с това бяха свързани мотивите. Атанас Щерев заради винаги сериозно критичната си позиция. Да не коментираме, така, Пламен Панайотов.

Да, аз не бих искал индивидуално да се коментират. Мотивите бяха казани, дадени. Не бяха оспорени от никой от тях. Те присъстваха. Единствено, според мен и както се показват, ако щете така да го кажем, в кавички, по идеологически причини, д-р Щерев каза, че напуска, защото той винаги е изразявал мнението си за по-десни действия на НДСВ. Но останалите хора не изразиха идеологически различия. Значи, когато няма идеологически различия, остават въпросите какви са тези различия? От къде се пораждат? И пак се връщаме на думата политически клиентелизъм.

Но другото тълкувание на случващото се, ето безспорно доказателство за ситуацията в НДСВ, царят казва, всички гласуват без да коментират.

Е, не е така. Значи, разбира се, че царят кара влака на НДСВ. Разбира се, че проектът НДСВ е негов и партията, създадена 2001 г., е негова. Но всичко това продължи в дебати няколко часа и накрая се гласува. Нали, не забравяйте това, че накрая се гласува и се гласува...

Да де, вие сте дебатирали изборите...

И се гласува 30:8:5. Тоест, имаше и "за", имаше и "против", имаше и "въздържали се". Какво по-демократично в една партия от това? Но аз искам да се върна и на едно сравнение, ако позволите. Преди малко колегата Свинаров, което направи, нали, че, той казва ние не сме пионки, нали. Сигурно, всички ние не сме пионки. Всички ние израснахме може би в политиката в продължение на тези 7 години. Но не дотам, че да се чувстваме царе и да бъдем царе на шахматната дъска. Значи, пионката може да израсне до офицер, до топ, но цар - не.

Да де, но, г-н Кътев, със сигурност би ви било неприятно, ако заради това, че сте изразили ваша позиция, която отстоявате от години в пленарна зала, пред медиите или къде да е другаде в публичното пространство, бъдете санкциониран? Атанас Щерев според мен беше предложено изключването му точно заради такива масови изказвания.

Значи, самият Атанас Щерев си каза, че не се чувства комфортно в групата, че не споделя политиката...

Това да...

... и с удоволствие ще я напусне, което му прави чест, и него лично го разбирам. Лично го разбирам и приветствам един такъв човек, който в края на краищата казва, ОК, да, аз не искам да бъда изключен, аз сам напускам, защото не съм съгласен с вашата позиция. Това е морално и честно. Но следващата стъпка, морална и честна, и на него, и на останалите колеги, както преди години го повтаряха, е да напуснат парламента. Да не подменят вота, защото те са избрани от НДСВ, от квотата на НДСВ, от листата на НДСВ и хората симпатизанти на НДСВ. Не на някакви имагинерни и бъдещи формирования, които се правят. И хич да не се правят те, че съвсем били изненадани и не чули. Много добре се знае, обществена тайна е, че се подготвя създаването на нова партия, на нова парламентарна група. Ходи се и се чука по врати на партийни централи, сондират се мнения...

Г-н Свинаров ви опроверга, че няма такава подготовка.

Е, да де, ама не е точно така.

Вие имате такава информация, че...

Ще видите след съвсем кратко време. Ами, естествено, то е обществена тайна. В съвсем кратко време ще видите, че това ще се случи. И ОК, щом така са решили...

Не рискува ли НДСВ прекалено много стабилността, така, на управлението? Не се знае до утре колко души ще напуснат групата?

Много добре се знае.

Колко души ще напуснат групата?

Колкото са я вече напуснали, доколкото знам, 11-12.

Толкова ще остане бройката?

Плюс минус един-двама не нарушава баланса в коалицията. Ние сме лоялни коалиционни партньори и в никакъв случай няма да правим трусове, които да идват от нас. Така че в това отношение проблеми на правителствено ниво няма да създаваме, нито пък желаем.

Много пъти се е коментирало, че част от тези хора точно, които бяха изключени, които напуснаха НДСВ, те са свързани с назначенията на голяма част от кадрите на НДСВ в изпълнителната власт, на различни нива на управление в държавната администрация. Какво да чакаме сега? Лидерът ще предложи и там ли промени?

Вижте и това е обществена тайна. Може би и това е един от главните въпроси, които, така, тези хора, които бяха изключени, не искаха да приемат. Че просто се отнема този ресурс, който според нас се боравеше с него неправилно и, пак казвам, така, на едни принципи, които са далеч от либералните и от морала, който все пак царят 2001 г. възложи на партията при създаването й. Така че съвсем логично е ние да прегледаме и банката кадри, и назначенията, които ги има във вертикала и в изпълнителната власт, и в други структури. Това предстои да се направи и бъдете сигурни, че ще го направим, безкомпромисно.

Добре де, ама ето, ако някой областен управител или заместник-министър си върши добре работата, само защото е бил назначен или посочен, препоръчан от Пламен Панайотов, вие го смените, това няма ли веднага да се определи като царска чистка в изпълнителната власт?

Това няма да се случи, аз ви гарантирам. Пак ви връщам към 2001 година, когато...

Помните се, НДСВ, да...

... в тия времена се говореше, че има поредната синя метла, поредната червена метла. Тогава се говореше жълтата метла идва. Тогава царят забрани категорично да се предприемат такива реваншистки действия от наша страна. Т.е. ние нямаше и на кого тогава и да си отмъщаваме, но по принцип това е чуждо на нашите действия. Аз мога и да кажа, като областен управител тогава, почти никакви промени не съм направил в кадрите, които заварих, и това беше и на национално ниво.

Т.е. и сега сте готови за всяка промяна да имате аргумент - свършена работа...

Разбира се. Значи ние затова ще направим и анализ, и преглед на тези кадри. Но в никакъв случай не може да толерираме хора, които са работили против, даже и по време на изборите, против партията, против партийните кандидати, наши на НДСВ, одобрени или коалиционни, за някакви свои или други неща. Това...

Най-любопитният въпрос обаче е позицията на министрите ви. Кога политическият съвет ще вземе едно такова решение да предложи на премиера, ако реши, разбира се, ревизия на лицата, имената в Министерски съвет?

Такива действия не предстоят и няма коментар от наша страна, пак казвам, ние сме хората, които наложихме коалиционна култура в България. За 7 години България се управлява коалиционно, управлява се с едни либерални бюджети - 7 години, даже за това и БСП си имат ядове донякъде, че ги обвинява техният електорат, че провеждат дясна политика. Но тя в никакъв случай не е дясна, тя е либерална, която гарантира устойчивостта на България, разбира се, не с такива резки скокове напред или назад, но устойчиво и бавно, стъпка по стъпка напред.

Аз ви попитах за Даниел Вълчев, за Николай Василев, хората в изпълнителната власт.

Пак казвам, в правителството има определен брой министри, цял Министерски съвет, има си формули, по които е съставена тази коалиция, начини, по които се коментира тя. Пред НДСВ този въпрос, за промяна в правителството, не стои и ние няма да предизвикваме такива искания.

Т.е. няма да ускорите по принцип приказките, че скоро предстои ремонт на кабинета.

Значи, ремонтът на кабинета предстои в момента, в който премиерът предложи на коалиционните партньори такова решение. Тогава естествено се сяда на масата и се разговаря, но...

Ако във времето го погледнем, вашите планове как стоят? До Нова година твърдо "не", защото бюджет, данъци и т.н. - важни, важни задачи, които не трябва да бъдат свързани с трусове, а после може да се мисли...

Уважаема госпожо, не ме вкарвайте в капан, аз не съм премиер на България, аз съм член на НДСВ и народен представител.

Политическата логика го налага това.

Политическата логика преценява премиерът. Когато той реши, че има нужда от този ремонт на кабинета, ако реши, ние сме насреща. Но ние няма да сме хората, които да предизвикаме поради наши вътрешно-партийни проблеми, които да решаваме, трусове или някакви промени в правителството.

Това беше много важен анонс и за слушателите ни. И съвсем на финала, така, вие сте работил с тези хора, които днес напуснаха, голяма част от тях, колегите ви, които бяха изключени снощи...

Да, но не и лавина, нали, все пак лавина е нещо по-сложно, така и по-голямо.

И като започне така през половин час да изтича информация за поредица оставки...

Може би и така е планирано, сега това е въпрос на пиар стратегия и на политически ходове.

Това провиждате вие, но така или иначе за снощното гласуване, което беше амблок, вие така с открито сърце и за всички ли гласувахте абсолютно убеден в нуждата те да бъдат изключени. Имаше ли наведена глава от ваша страна или напротив?

Не, с облекчение, защото в края на краищата това трябваше да се случи и по-добре е, така, един ужасен край, отколкото един ужас без край, както казват някои хора, но просто това трябваше да се случи. След като няма взаимодействие, в края на краищата и партиите са едно семейство, като няма разбирателство има и разводи, има и напускания. Не сме първата партия, даже и пак с една корекция, и в малкия коалиционен партньор - ДПС - и там е имало случаи на напускане, на изключване, мога да ви припомня...

В по-далечно минало.

Но, в по-далечно и по-близко, и там се освобождавани министри, които след това са отивали в друг отбор, които са се кандидатирали за кметове, пък битки... Но това е политиката в края на краищата. Но болезнен е въпросът, да се надяваме и сме сигурни, че ще го преживеем и за нас най-успокояващото е, че голяма част от структурите по места ни подкрепят и това ни дава сила и увереност, че ще се справим. И поредната така мисъл, че НДСВ загива, за пореден път, пак няма да се сбъдне.

Ваша прогноза-обобщение. Ние ще следим, разбира се, реакцията на местните структури на НДСВ, онова, което те изпращат, като сигнал от страната. Близките дни това ще се случва със сигурност. Обобщение, с което слагаме...

Да, само едно изречение. Значи това ще проличи в бъдещите общи събрания, които ще има по общини, които предстоят в близките дни да се направят. Там ще бъде...

Започват тези събрания.

Започват събранията, те изпратиха анкетните карти, които им искахме за оценките, така че знаем пулса по места.

Дано да не наказвате инакомислещи, а само за лошо свършена работа да бъдат санкционирани тези структури в страната. Благодаря ви за това интервю. Олимпи Кътев в "Денят" на "Дарик".

И аз.