Няма конкретни данни колко пари ще бъдат спрени от ЕК
Няма конкретни данни колко пари ще бъдат спрени от ЕК / netinfo

Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в София - в "Седмицата" на Дарик радио

Защо Европейската комисия спира субсидиите за България? Пряко по телефона търсим ръководителя на представителството на комисията в София Зинаида Златанова, здравейте.

Здравейте.

Колко са всъщност всичките спрени пари? Аз пробвах да ги събирам, обаче пишат най-различни работи. Значи, колко са спрени по ИСПА за трите пътни проекта?

Здравейте отново. Напразно сте се опитвали да ги събирате, защото в момента няма никакъв начин да се каже точно каква сума ще бъде блокирана, тъй като се касае и за бъдещи плащания, които ще бъдат заявявани в следващите месеци от българска страна към Брюксел.

Тоест от заявеното до. . .

В момента такова изчисление не може да се направи.

А от заявените до момента поне може ли да се направи изчисление? Поискали сме ги и те ни ги спряха. За какви пари става дума?

Не, не е възможно това.

Добре, а тогава откъде идват цифри? Че по ФАР например, по финансовия меморандум за 2005 - 80 милиона евро, за 2006 - 200 милиона. Значи, излизат 280.

Ами, знаете ли, аз лично не съм видяла в кореспонденцията между Брюксел и националните власти, която поне е достъпна за мен, да има споменатите цифри. Предполагам, че това са изчисления приблизителни, които се правят от ваши колеги, разбира се, за онагледяване на ситуацията.

От това, което четох, има две обяснения защо е, защо са спрени парите. Едното е, че Брюксел е просто лош, заяжда се за табелки и оставки, ако цитирам вестник "Стандарт". Другото обяснение е, че ние сме лоши и не сме си организирали как да усвоим средствата. Кое е обяснението?

Знаете ли, не става дума за някакъв вид емоции. В случая става дума, че средствата по европейските предприсъединителни структурни фондове се управляват по много ясно разписани конкретни правила и процедури. Когато има дори и съмнение в правилното спазване на тези правила и процедури, тогава, разбира се, Европейската комисия е длъжна при всеки един случай да защити финансовия интерес на общността. И мога да ви кажа, че ще го прави винаги и когато се налага.

Добре, но при нас излиза, че България има системен проблем.

Аз не бих казала така. Все пак тези три случая следва да се разглеждат отделно един от друг, като отделни случаи. Конкретните проблеми ще се отстраняват конкретно за всеки един от случаите. И, надявам се, в сроковете, които комисията даде, ще бъдат отстранени всички недостатъци и ще се възстановят плащанията в най-скоро време.

Какво най-общо трябва да направи, или избройте три неща, които трябва да направи България, за да отговори на изискванията на Европа за парите?

Пак казвам, това са отделни случаи, които имат отделни нередности и недостатъци, които са допуснати във всеки конкретен случай, във всяка конкретна програма и дори във всеки конкретен проект. И действително това, което на мен ми се иска да вярвам, че ще стане, е, специално по програма ФАР, че до 31 март, в срока, който е даден от Европейската комисия, от Генерална дирекция "Разширяване", действително българските институции ще успеят да се справят с отстраняване на всички бележки, дадени в писмото. Смятам, че това ще е доказателство за капацитет от страна на България да управлява средствата.

По-зле ли е България от другите? Орешарски твърди, че са открити 12 хиляди нередности в европроекти за миналата година в целия съюз. На тоя фон ние сме нищо.

Не бих спорила с министъра на финансите по тази цифра, тъй като в момента аз не мога да кажа друга. Но да, както беше казано и преди, това, което се случва, е стандартна мярка, предохранителна мярка при съмнения и откриване на нередности с боравене със средства на европейската общност. А прилагани са такива процедури и към други държави, специално частично суспендиране на средствата имам предвид, от новите страни членки, като интересното е, което трябва да се знае, че на тях също им е бил даван едномесечен срок за отстраняване на нередностите и те винаги са се справяли. Затова казвам, че е важно и България да се справи в дадения срок.

Тоест, ако се справим, ще сме като другите, ако не се справим, значи сме по-зле.

Ами, може така да се каже.

Виждате ли връзка на спирането на парите с обявените след това от премиера Станишев нови декларации за конфликт на интереси?

Аз не бих си позволила да коментирам действията на министър-председателя. Мисля, че е редно да оставя това на вас или, разбира се, на самия него най-вече.

Чух в частни коментари включително обяснението, че Брюксел всъщност никога не е имал намерение да дава на България тия пари и че сега търси под вола теле, за да не ги даде.

По никакъв начин не може да бъде разглеждана ситуацията в този смисъл. Средствата са част от договорената финансова рамка, която, в която има място за средствата на всяка една страна членка. И системите за управление и контрол на тези средства са абсолютно едни и същи за всяка една от страните-членки на Европейския съюз, както и контролът от страна на органите на Европейската комисия и другите европейски институции, които имат грижата да следят за правилното изразходване на парите, е абсолютно един и същ за всяка една страна членка, т.е. аз не бих казала, че по никакъв начин България е третирана различно.

Накрая, това ще е и преход към следващия ни разговор с шефовете на фонд "Земеделие", да кажете вашата гледна точка към спрените пари по САПАРД? По една от мерките на САПАРД.

Не бих могла, именно, да, не бих могла да кажа нещо по-различно от това, което досега. Надявам се, че изпълнителната агенция ще се справи, фонд "Земеделие" ще се справи също така в необходимите срокове с отразяване на бележките и. . . с отстраняване на нередностите. Пожелавам го това наистина да се случи на колегите.