Няма да изпращаме самолети в операцията срещу Либия
Няма да изпращаме самолети в операцията срещу Либия / Sofia Photo Agency
Министърът на отбраната Аню Ангелов в „Седмицата” на Дарик – 26.03.2011
39965
Министърът на отбраната Аню Ангелов в „Седмицата” на Дарик – 26.03.2011
  • Министърът на отбраната Аню Ангелов в „Седмицата” на Дарик – 26.03.2011

Министърът на отбраната Аню Ангелов - гост на предаването „Седмицата" по Дарик радио:

Ще участва ли България във военната операция срещу Муамар Кадафи?

Всъщност това са три операции, нека да ги отделим така, на НАТО. Едната е хуманитарна помощ. Втората е налагане на оръжейно ембарго срещу Либия. И третата - затваряне на въздушното пространство на Либия чрез зона, забранена за полети.

Питам за третата, после ще се върнем на другите две?

За третата вече има решение на Северноатлантическия съвет, има издадена директива и би трябвало днес да започне изпълнението на налагането на забранена за полети зона от страна на НАТО, като натовска операция. В същото време ще се водят две операции за известен период от време. НАТО в момента обсъжда изцяло поемането на управлението на операцията относно налагането на зона, забранена за полети. Всъщност ние няма да участваме в тази операция. Няма да даваме български самолети да участват в операцията.

Защо?

Има няколко причини. Едната от тях е, че тя е специфична операция, в която българските ВВС не са участвали досега и нямат необходимия опит в това отношение. И от техническа гледна точка, българските самолети са съветско производство, каквито са и самолетите на Муамар Кадафи. При това положение понякога визуалното опознаване на български самолети, които участват в подобна операция, от други самолети на коалицията, които са, знаете, те са около 4 вида, добре познати на всички съюзници в НАТО, би могло да се стигне до нежелани сблъсъци между български самолет и други самолети.

Може да свалят български самолет останалите натовски...

Би могло, освен това...

... самолети, мислейки ги за либийски.

Освен това, ние наистина сме в договор, с който осигуряваме военновъздушните сили с нова апаратура, която е съвместима с НАТО, за "свой-чужд", но все още не сме завършили този процес.

Тоест, България няма да участва във военната операция срещу Муамар Кадафи, защото не може, а не защото не иска?

Защото и не иска, това е все пак въпрос на политическо решение. Ние считаме, че... и от политическа гледна точка имаме възможности да... и бихме участвали, и ще участваме в налагането на оръжейното ембарго и в хуманитарната операция.

Грешка ли е според България, като политическа оценка, военната интервенция на НАТО в Либия? И ако това е така, защо България не наложи вето върху такова решение...

В никакъв случай.

... тъй като те се взимат с консенсус тези решения.

Не, не става въпрос за наша политическа оценка по отношение на операцията на НАТО. Нашите представители участват активно във всички заседания на Северноатлантическия съвет, във вземането на решения, и нашето политическо виждане е, че тази операция е необходима, за да може именно да се изпълни резолюция 1973. Смущения имаше в началото с оглед на това, че това беше всъщност операция и все още продължава тази операция по налагане на зона, забранена за полети, на една коалиция от желаещи, на няколко страни, а не натовска операция. Ние настоявахме единно командване на операцията във всичките й форми, в каквито тя би могла да се провежда. Аз в началото подчертах, че сега се водят много интензивни преговори и очаквам днес или утре най-късно да се вземе решение и по отношение на превръщането на тези две операции, обединяването им в една операция на НАТО.

Тоест, сега аз продължавам да не разбирам. България не иска или не може да участва? Защото, ако не иска, значи смята, че тази операция е грешна като политическа оценка

Не, не е задължителен такъв извод в никакъв случай.

Ако е само, че не може, тогава е много интересно защо премиерът казва преди почти седмица, че той не би пуснал наши летци в подобна авантюра. Демек, ние можем да ги пуснем, даже с вашите възражения, които казахте.

Аз ви казах изрично, че нямат, нашите ВВС нямат опит от провеждането на такива операции. Нито са участвали в Ирак, нито са там, където имаше забранена за полети зона, нито в Косово и над Сърбия.

Kакъв знак може да даде тогава България, че не е на принципа, браво момчета, вие ходете, трепете се, вие мрете, ние сме по принцип "за", но не участваме.

Вижте, когато политическото ръководство на НАТО обсъжда дадена военна операция, то винаги взема предвид кои държави в НАТО имат най-добрите и уникални, бих казал, способности за провеждането на една или друга операция...

Ние каква уникална способност имаме?

Ние в случая нито имаме възможности и подготвен екипаж, нито пък, както казах, за затваряне на въздушно пространство над определена държава, нямаме такъв опит. Това едно. Второ, пак подчертавам, много е важно да се знае, че въпросът не стои, политически ние никога не сме взимали решение за това, че каквато и да е операция, било то на коалицията, било то на НАТО, е политически погрешна. Такова политическо решение българското правителство не е взимало. И от тази гледна точка ние подкрепяме тези две операции изцяло.

И как ще я подкрепим тази операция? Ние как точно, какъв принос ще даде България? Няма ли някакъв символен, вие сте много опитен военен експерт също, някакъв символ, да изпратим войници някъде, да осигурим в базата инженерна подкрепа? То може да
нямат нужда от нея, но, вижте, скандинавски държави изпратиха по един, по два самолета, изпращат хора. Държави дадоха бази. Германците дето казват, че няма да участват, дават и те логистична подкрепа с база. Някакъв символ от България, че смята, че този човек, Муамар Кадафи, който държа десетилетие българските медицински сестри, обвинени несправедливо в заразяване на деца със СПИН, трябва да падне, трябва да си отиде и да спре да изтребва народа си? Какъв символ ще даде България?

Аз ви казах, че твърдо решение на българското правителство е да не изпращаме самолети, участващи в налагане на зоната, забранена за полети над Либия. Това е факт към момента. В края на краищата всяка операция се провежда по конкретен план. Този план предвижда точно определени сили и средства, които би трябвало и могат да участват в дадена операция. Затова и ние сме дали нашата фрегата да участва в налагането на оръжейното ембарго над Либия, на море.

"Дръзки" заминава?

Разбира се, че заминава, да.

Петнадесети април обаче, прочетох някъде. Това какво означава, че и според нашите сметки, и според сметките на НАТО Кадафи ще си е на власт до 15 април. Военните действия ще се проточат дълго. Прогнозите за коментар в "24 часа" от началото на седмицата, за 6 дни ще бъде смазан Кадафи, са нереалистични. Това ли показва фактът, че се готвим в средата на април да пратим...

Никой няма и никога не е имал за задача и резолюция 1973 не изисква да се смачка Кадафи. Всъщност, резолюцията е относно защита на цивилното население от нападенията на режима на Кадафи, над собственото си население. Това е целта на тази операция. Целта на тази операция не е сваляне на Кадафи. Тя някъде прозира зад определен параван, но все пак резолюцията на Съвета за сигурност има точно определени параметри. Така, ние ще участваме в морската блокада по налагането на оръжейното ембарго над Либия. Ще участваме с една фрегата и това е фрегатата "Дръзки". Вчера съм подписал заповед...

Това е белгийската фрегата, която взехме на старо от тях?

Да, тип "Вилинген", те са две такива фрегати, един минен ловец, които сме взели втора ръка. Тя е сертифицирана за участие в такива операции. Необходимо й е определено време за подготовка, от една страна. Надявам се следващата седмица Министерски съвет да вземе политическото решение. Аз съм изпратил вече съответния доклад до Министерски съвет.

Това е нивото, на което ще се вземе решение. Народното събрание не се налага да се занимава.

В случая не се налага, тъй като това е операция на НАТО, тя ще участва в операция на НАТО.

Колко моряци ще заминат с фрегатата?

Общо до 160 души. Така се пише, до 160 души. И освен това при определението на плана на операцията от НАТО, от върховния главнокомандващ в ШЕЙП, всъщност целият лист от способности, които са необходими за провеждането на тази операция, за нейното начало, което тя операцията вече е в ход, е запълнен от сили и средства на други държави. Ние обявяваме официално, че ще участваме. Това означава при една последваща ротация, обикновено те ще се ротират на около месец, участие на отделни кораби в операцията, след което те що отидат...

Тоест, "Дръзки" ще отиде за месец, после ще бъде освободен от участие в операцията, ще бъде заместен от кораб на друга държава? А какво правят...

Не, по-правилно е да се каже, че "Дръзки" ще замести кораб на друга държава, когато се включи в операцията.

А ние освен с кораба? То идеята за ротация е, че сега пращаме кораба, после ни освобождават кораба. Вероятно има и технологични причини за това?

Решението на Министерски съвет, което съм предложил като проект, ще включва до 3 месеца участие на тази фрегата в операцията, тъй като самият план на операцията предвижда ориентировъчно около 3 месечен период.

Деветдесет дни е, нали?

Да.

И не се гледа отвъд това?

Не.

В момента.

Сега не се гледа, но има една международна конференция, в която ще участват страните-членки на НАТО, страни от Арабската лига, които участват в операцията, която ще се проведе в Лондон, вторник, и там ще се определи какво всъщност трябва да се прави след евентуалното налагане на зоната, забранена за полети, и ембаргото, и възстановяването на самата държава, как тя ще се развива в бъдеще.

Кой ще бъде в Лондон от България, външният министър?

Министърът на външните работи, да.

Медицинските екипи в хуманитарната операция в Либия, българските, отвън или отвътре границите й ще бъдат?

Засега няма точен план. Има една концепция на Европейския съюз как да осъществи хуманитарната операция. Много зависи от необходимостите, които ще очертаят Червеният кръст, различните агенции на ООН, които работят точно там...

Аз ви питам, защото вие казахте - няма да отидат вътре в Либия. Това беше, разбира се, в друго време.

Засега няма...

Е, без да е започнала операция.

Но засега те и никъде не отиват. Ние сме изразили само готовност, НАТО по отношение на хуманитарната помощ може би ще се ограничи само във въздушен и морски мост, т.е., ако се налага изтегляне на граждани на други държави, които искат да избягат от Либия, или пък на самите либийци, вероятно в това ще се заключава и операцията на НАТО. Що се касае до операцията на Европейския съюз, която се предвижда, за която казах, че беше приета концепция онзи ден, тя вероятно ще включва и развръщане на военнополеви болници.

И те ще бъдат логично на територията на Либия, в районите на бунтовниците.

Не. Те могат да бъдат на територията на Либия едва когато, по мое мнение, приключат активните действия, т.е. сега засега поне те нямат и достъп до западната част на страната. Имат достъп до източната част тези агенции на ООН, така че вероятно военнополевите болници, тъй като и бежанските лагери са на практика извън територията на Либия, на границите на Либия с Египет и с Тунис, вероятно там ще се включат и усилията на хуманитарната операция на Европейския съюз...

Въпросът е, че България не е твърда в решението си, че българин няма да стъпи в рамките на такава мисия на либийска територия. Защото те, хората, ги бомбардират, Кадафи, там вътре, нали, не в Тунис.

Ние можем да вземем решение, когато има определен план на дадена операция. Сега такъв план няма, има само концепция, подчертах. Как ще се планира операцията от съответните органи на Европейския съюз, ние това не можем да го кажем сега, затова и нашите решения... няма решения за изпращане. Има само готовност да се изпрати.

А нашата позиция каква е, като отиваме...

На какво?

... в Европейския съюз и гласуваме какво да се прави, обсъждаме, ние какво смятаме, трябва ли да се изпратят, първи вариант хуманитарна мисия, втори вариант, англичаните говорили, според публикации от западната преса от тази седмица, и за военни на територията на Либия, за сухопътна операция. Ние какво мислим, българите?

Да. Всякакви спекулации могат да се правят, но ние трябва да изхождаме от международноправната норма. В случая резолюция на Съвета за сигурност изключва категорично окупация, т.е. навлизане на сухопътни войски на територията на Либия.

Това значи ли, че България е потъпкала международното право, като е участвала в коалицията срещу Саддам Хюсен, където нямаше резолюция, пък наши военни отидоха там.

Не знам защо ме връщате в историята.

Не, в смисъл да се ориентираме.

Аз сега съм министър на отбраната.

Да, ама каква е оценката ви?

И сега ви казвам какво е моето мнение.

Тогава България сбърка ли?

Не само моето мнение, но и на всички държави, на официалните представители, които участват и в коалицията, и в НАТО, е, че не става въпрос за сухопътна операция. Такава сухопътна операция нито се планира в НАТО, нито се планира и от коалицията на желаещите, а всеки един може да изказва различни мнения.

Да, очевидно е, че в ООН не може да се постигат съгласия за такъв тип операции, само че изглежда, че се прилага двоен аршин. Що Саддам ще го гоним до дупката му в Тикрит без резолюция на ООН, а Муамар Кадафи, който прави подобни неща на тези, които е правил Саддам, да не го гоним до неговата дупка в неговия роден град?

Нали не отричате, че всеки трябва да се учи от уроците на историята?

Тоест вие казвате Ирак беше грешка?

Аз не казвам, че Ирак беше грешка, но трябва да се поучим от това, което стана в Ирак. От това, че не можа... даже в рамките на НАТО не можа да се постигне съгласие и там беше такава коалиция от желаещи. Преценката е била тогава такава, че се е взело решение и мисля, че и от никой не беше оспорено - нито от една институция в България, за участието на България в Ирак.

Но за Либия сегашните управляващи смятат, че такъв модел не трябва да се прилага?

По принцип всяка коалиция за желаещи, които участват във военни действия, е много добре да имат ефикасен политически орган, затова когато аз говоря, че има неясноти в тази коалиция, ето сега тепърва те се сетиха, вече след 6-7 дни от операцията, че трябва да има някакъв политически орган, и по думите на президента Саркози такъв трябвало да бъде от 11 държави...

Ние говорим за...

... външни министри...

... те се сетиха, т.е. те и ние, ние сме различни.

Ние не участваме в тази коалиция по никакъв начин, на желаещи, говоря за сега.

Добре де, Бойко Борисов казва, пак мисля, че в края на миналата седмица, началото на тази, те трябваше да ударят още, когато Кадафи плени българките. Тогава пак ли така щяхме да разсъждаваме, ако се беше оформило обществено мнение, че това е един диктатор, в световен план, който трябва да бъде преследван, пак ли щяхме да го сучем и въртим и да казваме - абе сега без резолюция на ООН, пък всички да се съберат в НАТО и тогава да решим, ако бяха решили... Те сега решиха... нали, на те говорим, за французите, примерно, и англичаните, и американците, пък те сега решиха да помогнат на либийците, които бомбардира Кадафи. Ако както казва Бойко Борисов бяха решили да направят същото за нашите, пак ли така щяхме да разсъждаваме?

Не съм чувал дори, че България е поискала по някакъв начин някаква коалиция от желаещи да бъде създадена, да се нанесат удари, по онова време, срещу Либия. Спомням си, че тогавашните правителства говореха за т.нар. тиха дипломация, а тихата дипломация изключват такива удари.

Грешка ли беше тихата дипломация срещу...

В края на краищата наистина след толкова мъки нашите съграждани бяха освободени и може би би могло да бъдат освободени значително по-рано, но когато резултатът е...

Е, резултатът беше...

Има една немска поговорка... Това означава, че когато краят е добър, всичко е добро.

Е, ако е гуд изтезанията, през които минаха...

Разбира се. Аз говоря за края...

Ако е гуд парите, които загуби и плати България...

Говоря... Не, не.

Ако е гуд напрежението в обществото.

Аз говоря за края, за края, за крайния резултат. Все пак всички те са...

Ами, тогава...

Е България...

Тази логика предполага, че може би пък не трябваше да се напада сега Саддам с тези самолети. Пак тиха дипломация, в смисъл...

Защо се връщаме на Саддам. Нали обсъждаме Либия...

А, извинявайте. Кадафи. Понеже много си приличат.

А, Кадафи?

Да.

Не бих казал, че си приличат, защото си спомняте, че...

Ами, единият пуска газово оръжие над Халабджа...

Не, не само това.

Впрочем преди седмица го отбелязаха.

Ако си спомняте...

Собствените му граждани.

... нападна независима държава, обяви я за своя провинция, става въпрос за Кувейт, от Саддам. Води многогодишна война с Иран, с хиляди, хиляди жертви. Все пак това не може да се каже за Кадафи.

За Кадафи трябва ли да изброяваме какво е правил, къде е пращал самолети с терористи, кого е пленявал? В смисъл, може би не са едно към едно, ама имат доста прилики.

Имат, разбира се. И двамата са сатрапи, и двамата са тирани, и двамата са авторитарни режими. Това е факт.

Става дума, че ако е бил верен подходът на тихата дипломация с българите, не трябваше ли този подход да се приложи и сега?

Не бих искал като министър на отбраната сега да правя анализ на нашите предшественици. Историята ще даде отговор на вашия въпрос.

Авантюра ли е операцията в Либия, г-н министър, или тя е нужна и правилна? Цитирам ви две оценки в рамките на девет часа, които излязоха от българското правителство.

Аз мога да кажа само, че нанасянето на удари преди да има каквото и да е политическо решение по Либия и започването на изпълнението на резолюцията на Съвета за сигурност беше необходимо, защото, както знаете, войските на Кадафи бяха пред Бенгази. Наричат го крепост на опозицията, на силите, прогресивните сили в Либия, така че ако беше овладян Бенгази, след това вече щеше по съвсем друг начин да изглежда политическата обстановка в Либия.

Употребихте пак трето лице, наричат. Ние наричаме ли Бенгази и опозицията там тези неща, дето ги изброихте, или всъщност това са част от хората, които са измъчвали, несправедливо обвинявали българите?

Е, все пак този преходен национален съвет и Европейският съюз, и страните-членки от НАТО признаха, че е легитимно да се водят преговори с него, а той става изразител на много хиляди либийски граждани, и милиони либийски граждани, които искат да се освободят от Кадафи. От тази гледна точка аз не виждам пречка да се водят и разговори, и да се счита, че този преходен национален съвет може да върви към демократични промени в Либия. От тази гледна точка според мен... вярно е, че там има един министър на правосъдието, който беше министър на правосъдието, който на практика ръководи съдебната система в Либия, и също така и други представители, но такава е ситуацията в момента, че ние трябва да имаме връзка и да говорим с представители на либийските граждани, които искат да се освободят от Кадафи.

Имате ли информация, редакторът на предаването Теодора Симова, ми казва, че... се цитира "Фокс нюз", че Съединените щати са започнали и сухопътна операция в Либия?

Нямам никаква информация в това отношение.

Добре, ние сега ще потърсим в рамките на този разговор да видим, но България се обявява против такава.

Аз казвам в момента, към този момент стриктно се изпълнява резолюция 1970...

Какви са прогнозите на военните, г-н Ангелов? Честно да ви кажа, аз нямам чак такива експертни познания, ама не ми звучи много реалистично, че само с едни самолети, като прелитат и бомбардират, ще се реши въпросът с диктатора на Либия, а няма да се повтори трагедията с Милошевич.

Решението в Либия е функция само и единствено на либийския народ. Според мен налагането на каквито и да са форми отвън, в края на краищата много трудно намират своето решение в бъдеще. Следователно ние, НАТО създава и съответно и коалицията засега също, създават условия това да се случи. А отговорност на самия либийски народ, на либийските граждани е дали искат да ги управлява, да продължи да ги управлява Кадафи или не.

Защо в случая например с Милошевич се държим по един начин, в случая със Саддам се държим по друг начин? Кое трябва да бъде правилното, от военна гледна точка, поведение? Когато имаш един диктатор, който унищожава системно своя народ, как трябва да се държи демократичният свят - да прелита над него, да го бомбардира, да го завардва от всички страни, включително с нашата фрегата, да влиза да го премахне?

Ако питате от военна гледна точка, има една сентенция, че войната е много сложно нещо, което не трябва да се оставя само на военните. Те трябва да са под стриктното политическо ръководство и примата на политиците.

Това, което липсваше между другото през тия...

Да. И от тази гледна точка военните могат да планират и да участват в различни операции, но отношението към дадена ситуация политическа създадена, в която и да е държава, е политически въпрос и трябва да се взима от легитимните за това органи.

Сега да ви цитирам БГНЕС, "Фокус нюз" е източникът - имаме информация, че американски военни вече се намират на територията на Либия, това е заявил в ефира на новинарския канал водещият Бил О'Райли. О.з. американският полковник Дейвид Хант отбелязал, че Пентагонът не предприема мащабни въздушни удари в Либия, тъй като на територията на страната има негови хора. Военни и агенти на ЦРУ са там вече от 12 дни, заявил той.

Е, аз говорех за забрана за окупация на страната, за мащабна сухопътна операция. Сами разбирате, че е възможно да има различни специални сили, групи, които да работят там. Но това не означава, че всъщност това е извън рамките на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Възможно е това да стане, но тук всеки спекулира. И аз като о.з. генерал, не полковник, не бих искал да спекулирам по тоя въпрос.

Защо не са подходящи български бази за удари срещу Либия? Те не са ли по-близко, като гледах картата, от някои от използваните в Северна Европа бази?

Не бих казал, че не са подходящи, въпросът е, тук е вече работа наистина на военните да определят откъде, какви бази да използват, с какви сили и средства. Това е въпрос на военните.

И ако военните кажат вашите бази стават, много са добре, ние пак не искаме или не можем?

Нека да не предпоставяме нещата. Ако наистина в някои от плановете на НАТО фигурират и наши военновъздушни бази или други, морски пристанища, естествено бихме обсъждали много внимателно този въпрос.

Защо НАТО не пое отначало операцията, а след това създаде впечатление, че протака?

Тук ще изкажа едно мнение, всъщност НАТО беше възпрепятствано да вземе своевременно своето решение. Имаше вето в Северноатлантическия съвет...

Имате предвид Турция.

Не, напротив.

А от кой беше ветото?

Ветото беше от Франция с цел да се изчака т.нар. парижка среща.

А, тоест французите, които се оплакват от това, че НАТО не е било достатъчно активно, всъщност сами са направили да не е активно.

И сега те твърдят, вчера четох, днес, тази сутрин четох изказване на Саркози, съгласно което той счита, че да, командването и контролът може да се поеме от НАТО, но политическата координация трябва да се извършва от някаква друга организация, която той смята, че това е организация на министрите на външните работи на тези 11 страни. А съгласно Вашингтонския договор върховният главнокомандващ на силите на НАТО, било то в Европа, било то в Атлантика, се управлява единствено и само и е отговорен единствено и само пред Северноатлантическия съвет, пред политическия орган на НАТО.

Има ли риск от противопоставяне на арабския свят сега, след като НАТО взима инициативата? Противопоставяне като срещу, да си послужим с думите на либийския лидер, кръстоносен поход.

Не съм съгласен с каквото и да е определение за кръстоносни походи, защото, както е известно, по времето на кръстоносните походи не е имало авиация и е трябвало да се проведат съответно сухопътни операции. Бих искал да кажа, че тук в това отношение заиграването с такива понятия естествено наливат вода в мелницата на Кадафи. Не става въпрос за кръстоносен поход, не става въпрос за сблъсък на цивилизациите в никакъв случай. Тук аз не виждам защо арабският свят би се страхувал от сътрудничество с организация като НАТО, вместо да се страхува от своите бивши метрополии.

То три арабски държави - Катар, Обединените арабски емирства и не помня коя беше...

Да, засега само това, само тези две държави...

Две държави участват със самолети.

...участват. Заявили са, че ще участват. Доколкото знам, Катар вече участва.

Трябва ли Кадафи да бъде заловен и предаден на съд за престъпления срещу човечеството?

Е, пак повтарям, че това е право единствено на либийските граждани, на гражданите на Либия да свалят своя диктатор. Засега такива са ограниченията. Не мога да кажа какво скоро би могло да се вземе като решение в Съвета за сигурност, но обезателно трябва да има международноправна норма. Това е стриктно изискване, възприето... един от трите принципа, когато се взимат решения в политическия орган на НАТО, това е регионална подкрепа, т.е. участие на арабските страни в региона, второто, това е международноправна норма и третото е да има наистина необходимост от някаква друга операция освен тези.

Да де, ама Европейският съюз, Западът настоява международните правила за съдене да се прилагат дори срещу действащи президенти. В момента не смея да...

Аз, доколкото знам, той е даден на Международния криминален съд като...

Да, и значи не трябва ли тогава да бъде осигурено с военна сила прилагането на международното право? Защо искат да хванат едни африкански диктатори например, а за Кадафи да не се прилагат тези правила?

Ситуацията е много интересна от гледна точка на това, че нямаме истинско държавно устройство, такова, каквото има в другите държави, в Либия.

Ама то не е ясно от какво да го свалят, викате вие, да го свалят. Той няма какво да го свалят, той е вдъхновител, той е никой всъщност.

Да, точно така, той нито е президент, нито е глава на правителство, и в тия условия е трудно да се вземе и съответното политическо решение.

Има ли българско оръжие в Либия отпреди случая със сестрите, вариант едно, вариант две, от след тоя случай, но внасяно през трети страни, тъй като нали нямаше оръжейно ембарго?

Доколкото ми е известно, имало е едно разрешение за износ на оръжие за Либия, но то не е изпълнено от съответната фирма.

След случая със сестрите, от скоро.

През този период, точно даже не мога да кажа, защото не е в моите функции това. Има специална междуведомствена комисия, която дава разрешенията за износ на оръжие. Възможно е да има и българско оръжие от годините, когато... това е преди 1989, когато Либия беше една от държавите, когато Кадафи беше много желан гост в България.

Има ли опасност от терористични атаки на военни обекти на българска територия като натовски, които да организира Кадафи?

Винаги има опасност по принцип от терористични атаки. Дали има сили и възможности, това според мен засега е виртуална заплаха. И най-вероятно силите за вътрешна сигурност на страната, в това число, и то беше заявено и от вицепремиера и министър на вътрешните работи, взимат всички мерки това да не се допусне.

Бившият външен министър Соломон Паси казва тази седмица в "24 часа" - пропуснахме шанса за съюз с Франция. "Стандарт" коментира, че с "Дръзки" можем да тръгнем към Шенген.

Пропуснахме шанса за съюз с Франция... Ние с Франция сме в съюз в две много важни организации - в НАТО и в Европейския съюз.

Явно това не й стигна да гласува за нас за Шенген.

Ако Франция има някакви свои политически виждания и свои политически, и не само политически, а преди всичко икономически интереси, не винаги България ще бъде заедно с Франция. Възможно е този интерес да бъде... тия интереси да бъдат и коренно противоположни.

Къде се разминава интересът на България и Франция в случая с Кадафи при положение, че изглеждаше, че доста съвпадна в случая точно с медицинските сестри?

Според мен една от основните причини е тази. Това бяха страни, които бяха поканени от френския президент и със съответното съгласие на тия държави да участват в парижката среща.

Тоест единственият проблем е, че не сме били поканени.

Сред тези страни нито е била България, нито е била Турция, нито е било... много други страни - членки на НАТО.

Ние трябва да съжаляваме, че не сме били поканени, за да станем, както казва Паси, съюз, още един съюз с Франция, или? Това лошо ли е, или е хубаво, че не ни поканиха французите? Защото едната възможност е, да разсъждаваме, даже не ни броят, като ни знаят, само един "Дръзки" имаме, не си взехме техните хубави корвети и не ни търсят. Сега ако имахме корветите техните, щяхме да ги пратим сигурно да помагат.

Не става въпрос за техните... Взаимоотношенията с Франция са достатъчно сложни, за да ги усложнявам и аз. Аз съм министър на отбраната, нека икономисти, политици от външно министерство да мислят по тези въпроси. Аз считам, че ние имаме добро сътрудничество с Франция по отношение на отбраната. Естествено не можем да си позволим да строим онези 4 корвети, които бяха предвидени в един протокол за стратегическо партньорство между България и Франция.

Там нещата са замръзнали на равнище протокол.

Не, нещата са замръзнали на... има избрана дори френска фирма, която би трябвало да почне да стои тези корвети, и стойността е огромна на четирите корвети.

Колко бяха, колко беше?

И аз, и моите предшественици министри са замразили тези преговори.

Колко пари бяха тия четири...

Не се е стигало дори до цена. Но при всички случаи цената е някъде около половин милиард лева.

А нас не ни и трябват, казвате.

А според мен няма наистина нужда все още да строим такива кораби, може би в периода след 2020 година е възможно да възникне такава необходимост, а и възможност. Въпрос е тук, решение на, баланс между необходимости и възможности.

Всъщност какви са българските възможности да се включва страната в операции на НАТО? Какво очакват от България съюзниците й? Защото ние с това поведение, ами, един кораб имаме, него може да пратим, друго не може, самолетите ни руски...

Е, не е вярно, че имаме един кораб. И тук аз...

С какво друго може да участва България в операции на НАТО?

Тук обиди към българската армия аз в никакъв случай не мога да подкрепя, които в други медии, не във вашата медия, са изказани. Това са едни момчета и момичета, които никога може би не са служили в армията, и така се отнасят към онова, което прави армията в момента.

Какви са българските възможности освен кораба?

Българските възможности са много точно и ясно определени... Ние имаме три такива фрегати. Какво значи освен кораба? Имаме минни ловци, имаме миночистачи, имаме ракетни катери. Какъв... Това, което е необходимо на България, преди всичко е за нейната отбрана. Както знаете, военноморските сили участват в определен вид операции, в "Актив индевър" точно тази фрегата участва, участва и във временната операция около Ливан "Юнимил".

Впрочем "Дръзки" беше там, нали?

Да, да, точно. Все един и същи кораб засега участва, "Дръзки". "Верни" в същото време, другата фрегата, участва в активацията на "Блек сий фор" в Черно море. ВВС със своите сили и средства, които имат в момента като способности, успешно изпълняват задачите по еър полисинг, т.е. по охрана на българското въздушно пространство.

Тук да ви попитам вярно ли е, че Румъния ще пази небето над България, а България ще охранява Румъния по вода, както пише "Стандарт" тази седмица? Това бил резервният вариант, ако България не успее да купи нови изтребители.

Няма такова нещо. И Румъния има същите проблеми като нас по отношение на въоръжението на военновъздушните сили. Миналата седмица се проведе едно съвещание в Търново на експертно равнище, на което се обсъждат въпросите как може ние да споделяме тежестите от необходимостта от запазване на съответните способности и крайно ограничените бюджети. Това е именно онази, ще я нарека с термина обединяване на усилията и възможностите и разпределяне на способностите. Това означава, че ако... както знаете, Румъния граничи с Черно море и България граничи с Черно море. Ние можем, нашите две флоти могат да си взаимодействат много ефективно по отношение на защитата на външната граница на Европейския съюз и НАТО.

Това звучи логично, ние да поемем с корабите и да инвестираме...

Не, няма, няма такова нещо.

Няма такова нещо.

Няма такова нещо, напротив, вече имаме готовност да подпишем едно споразумение за така наречения трансграничен еър полисинг. Това означава трансгранична охрана на въздушното пространство, когато силите на едната държава въздействат върху някакъв самолет нарушител или самолет, който се подготвя за някакъв терористичен акт, да продължат да въздействат и в нашето въздушно пространство, докато не бъдат поети от български изтребители, и обратно. Това е само един акт на взаимодействие. Същото такова споразумение имаме с Гърция. Подготвяме такова и с Турция, но това не означава, че нашето въздушно пространство се охранява от румънски изтребители.

Защото същото би важало, че и пък български изтребители ще охраняват румънски или гръцки...

Да. Вестник "Стандарт" е известен с това, че прави много спекулации. Тоест от две-три изречения той може да ти навърже цяла верига от действия, която той предполага, че, съответният журналист...

Тоест това не е вярно.

Не е вярно, разбира се.

Така, доколкото си спомням, от НАТО поставяха въпроса България да участва с повече хеликоптери в операции от типа на тази в Афганистан. Тоест очакванията към България от НАТО за военни способности бяха, че ние, хубаво, няма да можем да вземем самолетоносачи или последни модели самолети, които са много скъпи, но можем да помогнем с хеликоптери.

Напротив, точно това е стратегическата грешка на две правителства преди това правителство. Стратегическата грешка е, че се взема решение да се заменят хеликоптерите МИ-17 с нови хеликоптери "Кугър" и "Пантер", закупени от Франция - 18 вертолета общо. Обаче те са закупени така, че аз и който и да е министър на обраната не може да ги изпрати да действат във враждебна среда. Те нямат достатъчна...

Не могат да летят нощем, нямаха опознавателни...

Не, не могат да летят нощем, нямат системи за самозащита. Дори нямат и въоръжение. Те са чисто транспортни вертолети. Но пак повтарям - траспортни вертолети в условия, когато няма враждуващи страни, както в случая Афганистан.

Тоест ние какво ги правим в момента тия 18 вертолета?

Използваме ги.

За транспортни, не за военни цели.

Сред тях има за търсене и спасяване, използваме ги за транспорт на органи за трансплантация. Използваме ги и при такива акции, които, скоро, както виждате, участваха и самолет, и вертолет от военновъздушните сили по отношение на тази криза в Сливен. Всичко това е включено в задачите, в една основна функция на Българската армия...

Не, очакването, аз ви питах друго, то очакването очевидно в Брюксел, в щаб квартирата на НАТО е, че България няма да ги използва за транспортирания и спасявания, а ще може да помага във враждебна среда.

Е, точно това вече сега е въпрос на друга обществена поръчка, на други пари, за да могат да станат те, за да могат да бъдат приведени в състояние да участват във враждебна среда.

Правим ли го това?

Все още не, защото нямаме необходимите средства. Но това ще го правим. Това е един от въпросите, който предстои да бъде решен в нашия инвестиционен план до 2020 година.

Ще участва ли България в миротворческа мисия в Либия като в Афганистан? Докъде стига хоризонтът на подготовка на оперативно военно ниво?

Ние участваме в две важни мисии. Едната, това е операция ИСАФ в Афганистан, с 620 души и участваме също така със 120 души в мироопазващата мисия в Босна и Херцеговина на Европейския съюз - "Алтея". Ние имаме опит в участия в такива мироопазващи мисии, преди това сме участвали в Камбоджа, ако си спомняте. Така че има, и ние готвим сухопътните войски именно със създаването на тия маневрени батальонни групи, те да могат да участват като истински бойни поделения в операции на територията на страната, когато се налага от гледна точка на отбраната на страната, така също и операции зад граница.

Тоест ние имаме, ако вярно ги смятам, 740 в момента български военни - 620 и 120...

Общо са 760 със, имаме в Косово 10 души и на други места.

А колко е потенциалът ни все пак? Колко е, как го казвате, капацитетът ни?

Значи, има такъв общ параметър за страните - членки на НАТО, и сега беше включено в последните политически указания за изпълнение на декларацията от самита в Лисабон. Трябва, общо взето, 50 процента от сухопътните войски да могат да действат в операции, т.е. да бъдат, да могат да бъдат развръщани в различни части на територията на страната или извън нея.

Тоест ние при армия от трийсет...

Ние не достигаме този коефициент. Към настоящия момент имаме около седем процента и половина, които участват в операции в момента, а трябва до 10 процента да бъдат на операции...

Колко е в момента Българската армия?

Е, аз мисля, че тази цифра я има многократно казвана, и в Бялата книга я има.

Не, да не сбъркам...

Не говоря за Българската армия. Съставът на въоръжените сили в момента е 44 хиляди души.

Четиридесет и четири, т.е. по тия стандарти излиза, че ние всеки момент трябва да можем да извадим 22 хиляди души.

Не, не, не, става въпрос за сухопътни войски. Там задачите са предопределени. ВВС, ВМС...

А колко са ни сухопътните войски?

Е, това не мога да ви кажа.

Тайна ли е? Военна тайна.

Ами, засега... не, не че е военна тайна, просто да не сбъркам с цифрата в момента. Има я в Бялата книга, може да я видите там, на сайта...

Казвате 7 процента обаче представляват тия...

Около 7 процента от сегашния състав на сухопътните войски участват в операции, могат да участват и участват в операции. Тук сега, ако се включат и ротациите, те, значително този процент се увеличава.

Участва ли Българската армия в някаква помощ за Япония, понеже японският посланик говори за получаване на одеяла, на консерви, на легла... България ги обещаваше, от резерва на армията ли ще излязат те?

Не, не от резерва на армията. Ние сме оставили един неприкосновен резерв, ние давахме такива средства за Хаити и за други хуманитарни операции. А ще участваме с настаняване на деца или други японски граждани в нашия военно почивен дом в Боровец.

И накрая, понеже сега ще говорим с психолога, който преговаряше с похитителя в Сливен, вчера Бойко Борисов благодари на военното министерство, че дало техника при справянето с банковия обир със заложниците в Сливен. Какво всъщност дадоха военните?

Групата, която замина за там под ръководството на главния секретар Калин Георгиев, беше извозена с военнотранспортен самолет "Спартан". До Безмер и от там...

...самата полиция няма собствено такова средство, което...

Не, не, ставаше въпрос за участие на специалния отряд за борба с организираната престъпност.

А, то трябваше повече хора да се превозят...

Е, това е вече решение на Министерството на вътрешните работи, ние само осигурихме...

Като гледах часовете, в 16.05 той влиза вътре, в 17.15 вече е...

В 17.30 излетя самолетът от летище София. Даже той беше във въздуха, изпълняваше други задачи, беше насочен за кацане, натовари групата и незабавно излетя за Безмер.

Тоест много бързо сте се организирали.