Новото ръководство на САПАРД само докладва за нередности
Новото ръководство на САПАРД само докладва за нередности / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Разговор с Меглена Плугчиева, вицепремиер по управление на европейските фондове, в предаването „Денят” на Дарик.

Кажете приета ли е вече оставката на шефа на пътния фонд Димитър Иванов?

Знаете, че ако има оставка, тя е не при мене, а се връчва на министър-председателя. Така че в момента аз не мога да ви кажа дали е връчена на министър-председателя, но мога само да кажа и това, което вече съм споделила - че за съжаление явно свръхнатоварването и темпото, с което трябва да се работи, така, създава проблеми, здравословни проблеми на господин Иванов и разбирам от надзорния съвет, че най-вероятно ще се стигне до това.

Днес казахте, че решението за приемника на Димитър Иванов ще бъде взето съвместно с премиера и министрите Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов. Говорихте ли вече с тях? Обсъждат ли се имена за заместник на Димитър Иванов?

Естествено е и съвсем нормално, но както и днес казах, решението го взема министър-председателят, така че моята молба е нито да се драматизират, нито да се създава някаква специална история около това. За съжаление човешко е. Случват се тези неща, но ние трябва да продължим с изпълнението на ангажиментите и на плана, който имаме. Защото има броени дни, точно един месец до 23 ноември.

Кога да очакваме името на човека, който ще го смени?

Още в понеделник или най-късно във вторник. Надявам се още в понеделник.

Спряга се името на Иван Атанасов, той да е човекът, който да го замени, Димитър Иванов. Дали може да потвърдите това?

Не, вижте, това смятам, че няма и никаква стойност - да гадаем или да се създава, така, някаква специална история около това. За съжаление, пак казвам, вероятно ще се стигне до такава промяна. Не виждам нищо странно и не виждам нищо необичайно. Ще се вземе съответното административно управленско решение и ще се продължи, за дасе довърши работата, защото аз изброих и днес пред ваши колеги колко много неща още трябва да се изпълнят, свързани с проекти по програма ФАР, пътни проекти, с подготовка на апликационни форми за двете важни магистрали по оперативна програма "Транспорт" – "Струма" и "Марица", със съответните споразумения с двете министерства. Така че, от една страна, аз се радвам, че го има този интерес и, както виждате, аз докладвам непрекъснато и всичко съвсем прозрачно. Няма абсолютно, за да няма никакво съмнение и никакво подозрение. Но това са реалностите и просто трябва според реалностите и да се реагира.

Госпожо Плугчиева, на 23 ноември изтича срокът, в който трябва да представим достатъчно ясни доказателства, че преструктурираната агенция "Пътища" функционира добре. Ще успеем ли да свършим всичко това, което току-що изброихте до 23 ноември?

Много преди 23 ноември, или преди 23 ноември трябва да представим тези доказателства. Нека да ви върна на това, защото някак си се подценяват всички усилия, които бяха изпълнени в последните месеци от май насам, а именно с промяна на закона. А знаете, че всичко това иска технологично време. След това, след промяната на закона станаха назначенията. Имаше специална промяна в правилника, в статута на агенцията. Изключително много документална работа е извършена. Проверките, които одитните фирми направиха в тази агенция по всички проекти. Вчера се шегуваха даже експерти, че като че ли с хастара наопаки е обърната, за да може всичко да се направи абсолютно точно, прозрачно, да се засилят контролните механизми. Подписани са декларации за конфликт на интереси от 2200 служители в тази агенция. Конкурс за назначаване на нови хора е провеждан. Така че има свършена огромна работа, но има и да се довърши, и то доста още. Защото сме в една форсмажорна ситуация и трябва да е ясно, че това е натрупване, което е от месеци напред и от година даже напред. Така че за 4-5 месеца не може да се очакват чудеса. Естествено, че се работи сега при изключително темпо и с много голямо натоварване и аз искрено се надявам, защото знаете, че съм възложила и на специален допълнителен екип, освен надзорния съвет има екип, където са заместник-министри на транспорта, на регионалното развитие, на финансите, плюс представител на моя екип, които ежедневно следят работата и не само следят - и подпомагат тази работа в агенцията. Защото това е обща наша задача на България и ние трябва да я довършим.

Въпросът е дали е реалистично това да се случи до 23 ноември?

Да, реалистично. Какво да ви кажа, и ако ви кажа едно или друго, винаги ще има някаква интерпретация в някаква посока. Затова аз не правя прогнози и това го повтарям във всички тези месеци. А се старая, не само аз, но и всички около мен, да ги концентрирам и фокусирам не да гадаят какво ще стане и доколко е реалистично, а задачите са такива, те са реални. Задачите са реални и те трябва просто да бъдат изпълнени. И да се постараем да направим максимума. А дали ще успеем да постигнем максимума, това вече аз не мога да го кажа в момента, но не искам и да правя някакви прогнози, които са или прекалено розови, или пък отчайващи, защото и двете не помагат, а помага единствено мотивацията и ангажираността да свършим работата докрай, за да можем да представим на комисията съответните доказателства. Аз бях, знаете, тази седмица в Брюксел. Разговаряла съм по тези въпроси. Очаквам отново техните експерти, с които сме в постоянен контакт от екипа на г-жа Данута Хюбнер. Ще се видя в началото на ноември с г-жа Данута Хюбнер. Ще докладвам отново пред Комисията по регионална политика в Европейския парламент. Така че това е положението. Сложна е ситуацията, изключително сложна, трудна, но трябва да се концентрираме и да си свършим работата максимално.

Не мислите ли, че не е много добър знак пред Брюксел регионалният министър Гагаузов да казва, че министерството му е изпълнило всички ангажименти за промени във ФАР, и заканата му вече да праща директно там докладите си за напредъка?

Аз разбирам, че ви е харесал този диалог чрез медиите с г-н Гагаузов. Той ми обеща, че това няма да се повтаря. И в крайна сметка разбра, че има все още по списък още задължения, които агенция ФАР на МРРБ трябва да изпълни. Така че сме се уточнили и разбрали с него и не диалогът чрез медиите решава въпроса, а изпълнението на ангажиментите. И когато говорим съвсем ясно и конкретно, и аз списъкът с неизпълнените ангажименти го изпратих още по факс от Брюксел след срещата, която имах с мисията, която беше при нас, пак казвам, няма нищо драматично. На 15 октомври замина целият пакет с доклади на одитните фирми, плюс позициите към тези доклади, изразени от министрите, плюс доклада на националния ръководител за изпълнението на мерките и се разбрахме с министър Гагаузов, че това, което допълнително сега има още да се изпълнява, ще бъде допълнително докладвано в Европейската комисия. Значи, от такъв тип сензации или екшън поведение разбирате, че никой не печели. И пак ви казвам, с министър Гагаузов направихме веднага, още на следващият ден, среща при регулярната оперативка при мен в 9.00 часа, когато събирам всички министри преди Министерски съвет. Извика се националният ръководител и националният фонд, и нещата се уточниха. Така, че аз затова ви казвам, че понякога ще ви стане скучно, защото опираме до процедури, до работа, до постоянство. А иначе, тази, така, екзотична част на нещата сигурно е атрактивна за медиите, но не ни върши работа, за да можем да получим съответното признание и оценка от Брюксел.

Какъв е шансът замразените 121 милиона лева по програма САПАРД да не бъдат вече в това състояние?

Аз не виждам проблеми в програма САПАРД. В САПАРД се извърши огромна работа след смяната на ръководството. Знаете, че там работиха няколко одитни компании. Освен това новото ръководство на САПАРД сами промениха част от процедурите, засилиха контролните механизми, 135 души одитори работиха в тези няколко месеца, над 300 проекта са проверени и сами те докладват съмненията за нередности не само към Генерална дирекция ОЛАФ, но и към прокуратурата. Работи се с едно много по-добро темпо, работи се пак с изключително натоварване. Да ви кажа, ако не е забелязано, че преди два дни дойде от Европейската комисия уравняването на сметките за 2007, което, преведено на български, значи, че всички разходи за проекти по програма САПАРД за 2007 година, които са направени, са признати от Брюксел, което е доказателство и за това, че системите работят. Така че в момента, ако те имат известен проблем, той е с темпото на проверките на място и съответно ускоряване на разплащанията. Но, разбира се, че това темпо не може и не бива да става за сметка на качеството на проверките и затова се търси максималния баланс. И затова аз не виждам някакво опасение в момента, искам да ви кажа, че и от срещите ми в Брюксел чувам добри оценки, и затова лично аз очаквам, че до края на ноември, така, както са и там ангажиментите ни, всичко ще бъде изпълнено. Освен това националният ръководител вече е изпратил писмо в Европейската комисия и очаква възстановяване на действието на трите мерки и съответно удължаване на срока на плащанията, за да можем наистина всички тези добри проекти да бъдат разплатени с пари по САПАРД. Смятам, че, така, шансовете са добри. Така че това мога да кажа и затова моля да не се създава излишна драма или паника, или да не се правят черни прогнози, защото това не ни помага. Не знам откъде идва този глад за такива настроения, мрачни, и като че ли идва краят на света в България. Просто ви моля, вижте светът се тресе от криза, реална, и има основание да се притеснява. Ние нямаме такива и се мъчим да си ги създадем. Не бива.

Общественият съвет, който е към вас, днес заседава, какви са новините от това заседание?

О, новините са много. Направиха се много предложения за промени, които касаят различните оперативни програми, главно конкурентоспособност, околна среда, съответно развитие на селските райони, както, които ще бъдат внесени и на комитетите по наблюдение. Знаете, че предстоят сега, в края на ноември и началото на декември. Но това, което се договорихме, е, че след най-много 10 дни ще имаме нова среща, на която поставените въпроси не само че ще има писмените отговори на министерството, но в тази среща ще се включат и самите министри, за да има и довършване на работата, и конкретни решения, защото това е и смисълът на този обществен съвет. Не само да се срещаме и да си говорим, но и да има реални резултати, а това е най-пряката връзка, обратна, доколко хората приемат действието на програмите, дали механизмите са достатъчно ясни и прозрачни, и разбираеми или има нужда за промяна, и точно това правим.

Не мога накрая да не ви попитам - имахте среща с държавния секретар на федералното министерство на вътрешните работи на Германия Аугуст Ханинг, той ще бъде утре специален гост в предаването "Седмицата" при Кирил Вълчев, но да ни кажете от ваша гледна точка акцентите от тази среща.

Вижте, вие знаете, че Германия е един стратегически партньор за нас, а в сферата на правосъдие и вътрешни работи получаваме от години и сега голяма помощ, консултантска, и в момента това посещение е точно в тази връзка. Имаше срещи с министър Тачева, с министър Миков и аз си признавам, че имам, така, стар добър контакт с д-р Ханинг още от времето като посланик в Германия. Целта е наистина в тези разговори не само да се види къде стоим, какво сме постигнали, но и от каква помощ допълнителна имаме нужда. Тези разговори бяха днес изключително важни, така че пак разчитаме на помощ, на съдействие от Германия и ще я получим.