Новият шеф на БЕХ: Коректен играч съм, не очаквам червен картон
Новият шеф на БЕХ: Коректен играч съм, не очаквам червен картон / снимка: БГНЕС, архив
Новият шеф на БЕХ: Коректен играч съм, не очаквам червен картон
51804
Новият шеф на БЕХ: Коректен играч съм, не очаквам червен картон
  • Новият шеф на БЕХ: Коректен играч съм, не очаквам червен картон

Четири са причините Националната електрическа компания да иска 15 процента увеличение на цената на тока на едро от 1 юли, вместо поисканите в края на миналата годината 4,5 на сто. Това обяви в интервю за рубриката "МеждУредие" на Дарик кафе доскорошният директор на компанията Михаил Андонов, който вече е изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. По думите му обаче вероятно за крайния потребител увеличението на електроенергията от 1 юли ще бъде около коментираните 10 процента.

Скокът на цената на синьото гориво, който е довел до увеличаване на електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества, заедно с преференциалните цени на зелената енергия са сред посочените от Михаил Андонов причини поисканото от НЕК увеличение на тока на едро от 1 юли да бъде по-високо от обявения процент в края на годината.

С думите "Мачът не е започнал, така че зависи кой как ще играе в този мач. И още повече - в такъв футболен мач има и съдия" Михаил Андонов отговори на вчерашния коментар на бившия енергиен министър по повод промените в ръководството на Българския енергиен холдинг. В Twitter Трайчо Трайков коментира преди ден: „Смяната на директора на БЕХ - поредно самопрострелване в решаваща фаза на големите проекти. Зорлем ще загубим мача".

Обявихте, че НЕК ще поиска 15-процентно увеличение на цената на електричеството на едро от 1 юли. Едно искане, което е значително по-високо от предишните Ви намерения. Нека припомним, че в край на миналата година внесохте искане за 4,5% скок в цената на едро.

Така е. Преди Нова година увеличението, което НЕК искаше от регулатора беше 4,6%, но в този период от вече три месеца увеличението, което НЕК поиска и вчера обявих като причини за увеличаването на този процент от 15 на сто са следните: през този период имаше два пъти увеличение на цената на газта, което доведе до увеличаване на електроенергията, произвеждана от когенерациите, от топлофикационните дружества. Това увеличение, както и увеличението, което беше направено от 1 октомври миналата година на газта, не намери отражение в ценовата рамка на НЕК. Другата причина, която води до това поискано увеличение на цената, е компенсацията, която НЕК поема заради обществото на базата на преференциалните цени на възобновяемите енергийни източници. През целия регулаторен период производството от възобновяеми източници е увеличено с над 20%. Базата за сравнение на цената на съответния регулаторен период е предходната година, така че ние имахме ценова рамка на база на 2010 г., а производство, както Ви казах, от възобновяеми източници беше над 20%. Третата причина, която формира тези 15%, е пускането на новата мощност ТЕЦ „AES Гълъбово", която също не е разчетена в ценовата рамка за този регулаторен период. И четвъртата причина е пускането на ТЕЦ "Брикел" (миналата година от 8 август) в експлоатация слез изграждането на сероочистната инсталация, която също не беше разчетена в цената на НЕК. Така че всички тези компоненти, събрани, доведоха до това повишаване на цената от 4,6% до 15%, което ние, респективно НЕК, ще внесем до края на месец март в регулатора.

Ако ДКВЕР се съобрази си искането Ви за толкова скъп ток, как това  ще се отрази това на цената на обикновения потребител. Засега заявките на енергийния регулатор бяха, че увеличението на тока за потребителите от 1 юли ще бъде с около 10%, но от това, което казвате, е логично да очакваме по-голям скок?

Досега регулаторът не се е съобразявал с исканията на НЕК, така че аз не очаквам, че регулаторът ще приеме това наше искане, но това означава, че НЕК ще продължи да има проблеми във финансово отношение и с необезпечен паричен поток. В предишните години НЕК успяваше да компенсира тези отрицателни парични потоци с по-големия износ, но след като се либерализира пазара и, както виждате и други централи вече изнасят електроенергия, при тази ситуация НЕК не може да компенсира тези разлики. В момента проблемът е в ръцете на регулатора и г-н Семерджиев трябва да реши този проблем. Аз наистина очаквам, че крайното увеличение на цената няма да бъде толкова драстично, защото има и други, извън НЕК, фактори, които ако регулаторът се съобрази, може да компенсира това поискано увеличение на НЕК.

Тази година, тъй като споменахте за износ, за кратко се наложи България да спре износа на електроенергия. Какви загуби претърпя НЕК заради това и как исканата от Вас цена ще се отрази на договорите за доставка на електричество за съседните ни страни?

Една от причините, заради които беше спрян износът, беше заради стачните действия, другата беше поради лошите климатични условия, минусовите температури и голямото вътрешно потребление. Загубата, която понесе НЕК от стачката и спирането на износа е в размери около 12 млн. лв. Тя не е такъв голям елемент в цената, която претендираме за увеличението от новия регулаторен период, но има и друг момент, а именно, че регулаторната рамка, която е определена за сега действащия период, количествата енергия в регулирания пазар са много по-малко от действителната консумация. Има ръст на потребление, освен от населението, от индустрията, над 7,5%, които не са разчетени в рамката за този ценови период, което също води до това поискано увеличение на цената за новия регулаторен период.

Как се отразява на финансовото състояние на НЕК и на компанията изобщо това, което ни предстои - падежът по покриването на онзи заем от 500 млн. евро за подготовката на АЕЦ „Белене"? Бяхте казал, че се търсят по-добри условия и отлагане на плащането на тази непосилна за момента сума за НЕК.

Тези преговори са вече на финала. Да края на тази седмица те трябва да приключат. Ние поискахме подобряване на параметрите от банките, участващи в синдикирания заем, при който водеща банка е „Париба". Те се съгласиха и удължаваме с една година срока. В рамките на тази седмица ще приключат последните уточняващи детайли и ще бъде подписан договорът за удължаване на срока на заема. Така че в момента няма да има проблем с плащането през май (21 май), когато е падежът на заема. Но ако не се подобрят ценовите параметри, с които работи НЕК, той ще продължи да има финансови затруднения и влошен паричен поток, който води до закъсняване на плащанията към доставчиците на електроенергия и нещата са една верижна реакция.

Вие знаете ли и успяхте ли да разберете какво са си казали Бойко Борисов и Владимир Путин за проекта „Белене", защото ние разбрахме само, че подобен разговор е имало?

Не съм информиран и мисля, че не е нужно да ме информират на този етап. Единственото, което и Вие знаете е, че ще има скоро посещение на министър Добрев в Москва.

Като досегашен директор на НЕК не може да не сте в течение поне на разговорите, които са водени. Запознати ли сте с доклада на британската банка консултант в частта, в която той е бил готов, защото руснаците през последните дни от „Росатом" заявиха, че според тях работата е свършена по този проект, от страна на консултантите. Други пък казват, че от два месеца, или от началото на годината работата е спряна.

В интерес на истината този доклад не съм го виждал и не съм го чел. Не съм и проучил съответната информация за това какъв е резултатът. Разговорите се водеха на ниво БЕХ и министър. Съжалявам, че не мога да ви кажа нищо конкретно в това, което е писано в този доклад или има някаква информация по този въпрос.

Тепърва в детайли, едва когато чуете политическото решение, бихте коментирал вариантите за „Белене". Така да разбирам от думите Ви?

Да, нормално е. След като има политическо решение, тогава ще коментираме и процеса в детайли.

Поемате Българския енергиен холдинг (БЕХ), но всъщност в началото на управлението на ГЕРБ тази структура беше обявена като паразитна, даже имаше намерение да бъде закрита. Това не се случва вече трета година, но започна да се мисли за модел за преструктуриране на Българския енергиен холдинг. Какви промени са планират най-общо в холдинга?

Първата ми задача като изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг ще бъде да приложа промените в Закона за енергетиката, които трябва да бъдат гласувани в началото на следващия месец; да се отвори пазарът; да се създадат балансиращи групи, координатори на балансиращи групи и да се създаде енергийна борса. Това ще бъде приоритет. Аз мисля, че Българският енергиен холдинг е нужен за момента за енергетиката. Иначе най-лесно е да разтурим нещо, което е създадено. Има какво да се работи в посока наистина холдингът да стане от финансов оперативен. Има тази възможност и мисля, че както в света има големи енергийни холдинги, мисля, че и Българският енергиен холдинг може да застане на това ниво и да е конкурент с тях.

Докъде стигнаха идеите за приватизация на част от дружествата в холдинга? Първоначално се говореше точно за такава приватизация на част от дружествата. През последните дни Симеон Дянков анонсира продажба на 20% от Българския енергиен холдинг на борсите. Казват обаче, че сега интересът и цената са други. Изобщо какво се планира по-стратегически?

Планира се между 10 и 25% от акциите на БЕХ да бъдат листвани на фондовите борси. Мисля, че това е нормално и в нормални държави това се практикува. За приватизации на частни дружества аз поне нямам информация и на този етап не мога да коментирам. Може би след като се запозная с проблемите в холдинга, тогава може да говорим по-конкгретно.

Но по-скоро се мисли не за пускане на акции на борсата за част от дружествата, а за цялостно, на холдинга. Така ли?

Да, за целия холдинг.

Планира ли се да се извади проектът „Белене" от активите на НЕК и съответно от Българския енергиен холдинг, защото, макар и, пък и заради неясната му съдба, той сваля цената на холдинга?

Коментарът дали „Белене" ще излезе от НЕК и от холдинга, ще стане след като се изясни и се разбере кое ще се прави. Дали ще има проектът „Белене", или ще има проект „Козлодуй", така че след това ще се говори за това какви конкретни стъпки ще се предприемат.

Тъкмо поради идеята за продажба на процент от холдинга, финансовият министър неотдавна каза, че енергетиката е един от най-нереформираните сектори на икономиката с много зависимости, останали от миналото и подкрепяйки раздържавяването в тази част на холдинга. Доколко и как това може да бъде преодоляно?

Наистина това е правилно мнение на г-н Дянков, затова се и предприемат тези промени. Мисля, че г-н Добрев с новата визия и с новите действия ще покаже, че наистина енергетиката ще се реформира и ще създаде такива приходи за държавата, които е нормално да има енергетиката като част от икономиката и индустрията в България.

Настроен ли сте за битка, в която да спечелите мача?

Мачът не е започнал, така че зависи кой как ще играе в този мач и още повече в такъв футболен мач има и съдия.

Кой е съдията?

Мисля, че Вие добре знаете кой е съдията.

Трябва да кажем, че бившият министър на икономиката Трайчо Трайков написа в Twitter: „Зорлем ще загубим мача", тъкмо заради смяната на директора на Българския енергиен холдинг. Нарече го „поредното самопрострелване" в решаваща фаза на големите проекти. Рискова ли е една такава промяна?

Аз съм коректен играч, спазвам правилата на играта и не очаквам да получа „червен картон" от съдията.

Въпросът е дали онова, което отсъжда съдията е в национален интерес? Става дума наистина за големите проекти.

Разбира се. Ще бъдат защитени националните интереси и това, което е започнато, ще бъде развито в тази посока, в която наистина финансовият интерес в полза на България ще бъде защитен.

С основание не искате да влизате в детайли по темата „Белене". Ще ви питам обаче разпорежданията от последните няколко дни към Вас различават ли се генерално от тези, които са Ви давани от доскорошния министър Трайчо Трайков?

Политиката по „Белене" е била винаги една и съща, тя не е променяна в този период. Така че аз не разбирам въпроса и не виждам какви нови наставления може да има по „Белене". Пак казвам, че решението е политическо и очакваме наистина резултата от това решение.

Кой ще ръководи проектите "Южен поток" и "Набуко"? Предвижда ли се структурна промяна в рамките на енергийния холдинг точно в тази посока?

Двата проекта ще продължат да се развиват. Ние имаме идея с г-н Добрев да сложим мениджъри на двата проекта, които конкретно да се занимават по тези проекти. Тепърва ще навлизам и в тази материя. Знаете, досега най-малко съм се интересувал за тези два проекта като бивш директор на НЕК, но това предстои - да проверим какво е структурирано, как е работено и какво трябва да правим по-нататък.

Казахте в началото, че едва ли ДКВЕР ще уважи искането на НЕК за 15-процентно увеличение. Какво би било оптималното увеличение, което финансово няма да постави на риск Националната електрическа компания?

Не мога да коментирам точно какво ще е решението на регулатора и най-малко да влияя с неговото решение, но това, което се коментира от няколко седмици, а и аз мисля е, че ще е в рамките на 10%. За крайния консуматор говоря.

А вече как ще бъде балансирано това от комисията е друг въпрос?

Да. Има резерви, които наистина може да се съобрази регулатора. Има какво да направи по квотите, има какво да направи и по цените на производителите, и промените, които предстоят в Закона за енергетиката също ще доведат до полезни действия в ценовата рамка. Така че наистина очаквам да има нещо по-реално и смислено, защото не може толкова години НЕК да бъде лишаван от това, което трябва да получи, за да съществува като наистина една европейска компания и да поема всички тези разлики в ценовите равнища.

Критиките основно към холдинга дотук бяха, че, макар и създаден, за да привлича инвестиции в енергетиката, това не се е случило. Има ли шанс скоро наистина да станем свидетели на подобен процес, който да опровергае критиците?

Има шанс. Аз съм убеден, че това може да стане, но все пак ще трябва едно техническо време. Аз мисля, че поне два-три месеца ще трябват, за да се изяснят в детайли процесите, които са водени досега в холдинга. Трябва да се анализират и мисля, че ще има настина положителни резултати и това, което сме си заложили като идеи и като време с г-н Добрев да го свършим, мисля, че ще успеем.