Масларова: БСП е най-динамично променилата се през преходния период партия
Масларова: БСП е най-динамично променилата се през преходния период партия / снимка: Sofia Photo Agency

Пряка връзка с 47-ия конгрес на БСП и министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Ще ви помоля в началото да кажете какво каза Станишев, кое ви направи най-голямо впечатление?

Няколко неща бих могла да кажа: че конгресът започна много силно, с един изключително силен политически доклад на председателя на партията, който стартира с посланията, които ние изпращаме днес, че партията е единна, което се изразява в политическата рамка, която предлагаме, че тя се развива - това е новата програма на партията, и че се обновява и това е новият устав на партията. Това, което каза премиерът и председател на партията, че ние трябва да се разберем помежду си кои сме, какво искаме и как, в никакъв случай да не допускаме дребнотемие и дебело подчерта, че в края на четвъртата година, всъщност началото на четвъртата година от мандата ние изпълнихме по-голяма част от своите обещания, като подчерта, че и елемента от европейската интеграция, който беше в абревиатурата, не само че догонихме изоставането за включването в ЕС, но се, така, стартирахме силно, че имаме икономически растеж, който всъщност даде доста добри резултати в икономическото и социалното развитие на страната. Спомняте си, че беше правителство на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност. И за третото - премиерът подчерта, че това е, че няма по-социално правителство от началото на прехода от това правителство, и даде конкретни цифри. Аз мисля, че е много важно да отбележа позицията в политическия доклад, че коалицията, в частност социалистическата партия работи в ситуации на една изключително слаба опозиция в Народното събрание и много яростна позиция извън Народното събрание, което не е свойствено в демократичните правила на всички държави, което доведе политическият дебат да не се извършва там, където трябва - в парламент, на определените, така, за това, както се прави във всички страни, места и форуми, а се превърна в дебат на улицата и в много случаи на медиите. Премиерът подчерта, че страната прелива всъщност от скандали и фактически трябва да се отделя много време,  вместо да се работи, да се опровергават неоснователни лъжи. Подлички и лъжливи нападки", цитирам, и уличният жаргон завладяха страната ни, но ясно и категорично, което беше аплодирано бурно от конгреса, че социалистическата партия и коалицията няма да допусне дискредитирането на България. Всичко друго можем да, така, можем да простим на опозиция, било тя парламентарна или извънпарламентарна, но целенасочено, и това каза премиерът, ние знаем и къде, кой е сценаристът на това дискредитиране на България, това е недопустимо и това не трябва да го допуска и българският гражданин.

Благодаря ви за това. Доста добър преразказ, репортерско включване какво е казал премиерът Станишев. Сега за политическите послания, които вие смятате, че трябва да отправи този конгрес. Има ли проблем БСП с традиционните си избиратели заради това, че сваля данъци и осигуровки, които би трябвало да осигуряват повече доход точно на тези избиратели.

Да, това каза премиерът, че всъщност десните партии ни обвиняват, че сме леви, че сме много леви, нашата партия вътре ни обвинява, че сме десни, а всички казват, че сме и едното, и другото. А другото, което беше много интересно, че всъщност какви сме ние. Дали трябва да надделее прагматизмът, или трябва да надделее теорията в политиката на партията, което беше, така, отбелязано, че това изконно разделение на едното или другото не е вярно, че идеологията върви заедно с прагматизма и аз мисля, че всички оценки, които даде премиерът на трудностите и конкретните примери недвусмислено сочат, че ние трябва да бъдем, да знаем, че сме поели по-сериозна отговорност.

Добре, но, г-жо Масларова, смятате ли, че наистина вашата партия има проблем с традиционни избиратели, след като избира преди конгреса да пусне послание с прословутия трамваен клип, самият премиер е бил казал пред конгреса според БГНЕС, че се радва, че делегатите били дошли въпреки ремонта на трамвайните линии, т.е. тази трамвайна история продължава, нали, като червена нишка.

Аз мисля, че имаше, така, и разведряване на обстановката и мисля, че това не трябва да се извежда като основа в политическия доклад на премиера. В политическия доклад аз неслучайно казах, че бяха дадени достатъчно ясни, красноречиви доказателства за това каква е политиката, която се води от правителството и разбира се, на какво, за какво е отстоявала социалистическата партия. И неслучайно навлизам в детайли, защото ние много пъти сме говорили по тези детайли. Това като послание, което беше отправено, че ние трябва да излезем като партия от дребнотемието. Ние трябва да забравим. . . и премиерът каза, че е готов на всякакъв дебат, но днес и утре тук, в тази зала, и каза, че ще бъде безкрайно разочарован, ако утре види коментари на някои от делегатите по медиите, а не в залата, защото, казва той, че много честичко ние получаваме удари в гръб от свои, които понякога са доста неаргументирани и без да имат достатъчно основания, а някои пък, така, повярвали си много прескачат мярката, и затова казах, че много важно е да бъдем отговорни и солидарни, т.е. да бъдем екипност, екипност, която справедливо да отчита това, което е направено и това, което ни предстои.

Трябва ли промяна в програмата на БСП заради световната криза?

Беше поставено на дневен ред. Премиерът посочи, че кризата фактически реабилитира социалистическия модел, че кризата показа, че не е толкова стабилен, а напротив, понякога капитализмът е много крехък и след него има нещо по-справедливо, но това, което подчерта премиерът дебело, че банковата, финансовата система и фондът са стабилни, и то не защото просто са стабилни, а защото това е направено благодарение на едно добро управление и че всъщност не сме обаче и защитени само и единствено от това, затова засилената инвестиционна програма през следващата година, мерките за защитата на пазара на труда, всичко това ни дава основание, че ние ще направим необходимите, т.е. вече са предприети необходимите стъпки за един по-лек вариант на кризата, която не може да ни отмине, тъй като над 60 процента от нашия износ е за страните членки на ЕС, но всъщност и не трябва да се драматизират нещата и да се създава паника сред населението, защото варианти и пътища при желание от всички, това подчерта също председателят на партията, нещата биха могли да се овладеят своевременно. Това, което беше казано също като политически извод, че социалистическата партия е най-динамично променилата се през преходния период партия, партия, която е показала, че може да се развива, че може да се усъвършенства и партия, която приема и съответно критиките и не драматизира нещата. Тя не се затваря сама в себе си и затова постави въпроса. Между другото беше казано доста интересно това, че коалицията не е изчерпала своя потенциал, че тя може още много и всъщност е издържала първия изпит, а останалите изобщо не са готови за следващата сесия.

Очаквате ли увеличаване на безработицата, драстично дори, както твърдят работодатели през седмицата?

Откровено казано, аз съм малко, така, изумена от това, че в публичното пространство излезна едва ли не някакъв драматизъм отнякаква драма. Само няколко души коментират тази въпрос, но точно обратното, ние правим всичко възможно заедно с работодателите, заедно със синдикатите да анализираме нещата и сега още, докато не е приет националният план по заетостта, докато започне да се отварят следващите схеми от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", да предприемем необходимите действия, дори ако щете и в насочване на предвидените по засилената инвестиционна програма, така че да създадем стабилен баланс на пазара на труда. Драматизират се нещата изключително, според нас. Да, ще има покачване известно на безработицата, но имайте предвид, че ние сме под санитарния минимум и това, че през октомври се е покачила с няколко хиляди души безработицата е съвсем нормално. Ако погледнете, всички години от април до октомври имаме намаляване рязко на безработицата, тъй като имаме селскостопанска и сезонна работа, и след това имаме известно покачване. Средната за 2008 година, тя ще бъде на санитарния . . . над 15-18, извинете, страни в ЕС имат по-висока безработица от нашата, значително. Така че ние предвиждаме, правим всичко възможно да не допуснем по-високо от 7-7,5 нарастване на безработицата за следващата година.

Сега ли е обаче моментът да се настоява за връщане на българите от чужбина, даже направихте първа трудова борса в Мадрид миналата седмица, ако все пак признавате, че заради кризата е възможно да се увеличи безработицата?

Ние се съобразяваме с тяхно величество работодателите в България, които само преди няколко месеца, 7-8 месеца, коментираха, че те нямат квалифицирани кадри, че нямат кадри с висок образователен ценз и искаха да бъдат внесени в България над 100-150 хиляди чуждестранни работници с висока квалификация. Ние се обръщаме към българските граждани, които са в страните членки на ЕС, в които, забележете, примерно в една Испания над 53 процента от тези, които са там, са хора с висше образование. Така че тези хора, научени да работят по правилата на ЕС, с висок образователен ценз, научени да работят на по-висока производителност, която да води до по-висок коефициент на производителността на труда и конкурентоспособност, са добре дошли за българските работодатели и ние считаме, че не трябва да гледаме на нашите сънародници само като напрежение на пазара на труда, в никакъв случай. Това е младото поколение, една част от тях са младите хора на България, а България има и други социални проблеми, примерно демографски проблеми, проблеми в семейна политика и аз мисля, че всичко това ни дава шансът да обединим усилията си около стабилизиране не само на пазара и на икономиката, но и на демографското развитие на страната.

Вие кандидат ли сте за ръководството, Стефан Данаилов каза във "24 часа" - "другари министри, уморени сме за партийни постове".

Аз съм предложена за член на висшия съвет на партията, така че това е един колективен орган, който е най-големият колективен орган. . .

Ще има ли сблъсък за местата във висшия съвет?

Не, не. Значи, откровено да ви кажа, в конгресната зала обстановката е ведра, много спокойна, много дружеска, много земна и аз не очаквам никакви драми, такива, каквито се описваха до този момент. Може би ще разочароваме част тези, които ги очакват, но драма на конгреса няма да има, нито пък драма за членове на висшия съвет. Гласува се тайно, ще се гласува по всяка вероятност не по-малко от два пъти, тъй като изпратените предложения от цялата страна са над 800,и всъщност за едно място ще се борят 9 човека, но в крайна сметка това е демокрацията.