М. Стоянова: Ясен е сценарият, двама-трима от Атака ще бъдат купени да гласуват с БСП и ДПС
М. Стоянова: Ясен е сценарият, двама-трима от Атака ще бъдат купени да гласуват с БСП и ДПС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Не е нужна актуализация на бюджета за тази година, ако се изпълняват разходите, така както те са заложени, посочи в интервю за Дарик депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Председателката на бюджетната комисия в миналия парламент не е оптимист, че е възможно да има трайно и дългосрочно намаление на цената на тока. Менда Стоянова подчерта, че ГЕРБ ще подкрепят решения на следващата власт, свързани с повишаване на майчинството и на пенсиите в рамките на бюджета за догодина.

Стоянова прогнозира, че двама-трима депутати от „Атака" ще бъдат „купени" и ще гласуват с БСП и ДПС. По думите й днешното заседание е показало ясно сценария, който ще се разиграва в парламента. Тя подчерта обаче, че ГЕРБ няма да бъде деструктивна сила в това Народно събрание.

Оптимист ли сте за ефективността и продължителността на живота на това Народно събрание след всичко, което чухте?

Аз съм народен представител от Пловдив. А Пловдив е избирателният район с най-висок резултат от цялата страна - над 38 процента от далите вота си са гласували за ГЕРБ. Така че аз наистина дойдох в това НС с идеята да продължа да работя за тези принципи, които икономическата програма и политика на ГЕРБ заложи в предизборната си програма и за които хората гласуваха. За съжаление обаче, днес първото, тържествено заседание премина ужасяващо за мен. Толкова много омраза, изречена от устата на Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров в първия ден, показва тона, с който може би ще се говори в това Народно събрание. Аз наистина съм омерзена от това.

Казахте омраза, а чухте ли заявка - звучи крайно, но заявка за някакъв вид реваншизъм към управлението на ГЕРБ? Мисля, че Волен Сидеров беше най-активен в...

Омразата ражда всякакви други чувства и действия, включително и реваншизъм. Така че очаквам всичко. За съжаление, явно новата тройна коалиция няма да се спре пред никакви пречки от законово, процедурно, дори, ако искате, конституционно значение, за да прокара своите политики и намерения. Това го видяхме от сценария, който се разигра в пленарната зала.

Смятате ли, че БСП и ДПС са били наясно и са очаквали това поведение на Волен Сидеров, първо? И второ, те смятат пък и очакват от ГЕРБ бламиране на работата на Народното събрание, подобна деструктивна позиция от ваша страна.

Това ще се види. Мисля, че в изказването на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Бойко Борисов стана ясно, че ние няма да бъдем деструктивна сила в парламента; че винаги ще работим и ще гласуваме за онези закони и мерки, които отговарят на интересите на народа, на интересите на икономиката, на развитието на България. За разлика обаче от неговото изказване, в изказването на другите трима лидери нямаше такава заявка. Напротив, имаше заявка за деструктивизъм. А колкото до това, което се разигра, за мен сценарият е ясен. Виждали ли сте на тържествено заседание, първо заседание на парламентите досега, виждали ли сте тогава, когато се кълнат всички народни представители, да са регистрирани не 240, а 217 депутати? Не сте го виждали. Ето първия сценарий, който се реализира. Атака не гласува, не се регистрира с цел да свали кворума и да даде възможност на БСП и ДПС да гласуват каквото пожелаят оттук нататък в днешния ден. За мен този сценарий ще се повтаря оттук нататък постоянно.

По-честна е позицията човек или политическа сила, като прави нещо, да заявява тази позиция.

Още повече че политическите сили в парламента са избрани от народа. Значи те трябва да отговорят на това, което са обещали, на това, което са казали на хората, гласували за тях. Смятам, че в този парламент ще видим точно обратното.

Очаквам в сряда да разговаряме с представител на Атака в рамките на „Междуредие". Но да ви попитам вас: ще се възползва ли ГЕРБ от 7-дневния срок за проучвателния мандат, който се очаква да получите като първа политическа сила от президента в четвъртък? Призоваха ви да съкратите срока, като декларираха, че няма да застанат зад ваше правителство.

Такива декларации направиха лидерите на БСП Сергей Станишев и лидерът на ДПС Лютви Местан, докато Волен Сидеров направи декларация, че няма да подкрепи каквото и да било правителство, което за мен също беше поредният театър днес. Защото не би могло да се случи правителство без поне един депутат от групата на Атака. И лично аз да ви кажа съм си мислила как може да се действа в тази ситуация, че хем да се подкрепи едно правителство на БСП и ДПС, хем Атака да продължи да говори на своите избиратели, че не ги е предала. И да ви кажа очаквам двама-трима депутати от Атака да бъдат „купени" и да гласуват с БСП и ДПС, което пък ще развърже ръцете на Волен Сидеров да продължи да говори по този начин, по който говореше и днес.

А ГЕРБ ще чака ли седем дни, за да върне мандата със състава или?

Ще изчакаме да ни бъде връчен мандатът. Седемте дни текат и по време на празниците. И след това ще решим.

Кое е най-рисковото пред страната според вас и кои стъпки на следващо правителство, ако то не е ваше, бихте подкрепили? За майчинството разбрахме от Бойко Борисов, че бихте подкрепили повишаването му. Но се планира и повишение на пенсиите по швейцарското правило поне по анонсите на левицата.

Аз първо трябва да кажа, че повишението на майчинските е записано като мярка и в предизборната програма на ГЕРБ. Повишението на пенсиите по швейцарското правило също е част от програмата на ГЕРБ. Така че бихме го подкрепили и него. Разбира се, конкретните текстове, когато ги видим, ще ги коментираме. Но искам твърдо да кажа, че в рамките на този бюджет не са заложени средства, особено за пенсиите, защото там се изисква по-сериозен ресурс. И доколкото разбирам и от изявлението, което чух от Пламен Орешарски, той няма намерение тези мерки да влязат в сила веднага. А от следващата бюджетна година - 2014-а.

От догодина, да.

Така че това са мерки, които са част от предизборната програма на ГЕРБ и в рамките на един разумен бюджет ние ще ги подкрепим.

Като казахме бюджет, вие знаете заложеното в хазната тази година. Сигурна съм следите, доколкото имате възможност, изпълнението на приходите и разходите. Ще се мине ли без актуализация на Бюджет 2013 до края на годината?

Ако се изпълняват разходите така, както са заложени в бюджета, смятам, че не е необходима актуализация. Тя не е нужна на България. Защото една актуализация в посока увеличаване на дефицита и увеличаване на разходите означава нов заем и влизане в спиралата на дълга. Мисля, че това не е във вижданията и на господин Орешарски. През цялото време БСП в лицето на техния икономически екип критикуваше управлението на ГЕРБ за това, че имаме натрупан дефицит, в резултат естествено финансиран с дълг през четирите години на управление. И би било нелогично след тези критики да се отива към поемане на допълнителен дълг и допълнителен дефицит, за да се увеличат разходите. Колкото до приходната част на бюджета, тя е реалистично заложена и към момента няма индикации, че тя не би могла да се изпълни. И последните публикации в сайта на финансовото министерство показват много добри резултати в изпълнението и на приходната, и на разходната част в бюджета.

Ще допусне ли според вас левицата, ако тя застане и се направи правителството, за което се говори и разбира се следващата власт, грешка, ако административно и политически бъдат замразени цените на тока?

Замразяването или намаляването на цените на тока трябва да се извърши след сериозен анализ. Лично аз не съм в детайли на това какви са възможните резерви. Предполагам, че има някакви относително минимални резерви в различните етапи на производство, на различните етапи на пренос и дистрибуция на тока, но не смятам, че изстискването на тези резерви има дългосрочен ефект и дългосрочна визия. Така че надявам се, че и този анализ, който беше поръчан от служебното правителство на международни експерти, също да помогне в тази посока. Но лично аз не смятам и не съм оптимист за трайно и дългосрочно намаляване на цените на електроенергията.

И тяхното безкрайно задържане, разбирам от думите ви.

Да, безкрайното им задържане води до натрупване на загуби в различните участници в този пазар. И аз категорично мога да ви кажа, че ако следващото правителство предприеме каквито и да било мерки от 1 юли директно да намали цената на тока, това ще бъде за сметка на загуба, реализирана от някой от участниците. И най-вероятно ще бъде НЕК, защото е държавна компания. Там има над 2,5 млрд. натрупани вече загуби и дългове, така че едно такова решение би увеличило тези загуби и дългове на държавната компания, като, разбира се, още веднъж искам да подчертая, че държавната компания затова е държавна, защото в крайна сметка държавата отговаря за нейните дългове. Ще стане така, че накрая всички ние ще платим вече натрупаните загуби и евентуалното им увеличаване от подобни недалновидни мерки.