Либийски дисидент: Кадафи няма никаква подкрепа никъде
Либийски дисидент: Кадафи няма никаква подкрепа никъде / снимка: Reuters, архив
Либийски дисидент: Кадафи няма никаква подкрепа никъде
39045
Либийски дисидент: Кадафи няма никаква подкрепа никъде
  • Либийски дисидент: Кадафи няма никаква подкрепа никъде

„Кадафи ще падне от власт, тъй като няма никаква подкрепа - нито в страната си, нито в чужбина" - това каза в интервю за Дарик либийският дисидент Ашур Шамис. Шамис е писател и журналист, който живее в Лондон. С него разговаря Владислав Велев.

Г-н Шамиз, каква е обстановката в Либия сега?

Ситуацията в източната част на Либия сега е спокойна, хората водят нормалния си живот. Много градове в западната и южната част на Либия също са свободни от контрола на Кадафи. Важните градове са Зауия, на 30 километра западно от Триполи, и Мисрата - на двеста километра източно от Триполи. Там ситуацията е много напрегната. Те очакват нападение от Кадафи, очакват нападение от въздуха или по суша. Не знаят кога и как, но го очакват. В Триполи, разбира се, ситуацията е различна. В Триполи Кадафи има власт, той контролира града, хората там не са въоръжени и могат да правят само гражданско неподчинение. В момента те не се противопоставят на правителствените сили. В същото време Кадафи прави разни жестове към хората - раздава пари, увеличава заплати, и смята, че това ще му помогне да остане на власт.

Откъде получавате информацията си? Тя достоверна ли е?

Да, достоверна е, тя е от човек отвътре.

Къде, според Вас, е сега Кадафи? В Триполи ли е? В Либия ли е?

Мисля, че сега е в Триполи, в резиденцията си. Синовете му командват парада, а той стои в т. нар. контролна стая, където планират действията срещу хората в различните градове.

Колко дълго, според Вас, той може да остане на власт?

Не знам точно колко дълго, но е въпрос на време - може би седмици, може би дни - не се знае.

Смятате ли, че той има подкрепата на други държави?

Той няма никаква подкрепа, от нито една държава по света. ООН е срещу него, Европейският съюз е срещу него, страните от Средиземноморието са срещу него... Той няма никаква подкрепа по света, това е нещото, което ще доведе до края му, защото международният натиск е много важен.

Смятате ли, че либийският народ има достатъчно подготвени хора, които по-късно да станат либийски лидери?

Либийците чакат този момент от дълго време, те водеха дебати за конституцията, за демокрацията след махането на Кадафи. Сигурен съм, че либийците имат достатъчно енергия, за да могат да започнат нещо ново.

Мислите ли, че Кадафи все още има поддръжници сред народа?

Няма никакви подрръжници, с изключение на няколко лакеи, на наемници, които не са либийци. Има хора, които са длъжни да останат при него и да се грижат за него. Те обаче стоят против волята си.

Колко хора, според Вас, са загинали по време на бунтовете?

Повече от хиляда, но не се знае точния брой.

Смятате ли, че има дори и най-малката възможност Кадафи да отстъпи властта мирно или ще се бие до последна капка кръв?

Да отстъпи какво? Той няма от какво да отстъпи. Собственият му народ го отрича. Той няма поддръжници. Около него има група от неговите синове и внуци, които водят луда война. Той няма никакъв шанс да спечели тази битка. От него зависи да направи това, което иска. Но каквото и да направи, трябва да каже на народа си - ако иска да се предаде на международен съд - добре, ако иска да умре - добре, това зависи от него.

В интервю за сръбска телевизия Кадафи каза, че санкциите на ООН са незаконни и че ще смаже бунта. Вярвате ли в това?


Това са глупости, абсолютни глупости. Той не знае какво говори, не трябва повече да му се вярва на нищо, което казва.