Лазар Колев: Жертва съм на следствието и прокуратурата
Лазар Колев: Жертва съм на следствието и прокуратурата / снимка: DarikNews.bg
Лазар Колев: Експертите по делото "Белнейски" са "болни мозъци"
39285
Лазар Колев: Експертите по делото "Белнейски" са "болни мозъци"
  • Лазар Колев: Експертите по делото "Белнейски" са "болни мозъци"

„Държавното обвинение се притеснява да не бъде разкрито, че е извършено престъпление срещу мен." Това твърди 31-годишният Лазар Колев.

„Експертите, които твърдят, че имам фиксация към секса и разнообразни полови контакти, дори и с мъже, са болни мозъци, каза Лазар Колев в първото си интервю след старта на процеса по случая "Белнейски".

Прикрива ли някой единственият обвиняем за жестокото убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски? Това ли е истината? Защо той смята, че процесът е нечестен и, че по делото „Белнейски" са подменени веществени доказателства. Какво смята за показанията на ключовия свидетел по делото Владимир Савов-Иширковеца? Защо Лазар Колев говори за себе си в трето лице?

На тези въпроси отговори самият Лазар Колев, който в момента е в пазарджишкия затвор като обвиняем за убийството на сестрите Белнейски.

Очакваше ли делото „Белнейски" да бъде финализирано ще през февруари?

Не, очаквах да ми разрешат нови експертизи, за да докажа моята невинност, затова ги исках. Съдът трябва да бъде честен към двете страни. От какво се притеснява държавното обвинение? Да не бъде разкрито, че е извършило престъпление срещу мен? На този етап смятам, че процесът не се движи честно.

Когато адвокатът ти поиска да бъдат показани ноктите, съдът категорично отказа. Тогава ти за първи път си изпусна нервите и скочи в залата.

Стана едно недоразумение там...

Разплака се след спора...

Аз си помислих, че те няма да представят веществените доказателства. Моите адвокати имат много сериозни съмнения, че те може въобще да нямат нокти. Аз писах и молба до съда - три листа, да ми се допусне физико-химическа експертиза, да се разбере дали тези нокти от Росица, за които казват, че им извличат ДНК, са автентични, дали отговарят на профила.

Сега ти готов ли си да дадеш ДНК например пак да ги изследват?

Аз съм дал, винаги съм давал. И кръв давах.

Вторият път са ти взели насилствено ДНК. Пребили са те в затвора. Така твърди майка ти, така си й говорил.

Аз не мога да кажа от къде са ми взели ДНК.

Тези ДНК проби според един от експертите не доказват, че ти си убиецът, тъй като може да е имало доброволен акт или изнасилване. Обаче ти категорично продължаваш да твърдиш, че не познаваш сестрите и не можем да говорим за доброволен акт.

Да, наистина аз не ги познавам. Това е, ей така си пишат щуротии в този малък град. Казват, че съм ги бил срещнал случайно пред кафе „Болид". Около кафе „Болид" колко камери има? Нека да изкарат записите.

Има ли несъответствия в обвинителния акт?

Много несъответствия. Има и прокурорски свидетел, който...

Иширковеца е категоричен, че ти си убиецът. Ако той лъже, както ти му каза в съдебната зала, защо иска да те натопи тогава, защо те мрази и какви са неговите облаги?

Той е получил облага за това нещо.

Каква?

Прекратено дело ли има, какво е, не знам.

Как се запознахте с него?

Той беше вкаран в килията, когато ми беше повдигнато обвинение. Нямаше друг човек, само той и аз. Аз съм му казвал, че лежа невинен, гласят ме. Вика, да ама ти знаеш ли, че има подслушвателни устройства. И какво да споделям с него? Нека да изкарат записа. Те могат да ми нагласят записа, обаче ще стане много очебийно.

Името на вуйчо ти беше многократно спрягано по казуса „Белнейски". Според Иширковеца Христина е закарана часове преди да бъде убита точно в сграда или дом, собственост на Паун Лазаров. И той твърдеше пред съда, че това са твои думи. Според теб, ако хипотетично Иширковеца лъжесвидетелства, възможно ли е той да измисли всичко това и то да е плод на неговата фантазия?

Не вярвам той от само себе си да измисли такова нещо. Той е инструктиран от прокуратурата и следствието. Димитрия Ганчева е наясно, че този свидетел е вкаран. Не аз трябва да седя пред този човек, да правя очна ставка пред съдията, а Димитрия Ганчева трябва да застане. Тя е много наясно с тези неща, тя знае, че този свидетел е вкаран, за да се напише обвинителен акт. Вуйчо ми какво общо има? Веднага ще докажа моята невинност. Той какво общо има?

Наемането на защитници като Димитър Марковски и Марин Марковски струва адски много. Вуйчо ти поема тази защита. Разговарял ли си въобще с вуйчо ти относно твоята невинност или виновност? Той питал ли те е? Тогава какво му каза? Че си виновен, че си невинен?

Казах му, че нямам нищо общо и не ги познавам.

Ти твърдиш, че си невинен. Как се чувстваш от това, че за твоята защита се дават толкова много пари?

Ако не се гласят доказателствата срещу мен, аз съм готов да вляза в съда и със служебна...

Доцент Грозева бомбардира присъстващите в залата на Пазарджишкия окръжен съд, като каза, че убийството на момичетата е извършено на 30-31 януари 2006 година, а не, както се твърдеше, че е на 28. Говори се, че тя е взела много голяма сума пари, за да даде тези показания. Ако съдът приеме нейната теза, на практика ти ставаш невинен.

Защо някои експерти като си вършат добре работата и после ги обвиняват, че са взели пари?

Не се съгласи резултатите от полиграфа да бъдат оповестени в съдебна зала. Преди процеса твърдеше, че си готов да застанеш отново на детектор на лъжата. В съда обаче Неделчо Стойчев заяви, че ти не си издържал полиграфа в частта, в която те питат дали си участвал в това престъпление.

Аз си помислих, че съм го минал.

Кога си го помисли?

Самото дело, като ми предявиха, аз не съм го гледал изобщо полиграфа.

Когато си говорихме с теб преди две години, ти каза, че си издържал детектора на лъжата.

Редно е да го издържа, след като нямам нищо общо.

Експертите казват за теб, че си мнителен, поведението ти е разрушително с фиксация към сексуалната тематика. Когато си ходел на училище, си дишал бронз и лепило, употребявал си и екстази. Имал си разнообразни сексуални увлечения - контакти с мъже.

Няма такова нещо. Не искам да отговарям изобщо на този въпрос.

Аз те питам, ти решаваш дали да отговориш, това така ли е или не е така?

Тези, които са го казали, са болни мозъци.

Експертите, които бяха разпитани в съдебната зала, са категорични, че убийството е дело на двама души, най-малко двама. Говори се, че прикриваш някого. Ако е така, струва ли си да чуеш в залата присъда доживотен затвор без право на отмяна? Страхуваш ли се да кажеш кой е този някой, ако има такъв?

Аз не се страхувам да го кажа, обаче аз нямам нищо общо, аз не мога да кажа дори колко души са били в това престъпление. Аз съм абсолютно невинен.

И не се страхуваш, никой не те е заплашил?

Никой не прикривам, никой не ме заплашва.

С какво точно ще убедиш в последните дни на процеса Пазарджишкия съд, че нямаш нищо общо с най-зверското убийство в Пазарджишка област през последните години?

Аз не искам да убеждавам съда, искам съдът да си свърши работата. Искам съдията да бъде смел и да анализира добре доказателствата. Ако Лазар Колев има участие в това престъпление, нека да бъде наказан.

Възможно ли е, ако човек е извършил подобно престъпление, да бъде спокоен в съня си? Ти как спиш например? Сънуваш ли? Какво сънуваш?

Не сънувам, нямам кошмари.

Аз не те питам дали си сънувал кошмари.

Спя си нормално, ходя на зала. Задавам си много въпроси - защо, как, защо точно аз?

Жертва ли си?

Жертва съм на следствието и прокуратурата.

Възможно ли е според теб в 21 век подобно дело да има конкретни обвинения срещу теб, а ти да твърдиш, че дори не познаваш сестрите Белнейски?

Да, това се случва с мен. Аз съм готов да подпиша най-тежкото наказания, ако един човек излезе и каже „Аз видях Лазар Колев, с едно от момичетата пиеше кафе", макар че няма нищо лошо в това.

Ти каза, че това е нечестен процес. Очакваш обрат, не очакваш присъда?

Очаквам съдът да бъде безкомпромисен към Лазар Колев, ако е виновен. Аз не искам милост от съда, държавното обвинение няма от какво да се притеснява, ако не са извършили престъпление срещу мен.