Л. Иванов: Вслушахме се в желанието на хората и бизнеса относно пушенето на обществени места
Л. Иванов: Вслушахме се в желанието на хората и бизнеса относно пушенето на обществени места / cнимкa: Sofia Photo Agency
Л. Иванов: Вслушахме се в желанието на хората и бизнеса относно пушенето на обществени места
26211
Л. Иванов: Вслушахме се в желанието на хората и бизнеса относно пушенето на обществени места
  • Л. Иванов: Вслушахме се в желанието на хората и бизнеса относно пушенето на обществени места

Ще се случи ли и как забраната за пушене? Разговор по темата с депутата на ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на Народното събрание и председател на здравната комисия в парламента. Само преди 10 дни Иванов с твърдост отстояваше докрай забраната за пушене на обществените места.

Защо променихте мнението си на 180 градуса?

Първо, не съм променил становището си на 180 градуса, ако ми дадете възможност да поясня. ... Казах, че ще има дебат в обществото и в крайна сметка то ще реши и определи законовата форма. И именно в закона ще бъде изразена волята на хората. И днес пак потвърждавам, че на обществени места никъде не съм съгласен да се пуши. Като казвам обществени места разбирайте обществени сгради, транспорт, всичко, което включва учреждения, никъде няма да се пуши. Тук няма грам отстъпление.

Не беше ли малко времето от 8-ми февруари до днес за този дебат, за който настояхте и тогава?

Аз мисля, че до момента няма противоречие и не съм казал нито една дума в отстъпление от това, което съм говорил.

Къде е компромиса, д-р Иванов?

До момента вие не сте казали нищо, за да кажа къде е компромиса.

Доколкото разбираме става въпрос за подновяване на дебата, фокуса общо взето е за заведенията.

Точно така. ...Искам да бъде ясно за всички, че Закона за тютюнопушенето беше приет в миналото правителство и той не е ангажимент и грижа на ГЕРБ. Сега се постави въпроса остро, тъй като предстои влизането на закона в сила. Тъй като дебата, благодарение на медиите, ... създадоха една дискусия в обществото, една полемика и нещата се доведоха до там, че в нощните заведения, заведенията за хазарт, да бъдат определени места за пушачи. Мисля, че това не е отстъпление от позицията и това, че примерно заведения, които са по-малка квадратура - да кажем от 100 кв.м, там трябва да се определи в зависимост от това дали заведението ще бъде за пушачи или за непушачи. Имаш избор и ако ти прецениш дали искаш да посетиш нощно заведение с такава квадратура. Здравето и живота са отговорност на самия човек и после на държавата. Така че избора на човек да посети такова заведение, на което на вратата е написано, че, примерно, се пуши, е негово право. Т.е. има избор. Не виждам никакво отстъпление. 

Кой постави остро този въпрос - пушачите или хора от бранша?

Аз не мога да кажа точно кой, но мисля, че медиите като една обществена реакция на обществото, отразиха именно това напрежение, което се появи в обществото в навечерието на въвеждането на този закон. И мисля, че тук ние трябва да сме благодарни на медиите, защото вие сте медиатора между обществото и политиците, които създават законите. Законите се създават, отразявайки обществените интереси. И в този ред на мисли, не виждам да имам отстъпление от позицията си. ... Аз пак ще кажа, че тютюнопушенето вреди. ...

Във вестниците днес пишеше, че премиерът Бойко Борисов ви е убедил вас, заедно с депутатите от ГЕРБ, в нуждата от по-лек режим за пушенето? Как ви убеди, какви бяха неговите аргументи?

Може би неточно съм цитиран някъде. След обсъждане на дебата, който беше породен в обществото, имахме дебат в групата. Тогава се породи идеята да бъде създадена тази възможност в дадени заведения да бъдат определени места за пушачи, които да отговарят на хигиенните и здравни изисквания, и съответно друга част, която да бъде за непушачи. Аз мисля, че който се вслушва в мнението на хората, винаги е на правилна позиция. Ние се вслушахме в желанието, както на хората, така и на част от бизнеса, и затова има такава позиция. 

Цялото интервю слушайте в аудиофайла.