Косев: Отстраниха ме по политически причини
Косев: Отстраниха ме по политически причини / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министър-председателят Бойко Борисов освободи Марий Косев от длъжността заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. С друга своя заповед премиерът назначи на поста Делян Добрев, съобщиха от правителството. Първоначално зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов съобщи, че Косев е подал оставка заради недобра комуникация с депутатите. Пред Дарик самият Косев отрече да е подавал оставка и изказа мнение, че е отстранен по политически причини. Потърсен за коментар Косев отказа да говори и предпочете SMS-камуникацията. Ето как протече разговорът:

Защо си подадохте оставката?

Не съм си подал оставката. Не мисля, че смяната е свързана с работата, защото през цялото време съм се борил за реформи в енергетиката и за защита на националния интерес. По-скоро е промяна на политическата конюнктура и избор на една по-политическа кандидатура за енергийния сектор.

Заради всичко в енергетиката или заради нещо конкретно Ви отстраняват?

Не знам.

Говори се, че е заради ВЕИ? Вие разбирате ли се с министър Трайков?

Не знам, ще изчакам да чуя мотивите, но наистина предполагам, че е политическа смяна.

Имате ли конфликт с някого? Кой има интерес от смяната Ви?

Би било странно, ако е заради ВЕИ, защото по тази тема решенията винаги са се вземали с консенсус.

Тогава заради историите с НЕК?

Предполагам, че на много кръгове съм настъпил интересите, защото винаги съм действал принципно, но политическата смяна е може би по-вероятната причина.

Ще поискате ли стреща с Трайков и Борисов?

Имал съм забележки към г-н Първанов и винаги съм му ги казвал в очите. Също така изрично бях предупредил в писмен вид, че подписването на последното споразумение е опасно. Сега важното за енергетиката и държавата е да бъде избран честен и принципен човек. Не съм човек, който се натрапва. Ако те желаят, разбира се, че ще се видя с тях.