Каролев: Партията НДСВ не е раздирана от противоречия
Каролев: Партията НДСВ не е раздирана от противоречия / netinfo

Интервю на Евгения Марчева с Владимир Каролев от НДСВ.

Какво ще се случи оттук насетне във втората по големина партия в управляващата коалиция - това се надявам да разберем в следващите минути от "Денят" на "Дарик" и Владимир Каролев, член на новия политически съвет, който, си спомняте си, бе избран от извънредния конгрес на НДСВ. Добър вечер, господин Каролев.

Добър вечер, обаче надали ще разберете какво ще стане от мен, защото просто какво ще стане с партията оттук нататък зависи от мнението на нашия лидер Симеон Сакскобургготски, както е било, и слава богу, винаги досега. Това са две неща. . .

Ние започваме с вас, пък ще видим къде ще стигнем.

Да. Още две неща. Първо, партията не е била раздирана от противоречия, а няколко хора бяха раздирани от някакви противоречия. И също другото нещо, което е, е, че аз лично не мисля, че е имало някаква. . . някакви големи проблеми и че става въпрос за някакво юридическо лоби срещу някакво икономическо лоби или обратно. Просто няколко хора очевидно не бяха щастливи от това, което стана на конгреса, и вместо да си кажат мнението, след конгреса започнаха да говорят по медиите.

Тъй като това писмо на вашия лидер в крайна сметка защитава позицията на вас и тези колеги, които стояха зад вас, в момента какво, може ли да се каже, че празнувате, че сте доволен от решението на вашия лидер?

Ама напротив, аз не мисля, че има някакви загубили и някакви победители. Аз лично, и днес го казах и за други медии, на въпроса - според вас трябва ли примерно да си отиде някой министър, отговорът ми е - това не е моя работа, а пък, моите уважения към царя, не е мисля, че е и лично негова работа. Един министър трябва да си отиде, ако не си върши работата, и това знае министър-председателят.

Ами, вижте, дайте да наричаме нещата с истинските им имена. Вие сега започвате с куп такива някакви евфемизми на думите.

Защо. . .

Значи, няколко пъти прочетох писмото, то е безкрайно. . .

И аз го прочетох няколко пъти.

. . . така, безкрайно ясно. Отива ли си част от юридическото лоби от парламентарната група и партията на НДСВ, отива ли си? Какви са въпросите според вас. . .

Защо. . . значи, за да си отиде някой от някъде, трябва да се случат две неща. Едното нещо е да го поканят да си отиде, а такава покана още няма, и ако има такава покана, тя ще дойде само от лидера ни, при това аз ви казвам какво е моето мнение. И второто нещо е - ако го поканят, дали ще си отиде, защото за съжаление имахме случаи, и продължаваме да имаме случаи, пресен случай е общински съветник от НДСВ в Бургас, ден преди. . . тръгнал с квотата на НДСВ и с името на царя напред, стоял близо три години и половина, ден преди изборите за парламент обяви, че напускал, без да даде причина, ама не напускал общински съвет на Бургас, ами напуска партията и става независим. Така че, вижте, аз лично мисля, че вече 6 години е царят в България и се знае начинът му на правене на политика, начинът му на правене на политика е консенсусна. Надявам се, че това обращение ще го прочетат и тези,за които ясно царят казва, че не са били прави, и че ще си променят поведението.

Господин Каролев, аз си спомням едно ваше, така, бих казала, емоционално изявление отпреди няколко дни след заседание на улица "Врабча" в София, където вие казахте, че който е срещу лидера Симеон Сакскобургготски, да ходи при тъщата си. Ще вляза във вашата метафорика и ще питам - Пламен Панайотов отива ли при тъщата си или не отива при тъщата си в дадената ситуация?

Значи, ако Пламен Панайотов разбере какво му е казал царят, не би трябвало да отива при тъщата си. Аз казах, че който иска да направи нещо против царя, трябва да отиде при тъщата си.

Тук има обаче, в това писмо, много ключово изречение. Вашият лидер казва, че очевидно юридически аргументи са имали за цел да прикрият политическите маневри. Вие какви политически маневри виждате, случили се през последните дни?

Ами, тук съм съгласен, и аз го казах веднага след конгреса, че първо тези 9 причини, които част от парламентарната група сложи като причини, които правили порок на конгреса, т.е. не могат да се регистрират решения, част от тях нямат нищо общо с конгреса. Примерно, че синът на един от избраните в контролния съвет бил преброител.Това е. .. има толкова общо с легитимността на конгреса, колкото и живота на мравките в някой мравуняк, нали. От тази гледна точка единственото нещо, което действително може би би се приело от един съд като порок, е фактът, че едно решение на политическия съвет от 28 май, с което се формализира членство в НДСВ на близо 500 човека, един от които е г-н Антон Станков, по някакви абсолютно необясними причини част от политическото ръководство не го е подписало навреме и след това абсолютно демонстративна част от тях казаха: ами какво ми го давате със стара дата. Ясно трябва да кажем, че това не е вярно, че тези хора е трябвало да си го подпишат още на 28-и и че това, че не са го подписали е. . . значи, царят явно го е разтълкувал като някакви политически, нали, такива. .

Маневри.

. . . маневри, да.

Какво се случва. . .

Така че тези хора да бъдат така добри според мен да приемат реалността, а реалността е, че такова решение има и че то е от 28 май, доста преди конгреса. А това че не са го подписали е техническа формалност.

Добре, вие. .. чисто морален въпрос, какво очаквате от всички тези ваши колеги, те все пак са ви колеги, които твърдяха през последните 10 дни, че миналата неделя конгрес не е имало, че той бил пълен с нарушения, нелегитимен, пред очите на вашия лидер са се разигравали всякакви безобразия, които той не е видял и за които те му напомниха? Какво поведение след това писмо очаквате на тези ваши колеги?

За мен ще бъде достатъчно да кажат - извинявайте, нищо друго.

Само извинявайте?

Да. Аз го казах във вашето студио, че г-н Николай Василев например, когото аз уважавам и продължавам да уважавам като един от най-способните икономисти бих казал не само в България, просто трябва да се извини, нищо друго.

Това, извинявайте, обаче хич не ми се връзва с друго ключово изречение от писмото, аз съм си ги извадила тук, за да си ги четем: сериозно обмислям радикални промени в парламентарната група, а, ако се наложи, дори и още по-крайни решения от моя страна, пише Симеон Сакскобургготски.

Ами вижте сега, защо ме карате да тълкувам нещо, което, нали, го има в главата само на човека, който го написал. Значи, според мен. .. аз споменах, и това е факт, има възможност да се оспори регистрацията на конгреса и единствената възможност е от тези 9, дето ги казах, 9, май, бяха причина, една от тях единствено юридически е формална. Т.е. ако политическият съвет, старият, не подпише този протокол, действително, макар че не съм юрист, може би този конгрес не може да бъде регистриран. И може би това е имал предвид царят, че ако продължават с юридически аргументи да се прикриват политически маневри, ще направи по-радикални мерки. Какви са по-радикалните мерки аз мога само да гадая, не мога да. . .

Към този момент имате ли информация дали документите пътуват към съда за регистрация?

Нямам такава информация и това не е моя работа. Това е работа на съществуващото. . . на лидери и на съществуващото, на старото политическо ръководство, което все още е легитимното му ръководство, след като не са регистрирани в съда решенията.

Добре, г-н Каролев, вие казвате не можете да гадаете думите на един човек. Сигурно сте прав, но все пак ясно е, че в НДСВ няма механизъм за отзоваване на депутати и аз затова се питам как вашият лидер ще предприеме тези по-радикални решения, след като не съществува такъв механизъм?

Ами вижте, както всеки един човек може да се опита да направи нещо, това е като каже публично какво мисли. Примерно сега се опитам да гадая, в кавички, ако тези хора от политическото ръководство старото, които отказаха да подпишат протокола, твърдейки, че им го дават със стара дата, което не е вярно, откажат да го подпишат, може би това ще е основание да не може да се регистрира конгресът и примерно една радикална мярка би било царят да поиска моментално извънреден конгрес, за който има нужда от време. Друга още по-радикална мярка е царят да каже, защото нали знаете, че в момента ако не се регистрира конгресът, името на партията, което много хора мислят, че е формално, но за царя, той го каза ясно на конгреса, че не е формално, единствената причина, поради която се е съгласил 2001 г. да се казва движението Национално движение "Симеон Втори" не е някаква лично негова себичност, а че просто е правилна. .. така по-ясно ще се ориентира гласоподавателят за какво става въпрос, като имате предвид, че не можа да се регистрира партията близо малко повече от месец преди конгреса, но той от 2004 г. е казал, че иска да се смени името, и ако сега не се регистрира конгресът, старото име на партията си остава и той може да реши, че о.к., правя си партия Национално движение "Симеон Втори", пък тези, дето ми правите юридически номера, вземете си партията, тази съществуващата, и си правете каквото искате с нея. . .

Е, това ще е много любопитно. Да, ще има две партии с еднаква абревиатура НДСВ.

Вижте, според мен няма да се стигне дотам, защото абсолютно всички хора, които твърдяха, че има манипулации, в същото време твърдяха ясно, че стоят зад лидера ни и сега, когато ясно лидерът им каза, че след като стоят зад него не трябва да използват юридически аргументи, за да прикрият политически маневри, аз очаквам те да разберат, че. . . нали, част от тях между другото са били подведени, аз съм абсолютно убеден за това, и просто да подпишат този документ и партията да се регистрира и да се фокусираме върху това, което царят го е казал в обръщението си, че целта на. . . неговата цел, за която си е дошъл в България, е да помогне страната да стане страна със стабилност и спокойствие на бизнеса и толерантност в политическия живот.

След това силно, бих казала емоционално, но пък в него има и много логика писмо на вашия лидер, г-н Каролев, разсъждавате ли и върху варианта разпад на парламентарната група на НДСВ?

Ами, това могат да си го кажат депутатите. Значи, за съжаление от 2001 г. се цепят от НДСВ хора, нали, те не бяха "Ние", вие, "Ново време" и разни, нали, част, даже от БСП отиде една депутатка още от самото начало, една от доверените хора на Стоян Ганев. Така че може някои от депутатите да решат да ходят по други парламентарни групи, тяхно си е право. И тук вече е въпрос на морал, защото аз лично като общински съветник, ако стигна някога дотам, което не виждам дали ще стане, да имам нещо против политиката на лидера на НДСВ, аз няма да се правя на независим общински съветник, ами ще напусна общинския съвет, за да може следващият в листата, който е избиран, който е от листата на НДСВ, да стане общински съветник. По същия начин би трябвало да направят и депутати, ако някои от тях решат, че не им харесват обръщенията на царя.

Добре. . .

Но това е въпрос на личен избор и морал.

Да завършим с размишления за, така, малко да вдигнем нивото, не на ниво партийна структура на НДСВ, а на ниво коалиция. След това писмо, което вече няколко минути с вас коментираме, как очаквате, повече стабилни дни за коалицията или напротив - доста напрегнати дни за коалицията с оглед на ситуацията в НДСВ?

Вижте, специално за коалицията. .. още на конгреса стана ясно, че имаше емоционални изказвания, както аз ги нарекох, хора, които се изказват може би със сърцето си за излизането от коалицията, такива бяха например на г-н Паси, на Тони Първанова, и такива като мен, които мислят, че трябва да слушаме разума в тази ситуация, който бях против излизането от тази коалиция. И мисля, че царят още в словото си каза защо трябва да останем в тази коалиция. А пък след това, нали, всичките, тази група, която твърдеше, че има манипулация, нито една, нито един от тях не каза, че трябва да се излиза от коалицията, включително и Мони Паси. Така че, що се отнася до излизането от коалицията, това според мен в средносрочен план е приключена тема, но не е приключена във, под средносрочен план имам предвид следващите месеци до края на годината, защото в момента, в който, ако дойде такъв момент, в който БСП се опитва да прокарва неразумни, експериментални решения в социално-икономическата сфера, тогава вече ще има сериозна причина да го мислим за излизане от коалицията.

Ама вие имате прогрес. . .

Но към днешна дата аз. . .

. . .във вашата позиция, защото преди дни не бяхте толкова, така, уклончив, бяхте доста категоричен, че. . .

За кое?

За излизането на НДСВ от коалицията.

Ами, много ясно, аз го казах, ще ви кажа точно какво казах на конгреса. Докато се изпълнява икономическата програма в общи линии на НДСВ, трябва да стоим в коалицията. И това е факт. Значи, съвсем скоро ние ще излезем, икономическият екип ще излезем с анализ на това какво е станало в България последните две години, защото, нали, след месец, месец и половина ще станат две години от този парламент, и ще видите как де факто има в добрия смисъл на думата продължение на икономическите реформи, които четири години преди това надяваше икономическият екип на НДСВ.

Добре, г-н Каролев, да завършим, има едни такива думи, че това, което не ни убива, ни прави по-силни, убита ли излиза НДСВ след всичко това или по-силна?

Сега, дали ще излезе по-силна зависи от това до голяма степен как ще реагират част от парламентарната група на НДСВ. Ако те реагират емоционално и не слушайки разума си, ще има, разбира се, сътресения в структурите, защото тези хора имат и лично лоялни на тях и координатори, ако щете, и съмишленици, и ако примерно се разцепят, ще има временно сътресение в НДСВ, но според мен това ще бъде, ако въобще се стигне дотам, аз лично не мисля, че трябва да се стига, ще бъде очистително и НДСВ ще излезе по-силна. Но истинският тест, разбира се, ще бъдат общинските избори през есента, късната есен.