Калфин: Има изключителен интерес на японския пазар към българската роза
Калфин: Има изключителен интерес на японския пазар към българската роза / cнимка: Sofia Photo Agency

Интервю на Евгения Марчева с министъра на външните работи Ивайло Калфин, който бе на визита в Япония

Кое беше най-важното в разговорите, които проведохте с премиера на Япония?

С премиера говорихме по няколко важни въпроса за двустранното сътрудничество. Първо, след две години ще бъде. . . 2009 г. ще отбележим 50 години от възстановяването на дипломатическите отношения с Япония и 90 години от основаването им. Нашата идея е да направим, да използваме този повод, тази кръгла годишнина, да направим едни много силни дни на България в Япония, в които да покажем тракийското златно съкровище, да покажем културни представления, да направим няколко бизнес форума. Едната от задачите беше да получа ангажимента на министър-председателя, че от японска страна ще имаме съответната подкрепа, и мисля, че го получих това нещо. На второ място, в разговора, който водихме, стана въпрос за възможностите, които са свързани с насърчаване на японските инвестиции, въобще това е една от основните теми на посещението ни тук. Има две или три големи японски инвестиции, които или са реализирани, или са в ход в България, но възможностите са изключително много. В бъдеще бихме могли, и това ще имаме подкрепа от най-високо равнище, бихме могли да организираме много конкретни икономически посещения и срещи между бизнеса.

Привлекателна и сигурна страна ли е България за японските инвестиции? Разбирам, че днес сте се срещнали с 23-ма представители на едрия и на крупния бизнес в Япония.

За съжаление България е малко позната сред японските бизнесмени и извън тази държавна помощ, която получавахме, и изгодни кредити за няколко важни инфраструктурни проекта в България, фирмени инвестиции, частни инвестиции сравнително малко. Това са болницата "Токуда", това е един завод в Ямбол за производство на авточасти и това е проектът на компанията "Мицубиши", който в момента се разработва, за изграждане на парк от вятърни генератори в Калиакра. Сравнено с централноевропейските страни - Полша, Чехия и Унгария, тези инвестиции са много пъти по-малки. Сега, вярно е, че в тези централноевропейски страни инвестициите са главно свързани с автомобилостроенето и автомобилното производство, но мисля, че България би могла, особено в енергетика, транспорт, да предложи изключително интересни условия.

С какво страната ни е известна в Япония, само с хубавото кисело мляко или има други неща, които ни представят?

България е известна първо с киселото мляко. 35 години вече се продава българско кисело мляко, и то точно така пише, даже със снимки от България. Аз вчера имах среща с председателя на компанията "Мейджи", която продава българското кисело мляко. И другото, с което е много интересна България - с нашия сумист Котоошу. Както на много места казваха "а, Стоичков, значи вие сте от България", тук в Япония Котоошу е изключително популярен. В това можах да се уверя, включително министър-председателят, председателят на горната камара на парламента днес, всички, така, с възхищение говорят за Калоян Махлянов. Надявам се освен тези неща да сме интересни и с други. Но като стана дума, изключително голям интерес е на японския пазар към розата и всички продукти, свързани с розата. Даже днес ми направиха забележка някои от японските бизнесмени, че много малко използваме това, което бихме могли да направим тук в Япония с качествата и продукцията от роза.

Освен това нараства интересът към туризма в България. Знаете, че японските туристи са любознателни. Те се интересуват не толкова от морския и планинския туризъм, който традиционно представяме, но именно от исторически посещения, от селски туризъм, от неща, от които те биха могли да научат повече за историята и за бита, и мисля, че България има какво да предложи в това отношение.

Добре, да завършим с нещо лично. Какъв сувенир ще си донесете от Страната на изгряващото слънце?

Много интересно е за мен, аз съм за пръв път тук и Япония действително е една уникална страна със своята традиция и възможности. Не съм помислил за сувенир, честно да ви кажа, не съм имал и време да потърся някакъв, но впечатленията, които имам тук, и изключително топлото отношение към България за мен са много важни.