Каква е офертата на БСП за промяна в управлението
Каква е офертата на БСП за промяна в управлението / netinfo
Каква е офертата на БСП за промяна в управлението - министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова в „Седмицата” на Дарик

Каква е офертата?

Мога да кажа, че те са на фона на това, което е изпълнено, вие ще го видите в пресата, предполагам, че то е вече и факт в някои от медиите, за нас е много важно да продължим в насоката, която сме поели. В, разбира се, повишаване на доходите и достоен стандарт на гражданите, конкурентноспособност и високотехнологична икономика на базата на образована, здрава и конкурентна нация.

Разбирам, че вие определено ще искате да кажа по целия материал, който пък в момента се представя от моя колега господин Овчаров, ще има и по него дебати, може и да има, разбира се, и корекции, и различни виждания. Но аз ще спра вниманието ви, най-напред искам да кажа, че за 20 месеца левицата, Българската социалистическа партия показа, че не е дестабилизатор на икономиката на страната и потребител-консуматор, а успяхме заедно с коалиционните си партньори както да постигнем добри икономически резултати за 20 месеца, и то впечатляващи, така и да решим една голяма част от поетите социални ангажименти.

Бих могла да кажа, че в политиката за повишаване доходите и стандарта на живот има доста неща, които са записани, които са балансирани, разбира се, с икономическите параметри и конкуретноспособността на икономиката. Мога да кажа няколко неща, които може би са най-важните. Ние ще продължим практиката за запазване темповете на увеличаване на доходите в бюджетния сектор, вие знаете не по-малко от 10 процента, но, забележете, с оптимизиране на администрацията и замразяване на разходите на нивото на 2007 г.

Тоест поставяме си една задача - да, доходи в администрацията и непроизводствения сектор, ако така мога да кажа, бюджетния, но за сметка на един оптимален баланс вътре в тази система. От една страна, е много важно, че ние предлагаме едно намаляване на данъците на физическите лица, облагане на доходите на размера до средната работна заплата да бъде 15-16 процента, за доходи до две работни заплати, средни работни заплати - 20 процента и над две работни заплати - 24 процента.

Струва ми се, че не е без значение и фактът, че ще продължава политиката за насърчаване разкриване на нови работни места, ние сме си поставили амбициозната цел до края на мандата безработицата да отиде под 8 процента, а коефициентът на заетост да надхвърли 60 процента, тай като това е един изключително важен показател. За нас не е без значение и въвеждането на пълното семейно подоходно облагане - нещо, което успешно започна през този мандат, при това управление, заедно с нашите коалиционни партньори.

Предполагам, че много интерес предизвиква какво ще кажем за пенсионерите. Аз бих казала, че ние твърдо заставаме зад доста дискутирания въпрос за увеличаване на пенсиите от 1 юли - да, с 10 процента, това е нашето твърдо намерение и съм убедена, че и нашите коалиционни партньори на базата на анализите, които проведохме, виждат, че има една...

От ДСБ твърдяха, че увеличението на пенсиите може да е 30-40 процента от 1 юли, като се вкарат 800 милиона лева от излишъка в пенсионните фондове.

Аз няма да коментирам какво е коментирало ДСБ, защото ДСБ добре би било, те имат претенции, че са добри икономисти, да направят един сериозен икономически анализ и съответно, ако вземат 800 милиона за тази година, много ми е интересно откъде ще дойдат другите 800 милиона. И, разбира се, следейки как те провеждаха икономическата политика, когато бяха на власт и с колко се увеличиха пенсиите, добре би било да нямат толкова високи предизборни щения, ако така мога да се изразя.

Госпожо Масларова, имате ли разминавания с НДСВ по въпроса за по-високи заплати в губещите държавни предприятия? НДСВ, лично Николай Василев, остро се противопоставя. Вашата позиция?

Аз мога да кажа какво е записано точно и ще ви го продиктувам, за да няма никакви съмнения какво е записано в нашия материал. "Въвеждане на нов механизъм за регулиране на средствата за работна заплата в държавните и общински предприятия, отмяна на наредбата за образуването и включване на основните правила в мениджърските договори на управляващите съответните дружества". Това е нещо, което подкрепя и бизнеса, и мисля, че и моите колеги се убедиха в това в разговора, който имаха с бизнеса, както и със синдикатите.

Тук може би е един дълъг разговор, който трябва да кажем за какво става реч, но мисля, че не това е темата само и единствено, тъй като съм един от вносителите на материала. Нещо, което мисля, че заслужава интерес и много държа да се чуе, че ние поемаме ангажимента да актуализираме пенсиите за трудова дейност, за реален трудов принос, за реален осигурителен принос до 2009 г. Забележете една нова сериозна стъпка - ние предлагаме да увеличим тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,5 на 3 процента, т.е. двойно, за лица, които работят след навършване на пенсионна възраст и не получават пенсии, т.е. и работят, разбира се.

Освен това ние поемаме ангажимента да обсъдим и ще настояваме всички приходи от приватизацията и, забележете, 10 процента от бюджетния излишък за тази година да отидат към сребърния пенсионен фонд, към стабилизиране на първия дълг. За нас е много важно да се дадат допълнително още облекчения за родените преди 1 януари 1960 година, за да участват активно в схемите за допълнително пенсионно осигуряване и мисля, че не трябва да делим хората на родени до една година, родени след това и да създаваме конфронтация, а да се опитваме в максимална степен да стимулираме активността на всеки един гражданин.

Разбира се, предлагаме и реформа на системата за експертиза на трудоспособността, която да се извършва само за лица в трудоспособна възраст, т.е. за лица между 15 и 64 години и, разбира се, едни сериозни ангажименти за увеличаване с 30 на сто услугите за хората с увреждания и актуализиране на, усъвършенстване по-точно законодателството за тях. Мисля, че това няма да създаде напрежение и в нашите коалиционни партньори, защото ние съгласувано мислим в тази насока. Един, бих казала, нов жест.

Ние предлагаме, той беше вече пуснат в публичното пространство, предоставяне - той е във връзка с демографската политика, която е политика за всички страни-членки на Европейския съюз, като един проблем, предоставянето на тези 15-дневен родителски отпуск за мъжете при раждане на деца. Забележете, ние продължаваме да настояваме да стимулираме модел в държавата и предлагаме при раждане на първо дете от 200 лева на помощта да се увеличи на 250, при раждане на второ от 200 лева на 600, което е три пъти увеличение, при раждане на трето от 200 - на 250, както при първо, и за всяко следващо, както беше досега - със 150 лева.

Освен това считаме, че е целесъобразно да увеличим помощите за първокласници на социалнослабите семейства с 50 процента, т.е. 80 на 120 лева. И един ангажимент, който също е свързан с младите хора, който ще бъде ангажимент, искрено се надявам, и на местните органи на държавната власт, до 2010 г. 30 процента от децата до 3-годишна възраст и 90 процента от децата до 7-годишна възраст да бъдат обхванати в детски заведения. Разбира се, материалът е много обемист, аз едва ли бих могла всичко, което е свързано с него, да го коментирам. Ще имаме възможност да се чуем допълнително.

Да, ще ви помоля само за кратък отговор на коментарите от седмицата, че всички тези в момента предложения са с предизборна цел или са продиктувани от разминавания в, между вашата партия и президента, който бил недоволен от социалната политика. Какво отговаряте на това?

Аз мога да кажа, че това са съзнателно пуснати в публичното пространство неистини, за да не кажа по, така, по-силна дума. Между нашата партия и президентската институция, както и между нашите колеги в коалицията има диалог, има обсъждане на материали и нормално е най-голямата политическа сила, за която обикновено всички вие търсите и най-голямата отговорност, да представи както пред обществото, така и пред. . . на всички нас, след като сме станали вече членове на Европейския съюз, след като хората имат големи очаквания, да представим нашата визия за следващите месеци до края на мандата. И това е съвсем нормално.

Ние никъде не сме поставили въпросите по начин, по който да изпомпваме една сфера за сметка на друга. Много балансирано, много прецизирано са поставени нашите виждания, визия и мисля, че има определени акценти, които са съобразени с очакванията на гражданите. Примерно ние вече много усилено работим върху въвеждане на минимални почасови ставки с оглед да изпълним изискванията на Европейския съюз за гъвкаво работно време, но почасови ставки, които да са регламентирани в различните браншове и области на икономиката, така че никой да не си позволява лукса да наема някой за жълти стотинки и съответно да укрива доходи и осигурителни вноски.

Тук искам да кажа, че и това сме го предвидили в, така, този разгърнат вариант, който предлагаме. Това е нашата оферта към обществото. Обществото ще прецени доколко то е реализируемо. Аз твърдя, че всичко, което е предложено, не е предизборно като манипулация, а това е реално следване на поетите ангажименти и актуализирани на базата на това, което сме свършили за 20 месеца от старта на управлението.

Добре.

А това, което е свършено не е малко и бих казала, че с учудване разбрах, че някой някъде е казал какви проценти са изпълнени от нас, какви от коалицията. Това го няма никъде записано.

Веселин Методиев казва, че възнагражденията не само не са се вдигнали, а са паднали заради по-ниската покупателна способност.

Той все пак трябва да бъде достатъчно коректен, за да може да прочете нещата. Но ако потрябва, веднага ще кажа какво е станало. Защото мисля, че това не е без значение, че минималната работна заплата се е повишила с 20 на сто; средната работна заплата се повиши с 22,4 на сто; средна заплата в частния сектор - с 21,5 на сто; необлагаемият минимум се повиши, забележете, с 53,85 на сто; минималният размер на обезщетенията за безработицата се увеличи с 12,5, а максималният - с близо 29 на сто.

Въпросът е дали това, тези повишения дали покриват поскъпването?

Така че аз много бих искаха, много бих искала, когато коментираме тези неща, да не ги гледаме с черните очила, с които на господин Методиев много му се иска да гледа. Нека да ми дадат справка какво те са направили, как са се изменяли темповете на развитие през времето, когато те управляваха и да ги съпоставим. Защото и минималната пенсия през юли ще се увеличи с 33,7 на сто, средната пенсия се е увеличила с 20 на сто. Разбира се, това са възможностите. Аз бих казала, че рекордни постижения имаме в областта на пазара на труда, където отидохме на безработица 9,12, което е безработица изключително постижение за всички нас.