Как скандалът във властта у нас отеква в Брюксел?
Как скандалът във властта у нас отеква в Брюксел? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

Как скандалът по върховете на държавата отеква в Брюксел – за това Светослав Иванов разговаря с един от най-известните европейски политици в България, английския евродепутат Джефри ван Орден.

Той е бивш докладчик за България в Европейския парламент и един от най-големите застъпници за продължаването на живота на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

По време на всичките си срещи в понеделник Ван Орден изтъкна опасенията си, че България става прекалено зависима от енергийните ресурси на Русия. Освен това британският политик оцени като „странно” присъствието на министър Овчаров в делегацията на премиера в Москва, при положение че името му е замесено в толкова грандиозен скандал в България.

Господин Ван Орден, по време на всичките си срещи през вчерашния ден, вие подчертахте нееднократно увеличаващата се енергийна зависимост на България от Русия. На какво се дължи обаче тази зависимост – на целенасочена българска политика в тази посока или на други геополитически фактори, които не зависят от София?

Мисля, че става дума за зависимост и от двата вида обстоятелства. Тук в България обаче има още няколко допълнителни фактора, които са строго специфични за вашата страна – продължаващо силно руско влияние, исторически корени, географско положение на Черно море, съвсем близо до границата с Русия. Аз не искам да кажа, че не трябва да купуваме газ от Русия. Аз имам предвид, че не трябва да изпадаме в ситуация на пълна зависимост от руските доставки. Затова аз искам да видя разнообразяване на доставчиците за цяла Европа. Това ще е добре както за България, така и за всички нас.

Както знаете, в момента в България се разгаря драматичен политически скандал, в който са замесени висши държавни служители. В този смисъл странно ли е, според вас, че министърът на икономиката Румен Овчаров е именно в Москва в момента?

Да, това е странно време да бъдеш в Москва… Точно в деня преди да излезеш в отпуск…

Как този скандал се отразява на имиджа на България в Брюксел?

Мисля, че може да интерпретираме темата по два начина. От една страна, можем да изразяваме сериозна загриженост за корупцията в България, но от друга страна - можем да тълкуваме случващото се като индикация за действия по разкриването на корупция. Остава да видим коя от двете интерпретации ще се окаже правилната.

Коя бихте предпочели вие?

Мисля, че все още тук има някои дълбоки проблеми. Също така обаче се наблюдава и раждането на воля за разрешаването на тези проблеми, но работата тепърва започва. Надявам се обаче, разрешаването на тези проблеми да не отнеме прекалено дълго време – 20 или 30 години.

Като европейски депутат, който наблюдава България от близо, искате ли да видите оставки или правителствени промени?

Би било много недипломатично от моя страна да отговоря на този въпрос.