Йосиф Сърчаджиев скача в дълбокото
Йосиф Сърчаджиев скача в дълбокото / netinfo
Йосиф Сърчаджиев скача в дълбокото
40037
Йосиф Сърчаджиев скача в дълбокото
Цялото интервю с Йосиф Сърчаджиев
  • Йосиф Сърчаджиев скача в дълбокото
  • Цялото интервю с Йосиф Сърчаджиев

На 31 март актьорът Йосиф Сърчаджиев ще дебютира като режисьор на сцената на Народния театър. Сърчаджиев се хвърля директно в дълбокото - пиесата, която е избрал е на Аугуст Стриндберг и се казва "Бащата". Премиерата й е в четвъртък на камерната сцена на театъра.

В "Бащата" двама съпрузи спорят жестоко за възпитанието на детето си. В конфликта им се стига до признанието: "Чувствам, че в тази битка един от нас трябва да умре". Мария Каварджикова е в ролята на Лаура, Валентин Ганев е Капитана, а дъщеря им Берта се играе от Илиана Коджабашева.

За Йосиф Сърчаджиев това не e първият опит в режисьорската професия. Той вече е поставял на сцената на театър "Възраждане" "Двама на люлката" и "Кралицата на красотата от малкия град".

Преди години актьорът изиграва главната роля в "Бащата" от Стриндберг на сцената на Бургаския театър. След преживяния инсулт той отново препрочита пиесата и си дава сметка, че много би искал да я постави. Сега избягва да си спомня за спектакъла в Бургас, за да не развали своя като режисьор.

Йосиф Сърчаджиев: Когато разбрах, че ще се опитам да работя като режисьор, започнах да чета, да чета, да чета. Много пиеси прочетох. Някои от тях, разбира се, са много трудни за режисьорска работа, но си казах, че когато започваш да се учиш да плуваш трябва да влезеш в голямата вода. И тази голяма вода се оказа Стриндберг.

Йосиф Сърчаджиев скача в дълбокото
netinfo


Именно за него се казва, че е един от най-трудните за поставяне драматурзи. Вас затрудни ли ви по някакъв начин?

Йосиф Сърчаджиев: Не е така. Големите драматурзи правят пиесите си като детска игра. Ние с колегите се усещаме, че сме деца, които играят една прекрасна детска игра. Чудесно го е направил този Стриндберг. Затова и за мен не е голяма драма работата ми по тази безумна пиеса. Казвам безумна, защото това е нашият живот. Нашият, уви.

Колко често си позволявате да мислите за това, че поставяте в театър, в който е поставял един от най-талантливите режисьори, които сме имали, вашият баща Стефан Сърчаджиев?

Йосиф Сърчаджиев: Да, има такова нещо. Суета. Ужасна фамилна суета. Самият ми баща беше доста суетен човек, иначе нямаше да бъде режисьор. Е, той беше и артист де, и играеше на режисьор. А пък аз продължавам да се чувствам актьор. Тази суета не е толкова лошо нещо. Това е нещо, което е...кръвта продължава!

Йосиф Сърчаджиев скача в дълбокото
netinfo


И ако сега на 65-годишна възраст Йосиф Сърчаджиев дебютира като режисьор в Народния театър, то първата си роля на сцената му изиграва на 8 години. В спектакъла "Сирано дьо Бержерак" на баща си Стефан Сърчаджиев.

Йосиф Сърчаджиев: Аз играех един помощник на помощника на готвача. Казвах изречението: "Това е една лира от захар". Това беше моето първо представление в Народния театър, и въобще в България. Знаете ли, това усещане за моята първа роля, то ми остана като една мечта да играя тази пиеса. Да бъда аз Сирано дьо Бержерак. Това беше може би единствената моята мечта - да искам такава роля. Но сега вече знам, че не мога да я правя. Не защото съм в друго състояние, не заради моята психо-физика, а моята мисъл е вече друга.

Имате ли още страх от сцената? Независимо дали сте на нея, за да играете, или режисирате.

Йосиф Сърчаджиев: Не. Всъщност имам страх от това дали мога да си кажа думите. Когато играя в театър "Възраждане", там излизам на сцената с малки роли, което пак е част от суетата ми, и това е едното ми притеснение. Дали мога да си кажа думите. Защото заради малкото мозъче в мен има някои неща, които ми пречат да работя както трябва с текстовете. Знам какво трябва да кажа, но не излизат думичките. Ужасно нещо е това. Или пък не е толкова мъчително.

А страх от режисирането? От това какво ще се получи сега с тази пиеса?

Йосиф Сърчаджиев: Не бе,не. Нахално същество ще се окаже този човек.

Сигурно ще има хора, които ще си кажат: Ей, баща му едно време какви неща е правил в Народния театър, а пък той?

Йосиф Сърчаджиев: Това не ме интересува. Аз нямам амбицията да правя такова велико театро, което да убие всички от завист. Просто правя театър. Театър, който смятам, че е театър. Духът си идва от мен. Но това не е моя работа. Това е Божа работа.

Спектакълът "Бащата", режисиран от Йосиф Сърчаджиев, можете да гледате на камерната сцена на Народния театър на 31 март. Датите през следващия месец са 14 и 15 април.

Йосиф Сърчаджиев скача в дълбокото
netinfo