Йордан Цонев: Държавата пристигна там, закъдето беше тръгнала
Йордан Цонев: Държавата пристигна там, закъдето беше тръгнала / netinfo

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев в „Седмицата” на Дарик радио

Досега говорихме за Либия, няма да се разпростираме много и с вас по тази тема, но според вас каква да бъде оттук нататък българската реакция? Сега либийците ни плашат, че ще късат отношения. Цяла Европа впрочем и Америка са разделени, поне общественото мнение, как да се държат с Кадафи.

Аз мога да кажа моето лично мнение.

Кажете вашето.

Твърда, абсолютно твърда. Това са невинни хора, с чиито съдби този диктатор, който е известен в историята с атентати, с подлости азиатски, с каквото се сетите, ни разиграва като маймуни, разиграва целия свят като маймуни и сега ще ни заплашва със скъсване на дипломатическите отношения. Не стига, че ни дължат един куп пари, не стига, че в продължение на 30-40 години най-добрите ни кадри ходеха да ги ограмотяват, да им откриват полезните изкопаеми, да им разкриват находищата, да ги обучаваме, да ги лекуваме, да им слугуваме, на всичкото отгоре сега ще ни държат тон и ще ни диктуват. Значи, моята лична позиция, в лично качество говоря, въобще скъсване на дипломатическите отношения е последният дерт на България с този диктатор. Това е един диктатор и аз не се свеня като политик да говоря недипломатично, каквото и да следва от това. Въобще не ме интересува какво ще следва от това.

Да, но някои ще кажат - ох, ама там имало 750-800 души, казаха бившият и настоящият посланик, българи, той може да ги хване тях сега, да ги прибере. Те пък не щели да се върнат.

И аз си мисля пък, че тези хора трябва да се върнат тук и да си намерят друга работа, въобще да не се занимават със страни, в които човешките права не струват дори колкото правата на камилите. Какво. .. да си казваме нещата едно към едно. Може ли човек, който праща братовчед си да взривява самолети над Европа и да. .. и ние какво да чакаме от този . . .

То братовчед му беше над Нигер.

Ами. .. това е все тая, все тая.

Да де, с френски. . . и все французите . . .

Все тая. Сега бил решил да става добър и т.н. Вятър и мъгли, ще се занимаваме с тези хора. Колкото по-малко контакти имаме с такъв тип демокрации, в кавички, джамахирии и т.н., толкова по-добре за България. Ние сме част от европейското семейство, освен това ние не водим някаква глобална политика на интереси, да кажем, като големите европейски държави, които имат мултинационални компании, имат интереси и т.н., ние нямаме никакви интереси. Може би, ако имаме някакъв интерес след решаването на проблема, на тази драма с нашите медици, интересът ни е да ги питаме кога ще ни върнат парите всъщност. Нямаме други интереси там.

Йордан Цонев, заместник-председател на ДПС, с едно силно изказване по либийския казус, който беляза целия този политически сезон. Какво не видя. . . от гледна точка на партията, която вие представлявате, какво не видяха българите, замъглени от темата Либия?

Според мен българите го видяха, но наблюдателите не го видяха. Ами това е, че държавата пристигна там, закъдето беше тръгнала. Т.е. цялата ни страна, всички ние не сме вече на път към някъде, а пристигнахме там някъде, накъдето бяхме тръгнали - в ЕС. Аз ще се опитам образно да го обрисувам. Всички проблеми, които възникват пред държавата, като че ли останаха малко на заден план, а те са големи. Значи представете си, ние бяхме 17 години в един поход към нещо, пристигнахме в това обетовано. . . тази обетована земя, пристигнахме като най-бедните. Там има правила, в тази обетована земя, част от тези правила вече сме ги възприели и инкорпорирали в нашето законодателство, даже и в поведението си. За щастие част от тези правила влязоха, макар и малка. В тази обетована земя повечето са богати, ние сме най-бедните. В тази обетована земя, в която пристигнахме, а не сме в преход, не сме на път, както казах, има правила, има много богати икономики, има много богати корпорации. И пристигайки там, първото, което чухме от нашите хора, е - тук ние сме най-бедните, дайте да видим как ще изравним доходите. Второто нещо, което чухме от бизнеса, е как ще помогне държавата на бизнеса да се адаптира към високотехнологичния конкурентоспособен свят, в който пристигнахме. Третото нещо, което изникна пред нас пък откъм другата страна, която каза: тъй като вашият квартал, където пристигнахте, е доста беден, ние ще ви дадем едни средства, но по едни правила. Вие трябва да ги употребите, за да изравните жизнения стандарт, защото нашите хора минават през вашия квартал, ще живеем заедно и трябва да усвоите тези правила. И управляващата коалиция се изправи пред този проблем. Тук искам да. . . много голям проблем, комплекс от проблеми, съвсем не изненадващи за нас, как да настроим цялата държавна машина, как да използваме потенциала на нацията, в т.ч. на икономиката, как да използваме потенциала на това, което ни дават европейските ни партньори, за да направим нашия квартал в европейското село малко по-близък, ако не еднакъв, с останалите.

И тук искам да направя една много важна вметка - правителството, мнозинството това, е длъжно да направи каквото може, и следващото също, но това няма да стане само със заклинанието хайде дайте. Значи, това ще бъде усилие на цялата нация и ако не бъде усилие на цялата нация, ще бъде безуспешно усилие, ако и начело на държавата да застанат политици от ранга, да кажем, на митове като Чърчил. Защото усилието, изоставането, различията са много големи и за тях не са виновни политици от последните 15 години, а е виновен редът, наложен в Европа в последните 50, преди прехода. Така че ние сме изправен пред един много. . . едно много решително за нацията усилие и нашата задача като политици е да убедим нацията, че трябва да бъде консолидирана в това усилие, че трябва да знае, че това усилие не може да бъде положено от другиго и че българските политици трябва да бъдат единни, поне когато става въпрос за това да се осигури в максимална степен условие усилията на нацията да дават висок резултат.

Добре де, но последната седмица политиците изобщо не изглеждахте отдадени на тази тема. Това, което наблюдаваха българите. . .

Уви, да.

. . . в парламента беше доста грозна картина, вторачени в технически въпроси, свързани с гласуването, които всяка от страните смята, че ще донесе дивиденти на другата, ако бъде решен по определен начин, например въпросът с уседналостта. Защо ДПС така настоява на този въпрос - да бъде разширена възможността за гласуване, защото това се получава на практика, независимо какво ще пише в закона, хора, които хал хабер си нямат и не живеят в една община, да могат да гласуват?

Ще започна отначало. Уви, да, през тази седмица и за мен беше много тягостно да участвам в един такъв. . . една такава атмосфера в пленарна зала, в която като че ли, не като че ли, ние се занимавахме с това всички политически партии какъв регламент да изработим, който да е най-удачен за всяка партия, вместо да си зададем въпроса примерно защо българите не гласуват, и в частност защо не гласуват за моята партия.

Обаче ДПС изобщо не можете да го изключите от този списък, даже ДПС. . .

Не, напротив, сега влизам към ДПС.

. . . най-вече . . .

Сега влизам към ДПС.

. . . на модел, който е в полза на ДПС.

Първо бях длъжен да отговоря за общата атмосфера. Първо, ние ще защитаваме принципа всеки български гражданин да има право да гласува докрай, докато има двойно гражданство, ние ще го защитаваме. Правата на всеки гражданин са еднакви, няма по-граждани и по-малко граждани. Второ, конкретно, тук искам да отворя една скоба с доказателство. Скобата е следната, констатацията: на нас, на политическата тежест на ДПС не ни влияят външните гласове. Доказателство са евроизборите. Максимумът, който може да мобилизира ДПС като външно гласуване е 40-50 хиляди гласа. Потенциалът на ДПС е в страната. 40 процента от българските турци не гласуват за ДПС, никога не са гласували за ДПС. Не говоря за останалите малцинства, които също гравитират към ДПС. Потенциалът на ДПС в страната е много по-голям. Потенциалът на ДПС да привлича интелигентно можещи българи е много по-голям и на този потенциал и на тази наша опция пречи ситуацията, в която е поставено ДПС в страната с този пещерен етнонационализъм. Връщам се към уседналостта. Не е вярно, че еди-какви си там живеят някъде си и ще решават съдбите тук. Първо, тези еди-какви си, един внимателен анализ, аз го казах и на колегите не от трибуната, и на ваши колеги журналисти, показва, че тези еди-какви си за миналата година са вкарали почти всичките си спестявания в България. Не говоря за българските турци, а за всички, които работят в чужбина, над 1,5 милион. Около 1 милиард и 100 милиона евро те са вкарали като спестявания в БНБ. С тези спестявания междувпрочем българските банки дават кредити на българските граждани.

Добре, това достатъчно основание ли е, ако живееш в Бурса, да гласуваш за бургаския кмет?

Не, не е достатъчно. Много обаче достатъчно основание, ако живея в Бурса и съм си купил къща в Руен, какъв кмет ще избера и какви данъци предвид на това, че ние сме дали права вече данъците да ги определят общинските съвети, ще ми направят те. Какъв път ще ми направят до имота, защото аз имам имот, живея в…

Ако живееш обаче в Бурса и не си купил къща в Руен, как да бъдат разграничени?

Всички, които живеят в Бурса, имат къщи в България, мога да ви уверя. Всички, които работят в Гърция и в Испания си дават парите тук и ги инвестират в апартаменти, в къщи и в имущество в България. Откъде накъде ще ги лишим ние от правото да кажат кой ще управлява населеното място, в което те са инвестирали парите си, откъде накъде. Откъде накъде ще ги лишим от правото те да определят общинския съвет, който ще им определи данъците. Откъде накъде ние ще ги лишим от правото те да определят кой ще е кметът, който ще направи хубав или лош път до техния дом. Не е прост въпросът. Прост е само в медийното пространство. И от устата на Сидеров е прост, и от устата на Костов.

Ще чуем от устата на Сидеров. .. от негова гледна точка.

А той е доста по-сложен въпрос. Всеки, който има някакво отношение, който е български гражданин и има отношение към съответното населено място има право да гласува и ние не може да го ограничаваме само защото някой си е въобразил, че по този начин ще намали тежестта на ДПС в българския политически живот. Ами, няма да я намали, няма как да я намали. И ще ви кажа защо, още едно изречение само, което звучи партийно. Нашите кметове, които ще бъдат избрани на тези избори, ви уверявам, че ще бъдат най-добрите. От две. . . от година и половина ги готвим за европрограмите. Нашите кметове са готови с. . . нашите кандидати за кметове са готови с по четири европроекта папка. С това ще кандидатстват да ги направим, да ги изберем за кандидати за кметове за населеното място. Никоя партия не е готова така. Нашите кандидати са готови с ключа към европарите, независимо дали се намират в едно министерство, в друго или в трето. Това е истинската цел на ДПС. Не е дали ще дойдат да гласуват 10 хиляди души или няма да дойдат да гласуват. Що не могат да го разберат това Костов, Сидеров и т.н. хора. Защото просто не работят, не искат да работят. Ние изорахме страната да ги учим тези хора, не сме се спрели година и половина. Направихме 20 лъча, 50 семинара, викахме ги в София, изпитваме ги всеки ден. Откриваме регионални центрове за усвояване на европарите. Това всичко е за общините.

Накрая две други теми,понеже смятам четири теми от седмицата да коментираме с всички лидери, пожарите. Нещата изглеждат абсурдни. Миналата седмица Емел Етем обясняваше, че трябва да си купим един самолет, не да чакаме този да идва от Русия или от Германия, или откъдето и да е, и какво пречи да се вземе моментално решение да се купи с пожарогасител.

Ще говорим за гасене на пожари или за предотвратяване на пожари? Темите са различни.

Ами, и двете.

Защото според мен е по-важно да говорим да не се допускат, отколкото . . .

А след като е ясно, че се палят горите, за да се. . .

Ами, нямам отговор защо не се купува.

. . . сече гората, защо трябва да се купува тогава? Трябва да се забрани, изгоряло дърво да се раздава за огрев, само това да бъде възможността.

Аз мисля, че то е така. Другият мит с горите, защото виждам накъде биете, другият мит с горите - че ДПС управлявало горите, искам да го отворя. . .

Не, не, вече не ги управлявате, хич не бия натам.

Не, не само, и досега не ги е управлявало ДПС. Значи винаги горите в последните 2 мандата са били под шапката на министъра, но са се управлявали предния път от Меглена Плугчиева, която беше член на ВС на БСП, а сега се управляват от. . . не от ДПС, и в двата случая. И още нещо искам да ви кажа - 330 са ръководните длъжности в Главно управление на горите, или както се води там, от тези 330 ръководни длъжности, ако това ви говори нещо, само 3 процента са с мюсюлмански имена, като пример го давам. Да видите дали ДПС е управлявало горите някога, и това е част от митовете.

Добре, не, аз задавам друг въпрос - ами, вземете да ги управлявате така, че да не горят.

Нека се върнем, нека да се върнем на темата. Проблемът с пожарите е бил различен в различните години. Преди 7,8,9 години беше въпрос на умишлени наистина палежи с цел поевтиняване на търгове, дървесина и т.н. Сега по-скоро въпросът се свежда до други неща, въпросът се свежда до това, че е неблагоприятен климатът, въпросът се свежда до това, че продължават да палят стърнища, които предизвикват пожари. И въпросът се свежда до това, че ефективната борба с тях иска много средства, а министерството на Емел Етем не разполага с такива средства. Категорично няма такива средства.

Друга тема от политическия сезон, която беляза края му, е досието "Гоце". Радио "Дойче веле" тази седмица коментира: Случаят Гоце поставя България в неловко положение. Това е много точен термин. Вярно или невярно, но ситуацията е неловка, поне в очите на нормалния западен свят. Как да бъде затворено това досие?

Защо им е неловка тази тема, какво неловко има в тази тема?

Не е много ясно, президентът не се изчисти.

Аз винаги съм. ..

Не е нормално да имаш президент, който примерно е писал за колегите си, каквито има намеци в отвореното досие.

Аз винаги съм разглеждал въпроса с досиетата от гледна точка на обвързаността. Казах го преди кампанията на президента, казах го и по време на кампанията и сега ще го кажа. За мен президентът през първия си мандат и в началото на втория се държи като зависим само от националните интереси. Какво е било миналото нямам отношение към темата досиета, това е една мерзка тема за мен и винаги съм бягал от нея. Но понеже ме питате, да не бягам от отговора, за мен аз разглеждам нещата така: ако един човек е бил или не е бил, или е и т.н., той, неговите поведение и постъпки виждам ли в тях зависимост от тъмни среди, сили и т.н. Аз не виждам такава зависимост. През първия си мандат, и затова държах да бъде подкрепен президентът Първанов, той се държа като зависим единствено от националния ни интерес и националните приоритети. Междувпрочем, държа се независимо и от собствената си партия, така че не виждам нищо неловко в тази тема. Това са подмятания, опити за дестабилизация на институции или просто летни закачки с. . . Има толкова дълбоки тема, за които. . . с които започнах разговора и с които, ако ми позволите, ще го завърша. Отиваме в Евксиноград утре и вдругиден на изнесено заседание на Министерския съвет и на разширен състав на съвета на коалицията. Темите са, 15 теми най-малко са - бюджет, данъци, социална политика, здравеопазване, образование, всичко това, за което ви говорих в началото. Настройката на държавната машина е да помогне на хората, да адаптираме страната, бизнеса, доходите към. . . там, където пристигнахме най-после, към ЕС. Така че това са важните теми. А Гоце, Яне и тем подобни псевдоними колкото по-бързо ги забравим, толкова по-добре за цялата ни нация, за цялата ни държава, толкова по-добре за всички.