Илиян Василев: Дано Булгаргаз са изчислили добре за газа в Чирен
Илиян Василев: Дано Булгаргаз са изчислили добре за газа в Чирен / снимка: БГНЕС, aрхив
Интервю на Марта Младенов с бившия ни посланик в Русия Илиян Василев
56890
Интервю на Марта Младенов с бившия ни посланик в Русия Илиян Василев
  • Интервю на Марта Младенов с бившия ни посланик в Русия Илиян Василев

Представител на Булгаргаз предупреди за евентуален риск от недостиг на синьо гориво през първите месеци на следващата година заради възможно повишеното потребление през този период и намеренията на газовия доставчик да използва част от резервите в хранилището в Чирен, където по думите му са съхранен безпрецедентно малко количества.

Шефът на Булгаргаз Димитър Гогов обаче отхвърли тези опасения и обясни, че недостиг на газ не се предвижда. Той допълни, че обичайно резервите възлизат на 380-400 млн. куб. м., колкото са в момента, а се очакват по-добри условия по новите договори за руски газ от началото на 2013-а. По мнението на шефа на Булгаргаз нагнетяването на скъпо синьо гориво сега в Чирен би се отразило на цената на газа в бъдеще.

Тежкото финансово състояние на газовото ни дружество и заплетения възел от българо-руските енергийни отношения ни накара да потърсим мнението на бившия посланик на България в Русия Илиян Василев.

Пред Дарик Василев коментира, че „Булгаргаз" се надява на по-добри условия по новия газов договор и затова не попълва запасите в хранилището в Чирен, но изрази надежда, че „сметките са направени добре", защото при люта зима има опасност те да се окажат неточни. Василев разкритикува управляващите за острите и необмислени реплики по адрес на руската страна заради иска на „Атомстройекспорт", но подкрепи „твърдата позиция" на страната ни.

Дипломатът посъветва управляващите да внимават с изказванията си, особено ако казусът се решава в съда, защото всяка дума може да бъде приложена като доказателство и там. Василев прогнозира, че ако не се стигне до разбирателство за „Южен поток", руският президент Владимир Путин няма да дойде в България. Ето какво още каза той:

Тази година газохранилището в Чирен не е пълно както обикновено. Има едно очакване, че цената на газа по договорите от януари ще бъде по-изгодна. Но тук освен цената много критично значение ще имат и други фактори от гледна точка на сигурността на доставките. Защото знаете, че понякога не цената е проблем. Особено в зимни периоди наличието на достатъчни количества в Чирен... При активно потребление във висок сезон няма особено възможност Чирен да се допълва, затова си мисля, че дано са го изчислили. Тъй като при една много студена зима понякога потреблението, което реално се осъществява, е по-голямо, отколкото са доставките по тръбите и тогава именно Чирен играе ролята на буфер за пиково потребление. И то в размери, които трябваше да бъдат по-големи, някъде към 11 млн. куб. м на ден, за да се покрият краткосрочини недостизи, но за голямо съжаление проектът за модернизация на Чирен, за разширяване на неговия капацитет не беше реализиран, така че има риск.

„Булгаргаз" винаги, колкото и да е в тежко положение във връзка особено с осигуряването на кредитен ресурс, с който може да купи газ и сега това не би трябвало да стои като проблем. Проблемът е в друго - че той съзнателно сега избягва да купува газ, тъй като разчита, че цената на газа през януари ще бъде по-ниска от цената в момента минус дисконта, тъй като отстъпката от 11 на сто е върху определени количества газ, тоест надвишаването на тези определени количества газ лишава от този възможност да ползва тази отстъпка. И заради това фактически стратегията е да се оттеглят нещата през януари, когато се надяваме цената да бъде по-ниска. Проблемите на цените и условията по новите договори не са проблеми между България и Русия, а са проблеми между Газпром и ЕК, това са паневропейски проблеми, тоест ние не сме сами. Имайте предвид, че Газпром сега не е този Газпром, който беше преди три-четири години, в които с арогантност размахваше заплахи да спре тук кранчето или на друго място кранчето. Защото в момента Газпром всяка една несъобразена с пазара позиция само ще усили стремежа на партньорите му да диверсифицират бъдещите доставки на газ извън Газпром, а слава богу такива алтернативи вече има.

А нашето отношение към руската страна по енергийните проекти не е ли също твърде арогантно, имайки предвид изказванията и на министър Дянков, и самата да го наречем дори заплаха на премиера Борисов, който каза, че ако Путин дойде през ноември, ако се окаже, че е знаел за иска на Атомстройекспорт, посещението му няма да е приятно.

Първо, аз не смятам, че ще има посещение, ако то предварително не е договорено като шансове за успех. Никой няма да дойде в България, само за да направи едни неприятни разговори. Второ, не трябва да си гледаме, че грешките са в нас. Основната част от проблема беше родена от руска страна заради едно абсолютно непремерено действие, при това с елемент на политическа интрига. Тя беше разработена като операция, в която докараха до това държавното ръководство на България да бъде принудено да реагира, което според мен не трябваше да прави. Това, че има някои изказвания от българска страна, които са непремерени, това също не допринася за усилване на позицията ни. Но в дадения случай не особено удачната форма не трябва да ни отклонява от съдържанието на противоречието или на основния конфликт, така да го наречем. Ние сме напълно в правото си да реагираме. Но аз по принцип съм привърженик на дипломатичния тон, защото тихите аргументи, особено тези, които са конвертирани или преобразувани в ползи - добри договори, ниски цени, са много по-важни, отколкото емоцията или удовлетворението евентуално, което някой политик изпитва от това да заяви нещо гръмко пред камера или микрофон. Ефектите от последното са много краткосрочни и обикновено не са проява на зрялост.

Имайки предвид, че все пак управляващите реагираха доста остро, това променя ли шансовете за успех на България, ако се стигне наистина до сблъсък в съда?

Напротив, аз мисля, че точно по този начин трябва да се реагира. Да си представим, че хипотезата беше да не се реагира остро, изключвам неудачните изказвания, за които вие говорихте в дадения случай... Реакцията и то решителната реакция е един от преговорните аргументи, тъй като това издава готовност да се стигне до край в отстояване на интересите, което е единствената печеливша преговорна позиция, когато имаш труден партньор и трудни казуси за преговори.

Но самият факт, че управляващите си позволиха остри изказвания, показва ли, че те малко или много влязоха в играта на Русия, така както руската страна би искала тя да се води?

Тъкмо затова още в самото начало предупредих да не се избързва с реакции особено когато те са анонимни. Защото ние имаме от руска страна анонимна реакция - имаме неназован източник от назована структура, което не прави анонимния сигнал по-малко анонимен, които се официализират чрез цитирането им от официални информационни агенции.

Оттук нататък се надявам, че ще се спазва принципът първо, на анонимни сигнали просто да не се отговаря, защото няма субект, на който да се отговори. Само преговори, официални позиции могат да изискват реакция от страна на министри, корпоративни ръководители, министър-председатели и президенти. И колкото по-добре пазим правото си на отговор по място и начин, по който ние избираме, толкова по-добре за нас.

Според Вас ще дойде ли Путин?

Не искам да коментирам конкретното посещение на президента Путин в България. Знам само и то със сигурност - в дипломатическата практика няма как да се случи посещение на държавен глава или на най-високо равнище само за да се регистрира протокол и да се кажат лоши аргументи. Още повече че това посещение е натоварено с очакване за конкретни резултати. Ако те не бъдат предварително договорени, просто да дойде президентът Путин, за да установи, че резултати няма да има, няма как да стане.